Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

La La Land, dragostea mea, am învins!

Zoom La La Land, dragostea mea, am învins!

Trebuie să recunoaștem, ceremonia de decernare a Oscarurilor de anul acesta a fost memorabilă. În definitiv, nimic nu e mai memorabil decît prostia festivă.

Pe de o parte, nu e puțin lucru să ai un mic incident care să imprime numele cîștigătorului în mintea spectatorilor. Pun pariu că, dacă veţi întreba și peste zeci de ani „Cine a cîștigat Oscarul în 2017?”, răspunsul va veni rapid: „Nu La La Land!”.

Probabil că Warren Beatty s-a uitat uimit la plicul primit în culise și s-a întrebat, preț de cîteva secunde chinuitoare: „Băi, ăștia nu mai anunțaseră o dată Cea mai bună actriță sau iar face Alzheimer-ul mișto de mine?”.

Pe de altă parte, îi înțelegi și pe bieții membri ai Academiei de Film: ai  un film dintr-un gen care se înmulțește în captivitate de zeci de ani (La La Land), deci trebuie să dai impresia că îți pasă, nu poți fi filistin. Dar contracandidatul e un film despre un negru sărac și homosexual, deci ești obligat social să îți pese pentru că negrii au fost sclavi în mileniul trecut, deci de asta sînt săraci și homosexuali. Ce să faci?

Așa înțelegi mai bine penibilul din finalul ceremoniei: să cîștige ambele filme, să fie bine, să nu fie rău.

Inițial, organizatorii au scos din limbajul prezentatorilor „Și cîștigătorul este…” pentru că dădea implicit de înțeles că restul candidaților ar fi niște luzări. Acum, tot din teama de a jigni, au ales două filme drept Cel mai bun. Anul viitor urmează să renunțe la premii și să ofere tuturor Diplome de Participare Oscar.

După scandalul de anul trecut, cînd activiștii de culoare s-au plîns că negrii nu primesc destule premii, 2017 le-a adus Cel mai bun actor într-un rol secundar, Cea mai bună actriță într-un rol secundar și Cel mai bun film. Probabil că, la anul, lista va fi completată și cu Actor în rol principal. Iar peste doi ani, aceiași activiști vor protesta că încă mai sînt albi nominalizați la Oscar.

Privind în reluare discursul echipei La La Land, îți dai seama că marele cîștigător al serii a fost capra vecinului în rol principal.

Și, dacă tot am adus vorba de mari cîștigători, să privim puțin și cifrele din SUA: The Artist (laureat în 2011) a avut încasări de 46,8 milioane. 12 Years a Slave (2014): 57 de milioane. Birdman (2015): 37 de milioane. Și, campionul absolut, The Hurt Locker (2010): 19 milioane. Moonlight are, la ora la care scriu acest text, încasări de 22 de milioane. Uneori premiile Oscar par mai mult o campanie împotriva violenței domestice: cîștigă pelicula care a încasat cel mai puțin.

E adevărat că, în final, bunul-simţ a învins și premiul a ajuns la adevăratul cîştigător. Să vedem cît durează pînă cînd se vor prinde că e un premiu la mîna a doua.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

  • Curve n-avem, dar vă place organizarea?

    20 ianuarie 2025

    N-avem candidați la președinție, dar organizăm cu rîvnă alegerile. Avem data, noul orar de desfășurare, noile reguli. Avem o tentativă de limitare a libertății de exprimare și un pic de […]

  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

Iubitori de arta