E greu să explici într-un film toate complicațiile, confuziile și micile artificii financiare care au dus la criza din 2007-2008. În fond, foarte puțini au anticipat spargerea balonului imobiliar tocmai din cauză că la mijloc au fost lucruri de finețe, erori subtile, dificil de sesizat chiar și pentru avizați. Regizorul Adam McKay (care are la activ comediile Anchorman și Step Brothers) își propune imposibilul. Vrea să-l facă pe spectatorul neinițiat să înțeleagă ce n-au priceput specialiștii atunci când au fost preveniți că piața imobiliară va cădea și că activele pe care le tranzacționează sunt toxice.
The Big Short este ecranizarea cărții cu același titlu a lui Michael Lewis, unul dintre maeștrii non-ficțiunii pe teme financiare. Filmul urmărește drumul spre succes al unor ciudați de pe Wall Street care au anticipat că vine criza și au pariat pe dezastru. Persoane inadaptate, marginale, cu teorii conspiraționiste în cap sau pur și simplu cu probleme de comunicare, ei ajung să facă avere de pe urma catastrofei. Din cauza asta, victoria lor nici nu poate fi completă. Pentru că nu sunt, totuși, niște sociopați, își tratează pleașca cu umilință, conștienți de nefericirea amărâților care au rămas fără casă și job.
Rețeta lui McKay e complexă. Ca să facă explicațiile mai vii și mai atractive, regizorul apelează la tot felul de artificii. În primul rând, povestea e spusă prin intermediul unor personaje pitorești și cam țicnite. Apoi, are grijă ca explicațiile să vină de la tinere atrăgătoare care beau șampanie în cadă sau joacă la cazinou. Sunt cadre fără legătură cu restul narațiunii, care apar de nicăieri și în care Margot Robbie (blonda din Lupul de pe Wall Street) și Selena Gomez ne lămuresc cum funcționează economia. Un alt artificiu, ca să zic așa, e folosirea nesimțită a unei palete ample de staruri. Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt și Marisa Tomei sunt doar câteva dintre ele. Iar marea aroganță e că la unii a apelat doar pentru două-trei replici.
Rezultă o cacofonie de avertismente, lecții de economie și mesaje moralizatoare. Senzația generală e de artificialitate, iar tristețea scrupuloasă a lui Steve Carell, un actor cu un CV prea comic pentru acest rol, nu e deloc credibilă. Mai bine citiți cartea.
The Big Short, SUA, 2015. Regia: Adam McKay. Cu: Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt.
34 de vizualizări
Foarte de acord.