Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Izmene, sprâncene și coloane oficiale

Zoom Izmene, sprâncene și coloane oficiale

Vremea n-a ținut cu Oprea săptămâna trecută. Marți seară a plouat, făcând carosabilul impracticabil pentru coloana lui oficială cu antemergător pe motocicletă. Duminică, în schimb, a fost soare, o vreme perfectă pentru a ieși în stradă și a da jos probabil cea mai sinistră creație a politicii de la noi. A fost o vreme atât de frumoasă că până și Gabriel Oprea a regretat puțin că nu poate ieși, ca un om simplu, la o plimbare prin centrul Bucureștiului fără să fie umplut de flegme.

Protestul era anunțat pentru ora 2. La 2 și zece, prezența era încă timidă. Cam 200 de oameni, adică mai puțin de o zecime din cei care și-au anunțat prezența pe Facebook. Protestatarii cu experiență spun că asta e proporția care se păstrează la toate manifestațiile. 90% din oameni spun că vin doar ca să se afle în treabă. Un event anunțat pe Facebook e cumva ca o secție de votare din Teleorman. Vezi pe lista de participanți persoane care nu-s în țară, poate și morți. Dacă Zuckerberg a creat Facebook-ul, e posibil ca Liviu Dragnea, cu apetitul lui pentru fraudat alegeri, să stea la baza eventurilor cu participanți fantomă.

Ce s-a strigat

Trebuie să spunem din capul locului că Oprea e foarte ofertant pentru manifestanți. O fi el o figură sinistră și antidemocratică, dar atunci când lumea decide să iasă în stradă și să-i ceară demisia are ce striga. Mai întâi, e chestia cu izmenele. Apoi, sunt doctoratele plagiate pe care le-a scris sau coordonat. Apoi, e chestia aia tâmpită cu interesul național, pe care o repetă de parcă ceilalți români n-ar vrea și ei binele comunității. N-au lipsit nici glumele fizice, pe seama sprâncenelor de monstru creat în laborator de un savant nebun, într-o noapte ploioasă, cu tunete și fulgere. La toate s-a adăugat, desigur, ciocoismul de a folosi permanent o coloană oficială.

Oprea a fost, pe rând, general plagiator, izmenar și cocalar, dar i s-a strigat și ”Coloană vertebrală, nu oficială” și ”Interesul național nu e Oprea la ciolan”. Sunt doar câteva din scandările cu care s-a răcorit lumea la protestul de duminică. Partea proastă e că Oprea e atât de ofertant pentru insulte încât, oricât de bună ar fi chestia cu care-l jignești acum, imediat găsești alta mai potrivită. Apar, deci, multe rupturi în cadrul protestului, momente de tăcere în care manifestanții se pregătesc mental să treacă la următoarea scandare.

Și, în tot acest timp, protestatarii deveneau tot mai mulți.

Cu bastonul de mareșal prin București

După un timp, manifestanții au plecat. Dar nu acasă, ci într-o plăcută plimbare duminicală pe la sediul Ministerului de Interne și, în final, la Palatul Victoria. Jandarmii, prezenți în număr mare, au fost suficient de amabili încât să permită marșul. Mulți se așteptau să existe străduțe blocate, la fel ca-n 2013, la protestele pentru Roșia Montană. Lumea se pregătise pentru îmbrânceli, pentru șicane, pentru amenzi abuzive. Până la urmă, jandarmii s-au dovedit mai favorabili protestului decât lumea care-și anunțase prezența pe Facebook fără să vină.

E bine că au simțit și oamenii, pentru o zi, cum e să fii general cu patru stele. Au putut merge pe Magheru cu antemergător. E adevărat, manifestanții nu se grăbeau și, prin urmare, nu i-au înghiontit de la spate pe polițiștii de pe motocicletă să meargă cu o sută la oră și să-și riște viața. E adevărat, nici carosabilul nu era umed. Dacă ploua, lumea s-ar fi grăbit, măcar până la metrou.

