Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Jason Bourne de trei parale

Zoom Jason Bourne de trei parale

American Assassin are aerul fermecător al filmului aruncat în scîrbă de producători în orice troacă de hypermarket deasupra căreia scrie “Just 99 cents!”. Sau șarmul discret al filmului oferit drept bonus la orice abonament extrem de ieftin pentru studenți. În fine, indiferent de interpretarea de marketing, filmul gravitează perfect în zona mediocrului găunos și n-ar ieși de pe orbită indiferent de cît de puternică este forța de atracție a unei stele aflate mai mult din greșeală în aceeași galaxie. Practic, văzut relaxat din sală, pare mai mult un pariu pe care l-a făcut Michael Keaton la beție: “Băi, nu contează cît de găunos e, tot îi fac pe fraieri să vină să-l vadă”.

Dar să începem cu penibilul început. Undeva, pe o plajă însorită din Spania, Mitch Rapp tocmai a cerut mîna mîndrei. Și ea a zis da! Și fericirea aia convențională de telenovelă sfrijită umple cadrul.

Și cam cu mîna rămîne, pentru că plaja este brusc inundată de un comando islamist care îi face harcea-parcea pe turiștii imperialiști și decadenți. Mîndra moare tragic, iar Mitch devine un băiat obsedat de răzbunare. Pentru că așa sînt americanii, idioți. Nu pricep mai mult de lungul țevii. Băi, țărane, hai să-ți explic: rata divorțurilor în SUA e aproape de jumătate. Deci, în niște ani, dacă nu se milostiveau musulmanii ăia de tine, mîndra îți dădea cu flit, îți lua casa și jumătate din agoniseală, iar tu rămîneai sclav pe viață, obligat de un sistem mizerabil să-i plătești pensie alimentară.

Da, știu, am exagerat nițeluș. Dar măcar erați ocupați cu asta și n-ați observat cît de obosit e clișeul ăsta cu “omorît ceva, deci răzbunare”. Eu știu că se trata de surmenaj prin anii ’80.

În fine, trece un an jumate, Mitch este acum un hîrciog cu barbă de boschetar care stă pe Internet și infiltrează celula teroristă care i-a făcut șvaițer din mîndră. Mai mult, deși stă pe net, are timp să învețe arte marțiale, deci e mașina perfectă de ucis teroriști. Motiv mai mult decît suficient pentru celula antiteroristă CIA să-l ia și să-l îmbie să devină operativ. Asta, evident, după ce trece de examenul ținut de Michael Keaton. Îl știți, a fost Batman în tinerețe. Sigur știe el ceva. E drept, aici e mai mult un soi de Sergentul Zim din Starship Troopers, dar a fost Batman.

Nu are sens să vă plictisesc cu detalii despre poveste. Ea e banală pentru standardele anilor ’60, iar întorsăturile și surprizele mai că nu urlă: “Aici veți fi mirați că se întîmplă chestii neașteptate. Faceți «Hîu!» sau «Aracan di mini!» ca să arătați că vă pasă!”. Destul să spun atît: bomba nucleară convențională, furată de agentul trădător convențional, urmărirea convențională, finalul convențional, totul presărat cu dialog tern, cu fire uitate pe la jumătate din lipsă de interes și cu altele lungite inutil, sau acțiunea care ar vrea să salveze sala de la un somn binemeritat, dar care este filmată atît de timorat încît nu are nici un haz. E drept, regizorul calcă uneori accelerația cruzimii gratuite, devenită trendy de la Game of Thrones încoace. Din păcate, violența simplă, fără poveste, fără eroi și fără incest nu are nici un haz.

Și totuși ar fi mers, așa terminat de viață cum e. În definitiv, nimeni n-are pretenții deosebite de la un film retardat, făcut special pentru escapism ieftin. Dar personajul principal… Băi, cît de greșit e personajul principal! Dylan O’Brien se visează Jason Bourne și n-are charismă nici cît pentru băiatul care livrează pizza.

American Assassin. R.: Michael Cuesta. Cu: Dylan O’Brien, Michael Keaton.

 

1 comentariu

 1. #1

  Draga domnule Darie.

  Cronicile dumneavoastra m-au facut sa cistig o multime de timp evitind asa prostii. Doar ca imi pare rau ca sunteti pedepsit sa vedeti toate timpeniile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]