Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Karate tradiționale moldovenești, cu 1 danileț

Zoom Karate tradiționale moldovenești, cu 1 danileț

Când cauți informații despre Cristian Vasilică Danileț, pe Internet, primele lucruri care-ți sunt aruncate în față sunt cele legate de faptul că încă membrul CSM are centura neagră în Karate Tradițional Shotokan Fudokan. O strecoară abil în CV-uri, o anunță războinic în interviuri în care-l amenință pe Victor Ponta cu bătaia, o bagă la sentiment atunci când vorbește despre modul în care și-a dobândit stăpânirea de sine. Probabil că centura neagră 1 dan în karate tradițional etc. este, pe lângă parvenire, cea mai mare realizare a vieții lui Cristian Danileț.

Dar n-a fost totdeauna așa.

Cristian Danileț s-a născut în 1975, pe 14 decembrie, în Vatra Dornei. Deși nu știa asta pe atunci, ar fi putut avea un viitor luminos ca mulgător de vaci pentru fabricantul greco-elvețiano-român Valvis, dacă ar fi așteptat suficient pentru ca acesta să-și deschidă fabrica de lactate în zonă, după 1989. Astăzi, contul lui de Facebook ar fi înfățișat poze în care Vasilică (căci ăsta ar fi fost numele predominant) lua autografe de la vacile fruntașe ale patronului.

Dar n-a fost să fie. Lui Cristian Vasilică i-a plăcut cartea (deși nu există dovezi certe), așa că în 1994 a ajuns student la Drept, în marele centru universitar din Iași. Când îți place cartea, când te-ai dezvoltat fizic sub media națională, nu doar sub cea a concitadinilor tăi, mai viguroși decât media, când porți cu mândrie mustața și chica ce ți-au apărut imediat după dezastrul nuclear de la Cernobîl, deși aveai doar 11 ani, nu ai șanse prea mari să-ți câștigi respectul de sine decât prin bătaie. Dacă ți-ar plăcea cartea cu adevărat, ți-ai da seama că nu contează prea mult să fii maestru în mânuirea bâtei, cuvintele fiind suficiente pentru a-ți destabiliza adversarul. Dar Danileț al nostru nu avea de unde ști asta, căci nici în ziua de azi nu stăpânește cuvintele și ideile mai sus de nivelul “Ba pe-a mă-tii!”.

Dar divagăm. CV Danileț spune că s-a apropiat de karate la 14 ani. Adică imediat după revoluție, când a ajuns și în Vatra Dornei primul circ cu video și filme cu Bruce Lee, probabil. Când a ajuns în Iași, mare centru regional de arte marțiale, lucrurile erau stabilite. Așa se face că destinul i l-a scos în fața mustăcios-jenantă pe sensei Florentin Loghin, “unul din cei mai deosebiți oameni în domeniu pe care i-am cunoscut”. Sensei care, dacă la vremea aia preda karate tradițional shotokan fudokan, în zilele noastre e oarecum fugit prin străinătate, după ce i-au eșuat pe aici și fundațiile, și editura, și cabinetul de kinetoterapie din Suceava, și cam tot ce a atins ca om deosebit.

Dar asta n-a contat pentru Danileț. În 1996 a obținut centura neagră cu 1 dan. Culmea, deși nu putea să o obțină la Iași, pentru că, în acel moment, acolo nu exista nici un instructor cu îndeajuns de mulți dani pentru a organiza un concurs de centură neagră.

Faptul că a obținut, fără a respecta condițiile și regulile karate-ului tradițional, o centură cu care azi se laudă în exces face parte din profilul de impostor al celui care ar fi putut fi un mulgător de vaci onest. Și care, în amintirea posibilei sale deveniri, își postează și azi pe Facebook poze în care e mângâiat pe cap de Monica Macovei, justițiara fruntașă a patronului Băsescu.

Publicat în Cațavencii, nr. 4(82), 2013
1 comentariu

 1. #1

  Completare la lista cu cei care ar fi p[utut sa devina harnici lucratorui ai ogoarelor patriei daca nu ar fi fost recrutati de securitate ca sa-si exhibe frustrarile in plan politic asupra poporului roman:
  T.Basescu , E.Boc, I.Oltean , A.Videanu,E. Udrea,E.Blaga ca sa fac referiri numai la varfuri.
  Eu inca si acum cred ca Petre Roman a fost ” scuipat ” afara din partid , numai pentru ca venea din „Primaverii”.
  Sper sa nu fiu inteles gresit dar incerc sa dau si o explicatie pentru orgoliul imens si inversunarea cu care distrug Romania prin actiunile lor .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
 • Balada trapezistei de la Capșa

  21 iunie 2022

  Ședeam la Capșa cu Emil Brumaru, cînd chelneru-a venit să ne anunțe că în parcare ne așteaptă carul doldora de păioase și grăunțe. Era talentul nostru de rezervă și nu […]

 • Tiriplici și alte animale fantastice

  21 iunie 2022

  Marcel Ciolacu este viitorul premier al României. Conform protocolului actualei coaliții de guvernare și conform viselor sale destul de umede. Florin Cîțu este fostul premier al României. Între ei stă […]

 • Cursa dezarmărilor

  20 iunie 2022

  A trebuit să deschidă gura Macron ca să se facă într-un tîrziu auzită realitatea: războiul e la granițele României. N-ai zice că a băgat cineva de seamă, dacă judeci după […]

 • Soluția lui Dracula pentru încetarea războiului din Ucraina

  14 iunie 2022

  Deși știam că încă n-are sediu în țara noastră, totuși l-am momit să nu mai plece vara în concediu, ci să rămînă încuiat în mit. ,,Stimați amici, eu chiar pentru […]

 • Așteptând inevitabilul

  14 iunie 2022

  Este greu de spus dacă în Guvernul României este măcar o singură persoană interesată de aspectele economice ale crizei care, deși a început de luni bune, ne este prezentată drept […]

 • Iscusita lașitate

  13 iunie 2022

  Partea europeană a Occidentului bogat ține în continuare cu rușii. Sigur, există un discurs oficial care tună și fulgeră împotriva invaziei, dar nemții, olandezii, italienii și austriecii îi dau lui […]