După sinopsis, Geostorm se anunța drept o comedie spumoasă. Un fel de Mel Brooks dopat cu planta pe care au fumat-o în exces scenariștii lui Airplane!. Sau așa am înțeles eu în mod greșit, deși am dubii că vina mi-ar aparține.
Serios, citiți și voi și încercați să vă păstrați mutra serioasă pînă la final: „În timp ce un om merge în spațiu ca să împiedice ca sateliții ce controlează clima să creeze o furtună de proporții uriașe, fratele său descoperă un complot de asasinare a președintelui”. Nu, nici măcar într-un univers populat cu protozoare sau cu sinapse care plutesc în derivă prin spațiu un asemenea text nu poate fi luat în serios.
Mai bine încercăm altfel. Gerard Butler e un om de știință. Unul genial. E Dexterul care a rezolvat problema dezastrelor naturale printr-un sistem de sateliți. Nu, și asta sună teribil de ridicol. Mai ridicol decît un Butler îmbrăcat ca spartanul și sărind din norișor în norișor să ia furtuna la bătaie, în timp ce țipă isteric: „Gabi Firea, nu speria populația de pomană, rezolv eu! Busu, nu lăsa nebuna să paralizeze Bucureștiul cu alarme stupide!”.
Bine că există a treia variantă. Asta sună mai serios. Pare începutul unui film bun de acțiune. Fiți atenți: „Un savant și prietena lui grasă care e agent secret îl răpesc pe președintele SUA ca să salveze omenirea”. Din păcate, președintele nu e Trump, e Andy Garcia. Și Andy Garcia joacă neconvingător, dar nu detestabil.
În fine, deja nu mai contează. Indiferent dacă e în spațiu sau pe Pămînt, Geostorm insistă să taie „filmul” din expresie și să fie doar un dezastru. Trec peste ridicolul premisei, nu există film despre dezastre care să nu dea cu bîta în balta realității. Însăilat pe o poveste tîmpițică, filmul sîngerează grav la capitolul efecte speciale și asta ar fi dramatic dacă n-ar transforma efortul artistic în echivalentul lui Mister Bean încercînd să concureze la haltere.
Stresat că trecutul are destule filme cu tornade, cu vulcani, cu valuri ucigașe, cu furtuni criminale, Geostorm plusează și aruncă, asemeni unui bucătar prost, tot manualul de meteorologie paranoidă în ceaun, doar-doar va uita lumea de Twister, San Andreas, 2012, Armageddon, Pompeii sau Economia României.
Și dacă principalul argument menit să momească molfăitorul de popcorn în sală pică în fund, restul îi urmează exemplul ca într-un joc de domino. Ed Harris este cam singurul actor care 1) nu joacă la nivelul unui teatru comunal și 2) nu pare distribuit greșit. Altfel, Gerard Butler, Jim Sturgess, Andy Garcia și toți ceilalți sînt mult mai dezastruoși pe ecran decît a fost vreodată uraganul fals dezlănțuit de magicienii departamentului de efecte speciale.
Privind retrospectiv, Geostorm pare un film care nu trebuia să existe. Warner Bros i-au amînat lansarea ani de zile, fie pentru că produsul era prea prost, fie pentru că – după dregere – momentul nu era oportun. Acum, după o vară care a zăpăcit zona americană cu dezastre reale, lansarea pare mai mult genul de glumă de prost gust.
Geostorm. R: Dean Devlin. Cu: Gerard Butler, Jim Sturgess, Andy Garcia.
nicio vizualizare
Storm in capul lor, dar nu brainstorm