Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Istoria scrisă și mai ales rescrisă

Zoom Istoria scrisă și mai ales rescrisă

Istoria, mai ales partea ei recentă, trebuie rescrisă periodic. Nu pentru a fi falsificată, ci ca să fie curățată de falsuri. Și asta nu numai în țările foste comuniste. Cînd sînt scoase de la secret documente din democrațiile cu vechime, istoricii descoperă, de multe ori, că trebuie să povestească altfel cum au stat lucruri care păreau bătute în cuie o dată pentru totdeauna.

Marii falsificatori ai istoriei sînt politicienii și cronicarii lor mincinoși de casă. Procopius din Cezareea, istoricul oficial al împăratului Justinian, a scris două istorii despre aceleași evenimente. Una în care lăuda Puterea, iar cealaltă, secretă, în care o făcea de doi bani. Cazul lui e, din nefericire, unic. Istoricii oficiali s-au înhămat la carul cu minciuni al Puterii pe care o serveau și nu s-au dezis de falsurile pe care le-au pus în circulație.

La noi, evenimente capitale sînt și azi vraiște, încît mă tem că vom afla adevărul despre ele peste vreo douăzeci de ani. Un exemplu pe care s-ar putea face școală în materie de dezinformare ticăloasă e începutul Revoluției de la Timișoara. Din cauză că revoluționarii din Timișoara deveniseră în 1990 un pol de putere, politicienii de la putere au făcut pe dracu-n patru pentru a-i compromite. Sau pentru a-i minimaliza. Revolta din Timișoara a fost, se spune și azi, provocată de agenți ai serviciilor secrete rusești, travestiți în turiști. Ceaușescu susținea în decembrie 1989 că „serviciili externe” și elemente antisociale locale, „huligani”, ar fi fost vinovate de ceea ce s-a petrecut acolo.

Apoi au venit minciunile lansate de Silviu Brucan pentru uzul ziariștilor străini, cu cele 60.000 de victime ale represiunii ceaușiste, pentru a face uitate cele 49 victime de la Timișoara a căror cenușă a fost aruncată în canalizare, la ordinul Elenei Ceaușescu. Fostul stalinist Brucan, ca și Ceaușescu, nu uitase lecția tătucului de la Moscova, că o minciună repetată ia locul adevărului. Iar noua Putere de la București, cu Iliescu și Petre Roman în față, a încercat să reducă la minimum rolul timișorenilor din Revoluție, susținînd că „masele populare” din Capitală l-au scos pe Ceaușescu de la cîrma țării.

Dar cu teroriștii din București ce-a fost? Au trecut 30 de ani de atunci și încă nu știm, încît probabil că o istorie a revoluției va fi scrisă atunci cînd unii dintre noi vor fi ajuns prin cimitirele patriei și nu vor mai afla, decît din rai sau din iad, prin ce am trecut atunci.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Timisoara n-a avut absolut niciun rol in ceea ce priveste schimbarea puterii in 1989. Este limpede ca daca se tragea cu adevarat, fugeau falosii din Banat ca potarnichile. Dar nu s-a tras, s-au mai intalnit timisorenii zilele alea la o sezatoare in Piata Operei.
  Singura zi importanta a fost 21 decembrie, ziua celebrei manifestatii pregatite minutios de Securitate si pe care cizmarul a luat-o de buna. Timisoara a fost putin zgomot pentru nimic – lucrurile importante s-au petrecut la Bucuresti si la Moscova.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Tulpina din grădina Maicii Domnului

  2 martie 2021

  Motto: Într-o grădină, sub o tulpină, zării un virus ca o lumină. Să-l rup se strică, să-l las mi-e frică, că vine altul și ni-l ridică. A trebuit să treacă […]

 • America ungarului cenușiu

  2 martie 2021

  Puține țări de pe planeta Pămînt egalează România în devotamentul arătat Americii. Parteneriatul strategic pe care, altminteri, SUA îl are cu multe națiuni a atins la noi standarde evanghelice și […]

 • Nepriceputul cu patalama

  2 martie 2021

  Cu 15 zile înainte de a se împlini 165 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească (166 de ani de la dezrobirea lor în Moldova), Curtea de Apel […]

 • O moarte simbolică

  23 februarie 2021

  Înainte de a se fi măritat cu aprigul bărbătuș Vijulie, femeia cu barbă Stelian Tănase nu părea a ști să dea în bobi și a citi în zațul cafelei, ca […]

 • A venit și vremea arătării diplomelor

  23 februarie 2021

  În toate campaniile, PNL și USR-PLUS s-au dat mai școliți ca proștii de la PSD. Au lăsat mereu să se înțeleagă că ei sînt legitimați de cunoștințe dobîndite în universități […]