În Piața Victoriei, manifestanții s-au așezat în fața cordonului de jandarmi și-au continuat să-l invite pe Oprea să plece. Apăruseră, însă, două școli de gândire. Acum erau și unii care strigau împotriva lui Ponta. Argumentul celorlalți era că trebuie să ne concentrăm pe Oprea. Ponta poate să mai aștepte.

Un tip grăsuț și încărunțit înainte de vreme, care ieșise la alergat, a vrut să treacă prin spatele cordonului. Un jandarm i-a spus că nu e voie. Alergătorul și-a scos o cască din urechi și a întrebat în engleză despre ce-i vorba, dar jandarmul, văzând că e expat, a decis să nu-l implice în certurile noastre interne și l-a lăsat să-și continue cursa, printre ziariștii care făceau poze din spatele cordonului.

În final, manifestanții s-au întors, decimați, la Universitate. A fost primul protest pentru demisia lui Oprea.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Ma bucur ca mai exista presa care sa semnaleze/relateze abuzurile puterii.

  O precizare: de ce avem standarde duble pt straini?
  De ce strainii din vest/albi sunt numiti expati, iar cei din est migranti?
  …nu sunteti singurul care o face si puteti citi mai mult pe tema asta, dar nu prea e corect.

 2. #2

  Dezvăluiri incredibile făcute de fostul ministru al Apărării, Coneliu Dobrițoiu despre Gabriel Oprea la Digi24! Fostul ministru al Apărării, venit la conducerea ministerului după jegul aflat acum la Interne, a spus în urmă cu doar câteva minute că Oprea folosea elicopterele Armatei pentru deplasări la activități de partid fără să le închirieze, așa cum era legal. Documentele de transport erau falsificate trecându-se realizarea de zboruri de antrenament!
  Iată dialogul de la Digi24
  Dvs ați cerut demisia lui Gabriel Oprea în urmă cu câteva zile. Vă mențineți poziția?
  Poziția mea a fost determinată de informațiile apărute în presă. Instituția nu a avut o poziție foarte clară.
  În aceeași declarație ați făcut referiri la felul în care Gabriel Oprea se folosea de insfrastructura Armatei.
  Dumnealui, în calitate de ministru, a simțit nevoia unui dispozitiv de securitate mai degajat. În deplasările sale a folosit din plin resursele Armatei. În perioada respectivă bugetul apărării era insuficient. Ca să folosești banii din buget pentru deplasări cu elicopterul în scop politic în repetate rânduri denotă anumită atitudine față de sistem.
  Ele nu ar fi nici legale?
  Bine ar fi să fie analizate. S-au făcut sub egide ale zborurilor de instrucție. Dacă te deplasezi la o întâlnire de partid te folosești de mijloacele partidului.
  Zbourile de instrucție, erau în acte trecute așa?
  Echipajele elicopterelor de transport, când se deplasează ele, pentru a satisface niște nevoi de transport al Ministerului Apărării. În scripte așa figurează.
  Spuneți un lucru pe care nu l-am mai auzit în spațiul public.
  Ministrul aprobă zborurile de instrucție. Problema e că cel care utilizează acel zbor participă la alte misiuni. Depinde cu aparatul cu care se zboară. Echipajul derulează aceleași activități și la transportul de persoane și la echipaje.
  Dvs spuneți că apar minciuni în actele armatei atunci când vorbim de zbouri de instrucție folosite de Gabriel Oprea?
  Unele dintre ele. Finalitatea a fost în scop politic și nu militar. Ele ar trebui cercetate.
  Ați făcut vreo sesizare?
  Când am fost ministru, premierul Ponta a trasat ca sarcină miniștrilor din guvern să facă un audit în primele luni. Eu l-am informat pe premier că nu poți să faci un audit într-o lună de zile. Am făcut o analiză de stare, prilej cu care au apărut unele probleme legate de avansări. Paradoxul este altul. Netransmise de mine, eu l-am informat pe premier, cum au ajuns ele în presă? În aceeași perioadă, în spațiul redus de timp, șase luni de zile, s-a făcut un control despre pensiile militare. Ce pot spune este că în urma procesului de recalculare a pensiilor a rezultat o sumă de aproximativ 3 milioane de euro pe an pe care minsterul o plătea în plus.
