Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gîndaci și oameni de rahat

Zoom Gîndaci și oameni de rahat

Nu doar în politica din România se găsesc mîncători de căcat. Nu, cei care ne cer votul sînt doar cei mai cocoțați pe lanțul trofic. Mai există, în natură, ființe mult mai umile care, la fel, mănîncă rahat toată viața lor.

Despre scarabei vorbesc acum. Ca și unii dintre politicieni, sînt niște gîndaci. Dar, spre deosebire de ei, nu-ți provoacă greața. Și, tot spre deosebire de ei, scarabeii sînt în stare să urmeze o linie dreaptă.

Scarabeii (pe care poate-i știți din mormintele Egiptului antic sau, dacă n-ați avut norocul să le vizitați, din filmele The Mummy) fac parte dintre așa-zișii “gîndaci de bălegar”. Gîndacii ăștia se hrănesc toată viața lor, așa cum spuneam, cu bălegar. Unii trăiesc pur și simplu în rahat. Alții îl îngroapă oriunde-l găsesc. Dar mai sînt unii, precum scarabeii, care fac un fel de biluțe din bălegar, pe care apoi le rostogolesc cu picioarele din spate oriunde au nevoie să le transporte.

Ei, aici e chestia interesantă: în momentele în care își transportă sferele de bălegar, scarabeii se deplasează în linii drepte. Și reușesc asta într-un mod absolut fascinant: se orientează după stele. Doar oamenii mai pot face asta.

Ideea e că, pentru a-și proteja hrana de competiție, scarabeii trebuie să fugă cu hrana-sferă de la locul faptei. Pînă și ei știu, cumva, că cea mai scurtă rută între două puncte este linia dreaptă, drept care își mută bilele alimentare în linii remarcabil de drepte. Cercetătorii de la Lund University, în Suedia (da, există și cercetători care studiază gîndacii de bălegar), cred că au înțeles cum funcționează mecanismul prin care scarabeii se orientează. După ce și-au format sferele de bălegar, scarabeii se suie pe ele și se învîrt în jurul cozii, cu capul pe sus, într-un soi de dans. În acele momente, ei fac, literalmente, o fotografie a cerului, pe care o stochează în creierele lor mici. Pe măsură ce merg, compară imaginea stocată cu ceea ce văd. Așa merg în linie dreaptă. Nu doar stelele sînt folosite pentru orientare: scarabeii se iau și după Lună, Soare sau chiar după Calea Lactee. Cercetătorii ăștia pasionați de scarabei au făcut tot felul de simulări, în care au băgat gîndacii în camere cu “ceruri” virtuale și au văzut că, atîta vreme cît “stelele” sînt vizibile, scarabeii se orientează la fel chiar dacă cerul nu are nici o legătură cu realitatea. Bineînțeles, dacă stelele (sau Soarele) sînt blocate de nori, scarabeii încep să meargă pe șapte cărări, efect care la oameni se obține prin alte metode (în opinia mea, insuficient studiate).

Deci avem gîndaci de bălegar cu creiere mici, dar perfect capabili să mențină o linie dreaptă. Pe de altă parte, avem politicieni care, în ciuda asemănărilor izbitoare, nu au același gen de busolă (în cazul lor, morală). Păi, dacă facem schimb, oare nu ieșim mai bine?

Final alternativ: cînd viața te aduce pe o grămadă de rahat, dansează și privește cerul. 🙂 Dar mai bine să nu ajungi pe grămada de rahat. Na, oricum o dau tot la politică ajung, sorry!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Coperta Catavencii 3 – 9 Octombrie 2018
Editoriale
 • Capra de șes din Teleorman

  16 octombrie 2018

  Încercați să duceți o capră de tăiat lemne la Bruxelles și veți avea surpriza, la întoarcere, c-o să-i apară cornițe și că-n loc de rumeguș o să producă lapte praf. […]

 • De-a proștii și vardiștii

  16 octombrie 2018

  Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape […]

 • Centenarul s-a terminat, începe campania

  16 octombrie 2018

  Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, investise enorm din punct de vedere emoțional în centenar. I-a plăcut ideea, s-a atașat de ea și părea că în anul 100 al […]

 • Dumnezeu nu bate cu BOR-ul

  9 octombrie 2018

  În cele două zile de referendum, Dumnezeu s-a mai îmbunat. N-a mai vărsat foc și pucioasă asupra sodomiților și gomoristelor, ci și-a nuanțat părerile din Vechiul Testament, punîndu-le în acord […]

 • Adio PSD, adio PNL

  9 octombrie 2018

  Prezența la referendum ne-a edificat măcar într-un anume sens. E drept, să dai 163 de milioane de lei pentru atâta lucru e cam mult și părem cam fraieri, dar să […]

Cele mai citite