Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fudulul mărunt

Zoom Fudulul mărunt

Realitatea TV pare să fi adunat, în anul morții, toți fudulii și închipuiții televizuali ai României. Pe Rareș “Dichisitul” Bogdan îl știți, chiar dacă are audiența desenelor animate fără audiență. Pe Denise Rifai, cea luată peste picior pe chiar site-ul televiziunii cu pricina, nu trebuie, iar, să o mai prezentăm. Dar nu este acesta, nici pe departe, întregul bagaj de îngâmfați din panoplia lui Cozmin Gușă.

Viața de ziarist în provincie nu este nici mai grea și nici mai ușoară decât cea a unui ziarist de presă centrală. Dacă-ți faci bine meseria… Desigur, visul oricărui jurnalist este să ajungă în București, dacă se poate chiar pe sticlă. Pentru că în București sunt gloria, banii și nemurirea profesională.

Cei care ajung devreme să lucreze în presa centrală au o șansă spre normalitate. Pornind de jos, urcând cu grijă treptele profesiei, momentul celebrității nu-i ia prin surprindere. Ăsta este, mai peste tot în lume, parcursul normal. E drept, se mai întâmplă și scurtcircuitări, se mai ard etape, dar asta se întâmplă rar. PRO TV, pe vremea când mai avea stații regionale funcționale, avea bunul obicei de-a recruta oameni de acolo și de a-i promova la foc mic, până erau numai bine pârguiți pentru glorie. Dar vremurile alea s-au dus. Iar criza din presă, dispariția banilor și a criteriilor profesionale au dus, cu timpul, la apariția reciclatului care se trezește cocoțat direct sus, mult prea sus, de fapt, pentru capacitățile lui.

Cei mai amuzanți sunt, de fiecare dată, cei care erau, cândva, fruntași în satul lor. Nu, nu e nimic rău în a fi celebritate locală. E rău să nu-ți dai seama că, atunci când schimbi liga, se schimbă și paradigma.

Pe la jumătatea anilor ’90, de exemplu, Octavian Hoandră era un nume destul de cunoscut în Cluj. Ba chiar îl știau și câțiva bucureșteni, mai ales cei implicați în mass-media. Nu toată lumea avea, neapărat, o părere bună. Poate mai ales pentru că despre cercul strâns în jurul mărcii Ziua și al etajelor făcute din presă după modelul Pamfil Șeicaru nu ai cum avea o părere bună. Dar mergea. Ba chiar, în Cluj, domnul Hoandră era cu adevărat o celebritate, un învârtitor pe degete, un descurcă-lume.

Abia când, spre apusul carierei sale, a sunat goarna adunării sub flamura lui Gușă și a lui Păcurariu, Tavi Hoandră a lucit vederii întregii națiuni. În gașca de semicompetenți pricepuți la toate, alături de Rareș Bogdan, Silviu Mănăstire sau Lavinia Șandru, Hoandră făcea figură de șters benign. Probabil și pentru că-i dăduseră pe mână doar ceva emisiuni de week-end, aruncate la ore când nici măcar operatorii Realitatea TV nu erau prea atenți la moderator sau invitat. Provincialismul intrat adânc în oase deranja și nu deranja. La audiența aia…

Dar din când în când mai vine și vara, mai pleacă megastarurile prin concedii, trebuie umplut ecranul cu ceva. Iar acel ceva a fost, săptămâna trecută, Octavian Hoandră, avându-l ca invitat pe Cozmin Gușă.

Iar ăsta a fost momentul de maximă glorie și vizibilitate pentru domnul Hoandră. Căci, brusc, oamenii au început să se agite pe rețelele sociale: “Băi, dați repede pe Realitatea! Cine e lingăul ăla care-l umezește pe Gușă?”.

Ei bine, acum știți: un fudul mărunt.

3 comentarii

 1. #1

  Un nimeni acest Hoandra.La mine in sat,nu departe de Cluj se spune”Uite cum si-a pus ca…..tu clop(palarie)” Saracu este trist ca el se crede “tare in parcare” si nu-si da seama de penibilul in care se zbate.

 2. #2

  Doamne! Credeam ca doar eu am o problema cu Hoandra! Gratios ca un elefantel intr-o camera cu portelanuri…si in discurs si in port.

 3. #3

  Domnule PA de H, cred ca ati gresit…
  Fudulii e substantiv feminin, evident, plural!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]