  I-ați spus premierului Ponta de aceste lucruri, i-ați spus și despre modul în care dl Oprea a folosit aparatele ministerului?
  Nu te poți duce la premier decât cu un documentar în urma unei analize. Eu n-am mai apucat pentru că n-a mai fost timp.
  Există actele la minister?
  Cum să nu! Au fost situații în care presa a semnalat faptul că au fost folosite mijloacele armatei la deplasări politice. În documentele ministerului o să găsiți zborurile așa cum au fost ele planificate. Mai departe, echipajul nu poate să dea detalii.
  Vorbiți despre zboruri. Dl Oprea nu a fost singurul demnitar care a beneficiat de echipamentul armatei. Au fost alți miniștri?
  Aceste date pot fi accesate de către organele de anchetă. Un zbor cu persoane… ministrul trebuie să aprobe urcarea la bord a persoanelor civile din afara ministerului.
  Ați văzut documente în care apar numele altor demnitari români?
  Nu s-a făcut o anchetă, pentru că a venit luna decembrie și ministerul condus de liberali a fost predat social-democraților.
  Pare destul de grav. Autoritățile ar trebui să se autosesizeze?
  Povestea autosesizării e una lungă și siropoasă. Ar fi trebuit să se autosesizeze când a apărut în presă. Nu acum, la ani și ani după.
  Vorbeam de elicopter. Sunt și alte tipuri de escorte ale poliției și armatei.
  Un demnitar, în speță ministrul apărării, are voie la protecție 24 de ore din 24. Depinde de nivelul de percepție a ministrului asupra riscurilor și amenințărilor la adresa sa sau a familie sale. Dacă instituțiile abilitate ale ministerului aduc la cunoștință ministrului, categoric. Și dl Oprea s-a deplasat din plin. Din plin, zilnic. Eu nu am avut percepția unor riscuri deosebite, de aceea am folosit o mașină și ofițerul de protecție. Categoric că n-am acceptat protecție la domiciliu peste noapte. Aceste lucruri ar fi normale dacă există o percepție de amenințări că el sau familia lui este vizată de oameni cu intenții mai puțin creștine.
  În perioada în care dl. Oprea folosea echipamentele, armata o ducea atât de bine? Își permitea să deplaseze un ministru la o activitate politică?
  Percepțiile sunt diferite. Pentru echipaje orice zbor de instrucție este un cost în plus în ceea ce privește capacitățile profesionale. Din cauza subfinanțării cronice, aceste standarde erau la un nivel subminimal. Standarul agreat de către România ca stat membru NATO a fost de 120 de ore de zbor. Nivelul de zbor coborâse cu mult sub 50 de ore pe an.
  Putem considera un lux?
  Orice folosire a resurselor dedicată altui scop decât creșterea capacităților operaționale, părerea mea este că… dar chiar și acel zbor este benefic pentru echipaj.
  Pot să zboare și fără dl. Oprea
  S-a forțat nota fără doar și poate.
  Cum a reacționat PNL?
  PNL a luat notă cu indignare de realitatea tristă și de faptul că un om și-a pierdut viața. Parchetul urmează să…
  Sunteți acuzat că dl Iohannis vrea să-și pună guvernul său.
  Poți aduci orice justificare. Dar trebuie explicat care era urgența. PNL a avut o atitudine corectă și din faptul bâlbelor la nivelul ministerului. Jenant este un alt aspect, adică pentru credibilitatea României. Comunicarea a fost deosebit de păguboasă, comunicarea politică a fost catastrofală. E vorba de reputația autorității ministrului, funcției ministrului de Interne în raport cu ceilalți omologi.
  Cum vedeți deznodământul acestui scandal?
  Își asumă mare responsabilitate. Din tot ce s-a întâmplat după acest tragic accident rezultă că nivelul de comunicare a fost slab, inclusiv asigurarea documentelor necesare Parchetului s-a făcut cu întârziere. De aici se poate desprinde cu ușurință altceva. Dacă lucrurile erau legitime, în secunda doi trebuia să dea o tonă de documente. E nevoie ca procurorii să insiste.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]