Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frumusețea monstrului lui Frankenstein

Zoom Frumusețea monstrului lui Frankenstein

Ce o fi aia “organism modificat genetic”? Păi, îi spune și numele: informația genetică a organismului respectiv (plantă sau animal) a fost modificată de către oameni. Există, de ceva vreme, un curent uriaș în “lumea civilizată” împotriva organismelor modificate genetic. Sînt mii de oameni care spun “cîh” și își pun degetele-n cruce cînd aud de OMG-uri (nu, nu e “Oh, my god!”, e traducerea din engleză a lui GMO, “genetically modified organism”). În goana lor împotriva vrăjitorilor din laboratoare, ei trec cu seninătate peste un lucru, banal, dar important: toate plantele pe care le mîncăm astăzi și toate animalele care ne înconjoară sînt modificate genetic.

Toate “mărcile” de cîini sînt o singură specie (lupul), cu o variabilitate genetică uriașă și stimulată (de către noi) prin încrucișări repetate.

La fel, pepenele, porumbul, bananele, vinetele, morcovii, varza (și cam tot ce mîncăm astăzi) arătau foaaarte diferit în natură, înainte de agricultură. Luați de vă convingeți singuri.

Pentru că, de fapt, agricultura nu a însemnat altceva decît încrucișarea repetată, în mii de ani, a plantelor și selectarea celor cu trăsături dezirabile. A fost o selecție artificială, spre deosebire de selecția naturală, care în veci n-ar fi ales genul de plante căutate de oameni. Adică din alea care să-și păstreze semințele în loc să le împrăștie sau care produc fructe aproape fără semințe…

Diferența majoră (dar, în esență, irelevantă) este că astăzi selectarea și perpetuarea mutațiilor dezirabile (recoltă mai mare, rezistență la dăunători) nu se mai fac prin încrucișări repetate, în care trebuia să aștepți ca o generație să se maturizeze înainte de a trece la următoarea. Acum aceste trăsături pot fi create și identificate în laborator folosind tehnici de biologie moleculară.

Dar apropo, știți grapfruitul ăla roșu, bun și dulce? Poate chiar ați văzut, pe undeva, și etichete “bio” pe el? “Natural”? Ei bine, am o surpriză pentru voi: este un fruct inventat, creat prin mutageneză radiativă, o tehnică folosită masiv în anii ’50-’70. Atunci se iradiau semințele și, prin asta, se reproducea la scară temporală mai mică ce făcea și natura de mii de ani: se generau mutații aleatorii. Apoi se plantau semințele și se aștepta rezultatul. Cele mai multe mutații fie omorau planta, fie nu erau bune de nimic. Dar cîteva aduceau trăsături noi și utile: o rezistență mai mare, coajă mai tare, fructe mai mari sau plante mai mici. Iar plantele cu mutațiile astea erau înmulțite. Selecție artificială, v-am spus. Dup-aia, n-aveai decît să crești plantele alea și bio, dacă voiai. Dar numai naturale nu erau.

P.S. Săptămîna viitoare ajungem și la Monsanto și Roundup. Și o să vedeți că nici acolo problema nu e la modificările genetice, ci în altă parte.
6 comentarii

 1. #1

  Nu toate „brandurile” de caini provin din lup. Unele provin din diverse alte canide, in general, mai mici, existente „pe piata” acu’ 10000-30000 ani.

 2. #2

  Nu te pot contrazice cu argumente stiintifice,punctul tau de vedere pare destul de valid. Imi este teama de OMG-urile de azi ca sunt rezultatul dorintei de a face bani cu orice pret si-atunci cream ceva care sa ne aduca acesti bani,nicidecum care sa duca la eradicarea foametei.

  Si-apoi,tot ce vine de la americani este dubios de frumos si se dovedeste a fi doar ceva cu totul nesanatos dar gustos. Sa nu uitam ca,in anii ’50-’60,la ei se recomanda o stricla de coca-cola si o tigara in fiecare zi,”studiile” aratand ca acestea sunt obiceiuri foarte sanatoase. Astept cu interes articolele urmatoare pe tema asta.

 3. #3

  Sticla* …evident

 4. #4

  Comentatorii demonstreaza clar,
  ca OMG inseamna Orgasm Mintal Generalizat.

 5. #5

  Hibridizare=GMO și adevărat și fals prin omisiune. Întradevăr selecție artificială și hibridizare a fost făcută de veacuri de omenire dar e un pic diferit.

  Una e să selectezi anumite caracteristici care îți convin, să faci hibridizări între plante oarecum apropiate și alta e să încrucișezi o plantă cu o bacterie pentru a produce insecticide. Sau să fie rezistente la ierbicide similare cu cele folosite în Vietnam pentru a distruge păduri întregi (Agent Orange http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange#Health_effects).

  GMO e hibridizare pe steroizi dacă o mai poți numi așa. Aproximativ 80% din GMO sunt făcute să fie rezistente la ierbicidele produse de sus numitele firme. Profit de două ori (de la semințe și ierbicide) e mai bun decât unul (doar semințe).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint