Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Forța e cu voi! Mai bine era inteligența

Zoom Forța e cu voi! Mai bine era inteligența

Plasat temporal între cele două trilogii (aia proastă și aia din anii ‘70-‘80), Rogue One ar vrea să spună povestea eroică a rebelilor care au reușit să fure planurile Stelei Morții. Îi știți, băieții ăia despre care se amintește preț de-o replică sau două în A New Hope, replică pe care toată lumea o ignoră pentru că așteaptă bătălia finală. Genul de idee care îi va face pe toți fanii să tremure de suspans. Nu e ca și cum n-ar ști deznodămîntul de 40 de ani.

Dar hai să pretindem, de dragul jocului, că nu e ridicol să înghesui subiectul între doi monoliți arhicunoscuți, mai ales cînd ai la dispoziție un univers infinit. Să zicem că da, și filmele cu final cunoscut din start pot fi bune spre foarte bune dacă știu să mute accentul de pe deznodămînt pe călătorie și pe dramă umană.

Dar asta presupune un meseriaș, iar Rogue One se mulțumește doar cu un iepuraș. Unul fericit să țopăie din trecut în prezent și din planetă în planetă, irosind pelicula cu scene care puteau fi comprimate într-un briefing de două minute: “Salut, spion spațial, distribuit în rolul ăsta doar pentru că publicul feminin te place! Asta e Jyn Erso, fiica savantului nenorocit care face arme nașpa pentru Imperiu. Du-te, găsește-o, elibereaz-o, pentru că numai cu ea putem ajunge la băiatul ăla printr-un procedeu care implică un rebel dement și un pilot dezertor”. Atît. Nu era nevoie de 20 de minute de expozițiune despre cum savantul e forțat de Imperiul rău să colaboreze. Știm din mileniul trecut că Imperiul e rău. Treci peste.

Idem, tot filmul suferă de sindromul “serial pentru femei”. Sînt zeci de scene inutile în care dialogul tern colmatează povestea, supraanalizînd totul. Băi, ce e asta, Fetele Gilmore în spațiu? Nu, nu în spațiu, pentru că spațiul presupune trei dimensiuni. Iar personajele au personalitățile decupate din carton extrem de subțire.

Trec peste obsesii ideologice de tip “trebuie să avem prințesa Disney, deci Jyn Spanac aia devine automat eroina, deși filmul nu știe să explice și ce anume o recomandă pentru un asemenea statut”. Dacă Luke Skywalker are forța și moștenirea genetică, Jyn Erso are doar vagin. Mă bucur că Disney are aceleași standarde de calitate ca un film porno cu amatori.

În fine. Este asamblată echipa, îndeplinește criteriile demografice date de departamentul de marketing, e destul de stufoasă, deci Disney poate vinde mai multe jucatrii tematice, filmul poate ajunge și la partea serioasă de acțiune. Și nu, n-am scris serioasă din greșeală. Regizorul pare afectat de sindromul “Salvați privatul Ryan”: dă-i unui prost o plajă și o cameră video și imediat se crede Spielberg. Rogue One nu se mulțumește să fie o aventură ieftină în care binele bate răul. Nu, el se vrea film de război. Dark. Gritty. Dramatic. Băi, spui o poveste care e notă de subsol în Star Wars. Nu mai muri de atîta importanță. Bagă niște acțiune mișto, nu mizeria aia generică, făcută pe computer și care nu spune nimic. Îi omori pe ăia în luptă? Fă-i mici din carne de cal, nu-i pasă nimănui de niște nimeni cu charisma unei scînduri. Droidul are mai multă personalitate decît toate personajele umane puse grămadă și, dacă tot vorbeam de grămadă, ăsta e nivelul de inteligență al comisiei care a decis că nu e jegos să readuci digital pe ecran un actor care e mort din anii ‘90? Da, se vede și da, e sinistru. De ce să faci așa ceva? Lasă-l pe Peter Cushing în pace.

De fapt, lasă Star Wars în pace. Dacă, în deceniul trecut, Bioware și Obsidian reușeau, în zona jocurilor, să ducă universul în direcții proaspete și interesante, Disney se fugărește narativ în jurul stîlpului, doar-doar se va pupa singur în cur cît mai frecvent.

Rogue One: A Star Wars Story. R.: Gareth Edwards. Cu: Felicity Jones, Diego Luna, Mads Mikkelsen, Donnie Yen.

1 comentariu

 1. #1

  Evident nu pot lăsa în pace universul SW.
  Doar l-au cumpărat de la Lucas ca sa îl mulgă.Și o sa-l mulgă pînă nu o sa mai dea lapte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]