Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Festivalul lui Patzaichin merge mai departe chiar și cu autoritățile rupte

Zoom Festivalul lui Patzaichin merge mai departe chiar și cu autoritățile rupte

Până acum trei ani, în Tulcea, în paralel cu zilele orașului avea loc și regata „Ivan Patzaichin“. Dar Primăria, organizatoare a zilelor orașului, a decis că nu mai sunt bani ca să susțină regata. Tâmpită la vremea ei, decizia a avut și o parte bună: Ivan s-a enervat, cum rar i se întâmplă, iar din asta s-a născut Rowmania. Și canotca.

Canotca e o combinație între canoe și lotcă, dar probabil ați mai auzit asta. Canotcile sunt făcute de Paul Vasiliu și sunt din ce în ce mai multe. Acum un an făcea opt pe lună, dar între timp au apărut și canotcile mai mari, pentru competiții de 10+1, așa că s-ar putea ca ritmul să fi scăzut.

Anul trecut, Rowmania, la prima ediție, a beneficiat de mediatizare din plin pe Realitatea TV și de sprijin din partea Ministerului Turismului. Totuși, era prima ediție. Oamenii au venit, s-au uitat la bărci, s-au uitat la concursul de pe lacul Ciuperca, s-au plimbat puțin cu canotcile, au băut o bere, au mâncat un mic și cam asta a fost. La televizor părea că cele două zile ale festivalului au fost pline, biata MIrela Voicu neavând timp să respire. Partea a doua e destul de adevărată, reporterița de azi a RTV ronțăind mai mereu la vremea aceea câte ceva între transmisii.

Anul ăsta, Rowmania a ajuns de-abia la a doua ediție, dar a făcut un drum mult mai lung decât în 2011. În primul rând, s-a transformat în „Festival internațional al bărcilor cu vâsle“. În al doilea rând, până să ajungă la Tulcea, pe 1 și 2 septembrie, a trecut prin Viena, Bratislava și Budapesta. La Budapesta, unde Federația maghiară de caiac-canoe s-a implicat în organizare, Ivan și-a întâlnit unul dintre eternii lui învinși, Tamás Wichmann, cel care n-a reușit să-l bată la nici o olimpiadă. L-a adus cu el și la Tulcea, unde ungurul trăgea la rame și în același timp trăgea după el o pneumonie de toată frumusețea, pe care ar fi tratat-o dacă nu și-ar fi uitat medicamentele acasă și dacă, măcar, și-ar fi amintit ce medicamente erau alea.

Acum câteva luni, pe faleza din Tulcea se lăfăiau niște urâțenii din fibră de sticlă, cu motoare puternice și cu tot felul de facilități. Atât de urâte, încât nici discounturile făcute la acel mini-târg de ambarcațiuni n-au scos tulcenii din casă să le privească, măcar. Acum, în jurul canotcilor roia lumea, fiecare încercând să atingă, să simtă și întrebând cât costă. Deocamdată nu costă, sau nu prea costă, căci nu se vând. Se construiește la Crișan, un centru eco-turistic, primul de acest fel din Deltă, de unde canotcile se pot închiria. Câtă vreme nu-ți cere nimeni să vâslești ca Patzaichin, Dâba, Siminov sau Wichmann e OK. E un mod mult mai mișto să te plimbi pe canalele din Deltă decât al ecologiștilor salvatori care fugăresc cormorani cu șalupe de 250 de cai.

Dar să revenim la festival. Anul ăsta, cu patru zile înainte de ediția tulceană, Ministerul Turismului a decis să nu mai acorde nici un ban pentru Rowmania. Pur și simplu, pentru ei un multiplu campion olimpic nu face destulă promovare pentru România, astfel încât să merite măcar o parte din banii dați pentru concertul lui Lady Gaga. Banii ăia ar fi fost buni, dar s-a putut și fără ei, iar Ivan a fost prezent în toate locurile în cam același timp, nedespărțindu-se de partenerul lui în aventura asta, Doru Frolu. Un apaș din Mila 23 și un spiriduș care lucrează din ’90 în comunicare, încercând să-și ducă mai departe nebunia, printre miniștri ingrați și primari care se grăbesc mai mereu către nunta vreunei fiice de președinte.

Poate că Tulcea nu-i cel mai potrivit loc pentru festivalul ăsta, mult prea mișto în idee pentru un oraș din ce în ce mai dărâmat. Poate ar fi mai atrăgător undeva spre inima Deltei, dar asta ține de sponsori, de autorități și de disponibilitatea spectatorilor de a-și muta fundurile mai departe de grătarele cu mici. Merită, oricum, o dată pe an, să te deplasezi numai ca să-l vezi pe Ivan vâslind.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint