Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Karate tradiționale moldovenești, cu 1 danileț

Zoom Karate tradiționale moldovenești, cu 1 danileț

Când cauți informații despre Cristian Vasilică Danileț, pe Internet, primele lucruri care-ți sunt aruncate în față sunt cele legate de faptul că încă membrul CSM are centura neagră în Karate Tradițional Shotokan Fudokan. O strecoară abil în CV-uri, o anunță războinic în interviuri în care-l amenință pe Victor Ponta cu bătaia, o bagă la sentiment atunci când vorbește despre modul în care și-a dobândit stăpânirea de sine. Probabil că centura neagră 1 dan în karate tradițional etc. este, pe lângă parvenire, cea mai mare realizare a vieții lui Cristian Danileț.

Dar n-a fost totdeauna așa.

Cristian Danileț s-a născut în 1975, pe 14 decembrie, în Vatra Dornei. Deși nu știa asta pe atunci, ar fi putut avea un viitor luminos ca mulgător de vaci pentru fabricantul greco-elvețiano-român Valvis, dacă ar fi așteptat suficient pentru ca acesta să-și deschidă fabrica de lactate în zonă, după 1989. Astăzi, contul lui de Facebook ar fi înfățișat poze în care Vasilică (căci ăsta ar fi fost numele predominant) lua autografe de la vacile fruntașe ale patronului.

Dar n-a fost să fie. Lui Cristian Vasilică i-a plăcut cartea (deși nu există dovezi certe), așa că în 1994 a ajuns student la Drept, în marele centru universitar din Iași. Când îți place cartea, când te-ai dezvoltat fizic sub media națională, nu doar sub cea a concitadinilor tăi, mai viguroși decât media, când porți cu mândrie mustața și chica ce ți-au apărut imediat după dezastrul nuclear de la Cernobîl, deși aveai doar 11 ani, nu ai șanse prea mari să-ți câștigi respectul de sine decât prin bătaie. Dacă ți-ar plăcea cartea cu adevărat, ți-ai da seama că nu contează prea mult să fii maestru în mânuirea bâtei, cuvintele fiind suficiente pentru a-ți destabiliza adversarul. Dar Danileț al nostru nu avea de unde ști asta, căci nici în ziua de azi nu stăpânește cuvintele și ideile mai sus de nivelul “Ba pe-a mă-tii!”.

Dar divagăm. CV Danileț spune că s-a apropiat de karate la 14 ani. Adică imediat după revoluție, când a ajuns și în Vatra Dornei primul circ cu video și filme cu Bruce Lee, probabil. Când a ajuns în Iași, mare centru regional de arte marțiale, lucrurile erau stabilite. Așa se face că destinul i l-a scos în fața mustăcios-jenantă pe sensei Florentin Loghin, “unul din cei mai deosebiți oameni în domeniu pe care i-am cunoscut”. Sensei care, dacă la vremea aia preda karate tradițional shotokan fudokan, în zilele noastre e oarecum fugit prin străinătate, după ce i-au eșuat pe aici și fundațiile, și editura, și cabinetul de kinetoterapie din Suceava, și cam tot ce a atins ca om deosebit.

Dar asta n-a contat pentru Danileț. În 1996 a obținut centura neagră cu 1 dan. Culmea, deși nu putea să o obțină la Iași, pentru că, în acel moment, acolo nu exista nici un instructor cu îndeajuns de mulți dani pentru a organiza un concurs de centură neagră.

Faptul că a obținut, fără a respecta condițiile și regulile karate-ului tradițional, o centură cu care azi se laudă în exces face parte din profilul de impostor al celui care ar fi putut fi un mulgător de vaci onest. Și care, în amintirea posibilei sale deveniri, își postează și azi pe Facebook poze în care e mângâiat pe cap de Monica Macovei, justițiara fruntașă a patronului Băsescu.

Publicat în Cațavencii, nr. 4(82), 2013

1 comentariu

 1. #1

  Completare la lista cu cei care ar fi p[utut sa devina harnici lucratorui ai ogoarelor patriei daca nu ar fi fost recrutati de securitate ca sa-si exhibe frustrarile in plan politic asupra poporului roman:
  T.Basescu , E.Boc, I.Oltean , A.Videanu,E. Udrea,E.Blaga ca sa fac referiri numai la varfuri.
  Eu inca si acum cred ca Petre Roman a fost ” scuipat ” afara din partid , numai pentru ca venea din “Primaverii”.
  Sper sa nu fiu inteles gresit dar incerc sa dau si o explicatie pentru orgoliul imens si inversunarea cu care distrug Romania prin actiunile lor .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Tulpina din grădina Maicii Domnului

  2 martie 2021

  Motto: Într-o grădină, sub o tulpină, zării un virus ca o lumină. Să-l rup se strică, să-l las mi-e frică, că vine altul și ni-l ridică. A trebuit să treacă […]

 • America ungarului cenușiu

  2 martie 2021

  Puține țări de pe planeta Pămînt egalează România în devotamentul arătat Americii. Parteneriatul strategic pe care, altminteri, SUA îl are cu multe națiuni a atins la noi standarde evanghelice și […]

 • Nepriceputul cu patalama

  2 martie 2021

  Cu 15 zile înainte de a se împlini 165 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească (166 de ani de la dezrobirea lor în Moldova), Curtea de Apel […]

 • O moarte simbolică

  23 februarie 2021

  Înainte de a se fi măritat cu aprigul bărbătuș Vijulie, femeia cu barbă Stelian Tănase nu părea a ști să dea în bobi și a citi în zațul cafelei, ca […]

 • A venit și vremea arătării diplomelor

  23 februarie 2021

  În toate campaniile, PNL și USR-PLUS s-au dat mai școliți ca proștii de la PSD. Au lăsat mereu să se înțeleagă că ei sînt legitimați de cunoștințe dobîndite în universități […]