Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Farfurii zburătoare neidentificate

Zoom Farfurii zburătoare neidentificate

Poți să faci o adaptare cinematografică la costuri mici după orice. Chiar și Război și pace poți să ecranizezi la cost redus, dacă filmul constă într-o persoană care citește cartea cu voce tare fără să se plimbe prea mult.

The Vast of Night, filmul de debut al lui Andrew Patterson, a avut un buget de 700.000 de dolari și a fost finanțat din fondurile regizorului. Se vede la fiecare pas că e un film cu buget mic, dar asta nu te deranjează decât de câteva ori, atunci când îți dai seama că tema filmului cerea mai mult spectacol vizual și mai puține personaje care povestesc ceva fără să se miște uneori chiar și timp de zece minute. Povestea lor poate să fie fascinantă, dar asta n-o face mai puțin nepotrivită pentru a fi transpusă atât de sărăcărios în film.

The Vast of Night e un retro-SF plasat în anii ’50, într-un orășel din New Mexico luat parcă direct dintr-un episod din Zona crepusculară. În timpul unui meci de baschet care mobilizează în sala de sport aproape tot orașul, un DJ de la radioul local și o adolescentă din localitate încep să caute sursa unor zgomote ciudate și-a unor fenomene pe care câțiva ascultători le semnalează pe cer.

Filmul e plin de nostalgie, dacă nu după orașul mic american în care n-ai trăit niciodată, atunci după filmele plasate în orașe mici americane la care te uitai pe vremuri. De fapt, materia primă a poveștii nu-s întâmplările, ci relatările despre acele întâmplări și miturile care s-au impus cu timpul despre OZN-uri și experimente secrete ale Armatei americane.

Atunci când DJ-ul și adolescenta pornesc să deslușească misterul, ei dau nas în nas în primul rând cu oameni care au să le spună povești lungi despre întâmplări ciudate asemănătoare. Și asculți povestea până la capăt, în timp ce ecranul îți arată aceeași imagine, pe care ar fi putut la fel de bine să scrie „Băieți, ne pare rău, nu prea am avut buget, dar puteți să-l ascultați pe omul ăsta care vă povestește ceva timp de câteva minute bune. Iar după el vine altul, tot așa“.

Un pretext e că DJ-ul înregistrează interviurile pentru un reportaj audio, deci e normal să primeze povestea spusă mai degrabă decât cea arătată. Pe de altă parte, filmul excelează atunci când, până să fie vorba de OZN-uri și de alte fenomene misterioase, imaginea se umple de nostalgie cuprinzând, într-un singur cadru lung, sala de sport pregătită pentru cel mai important meci al anului, cu toată forfota pe care o presupune.

Camera îi urmărește de jos pe protagoniști și aproape te hipnotizează cu mișcarea ei lentă, pe fundalul unor dialoguri rapide și istețe. Pare o prezență străină, care-i urmărește nevăzută pe locuitorii orașului, gata să atace în orice moment. Și chiar atacă până la urmă. Într-un fel. Nu de jos, ci de… Mă rog, nu intru în amănunte. Să vedeți filmul, care e disponibil pe Amazon Prime.

The Vast of Night (SUA, 2019), SF. Regia: Andrew Patterson. Cu: Sierra McCormick, Jake Horowitz.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Invitație la murit

  27 octombrie 2020

  Dacă ar fi locuit sub aripa vulturului,în penele pescărușului sau în gușa albatrosului, păsări iubitoare de lumină și de văzduh, coronavirusul ar fi umplut spitalele de aviatori, de zburători cu […]

 • Klaus al națiunii celei mai defavorizate

  27 octombrie 2020

  În lupta românilor cu boala și cu moartea, președintele a trecut încă de la început de partea virusului, dar acum îl ajută mai mult ca niciodată. „Alegerile vor avea loc […]

 • Patru ani și restul zile pân’ la partidele civile

  27 octombrie 2020

  Aparent, următorii patru ani sunt deja desenați pe harta politică a României. Victorios din cale-afară de un an și jumătate, PNL nu mai are cum să piardă puterea totală: președinte, […]

 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]