Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

La pomul lăudat să nu mergi cu valiza

Zoom La pomul lăudat să nu mergi cu valiza

De sâmbătă seară, de când Rise Project a postat pe Facebook anunțul descoperirii valizei din Teleorman, lumea sărbătorește. Pentru că în valiză, pe hard, exista și o poză cu Liviu Dragnea, era clar pentru toți că această valiză și conținutul ei misterios, până la un punct, îl vor duce pe Dragnea direct în închisoare.

Cum a ajuns valiza la Rise Project, dacă ea a fost găsită pe proprietatea unui cetățean din județul lui Dragnea sau pe proprietatea statului din strada Știrbei Vodă nr. 79-81, asta contează mai puțin. Din momentul în care documentele au ajuns, pe căi misterioase, în posesia unei redacții, începea să fie foarte clar că ele nu prea mai puteau fi folosite în cadrul unui proces îndreptat împotriva lui Liviu Dragnea. Fie pentru că informațiile au fost culese ilegal, fie pentru că ele, de fapt, nu-l leagă pe Liviu Dragnea de paradisul banilor publici de la Tel Drum.

La ce volum de documente era anunțat sâmbătă, nu se aștepta nici un profesionist ca Rise să publice ceva încă de luni. Dar n-avem de unde ști, de fapt, de când se plimbă valiza cu pricina prin redacția Rise Project. Poate că sâmbătă era doar teasing-ul ce venea după o lungă perioadă de documentare. Căci ce s-a publicat luni nu este muncă de doar două zile.

Numai că teasing-ul s-a dovedit mult mai puternic decât episodul-pilot. Poate că așa e serialul ăsta: începe cu niște țâțe de silicon ale directoarei economice, cu acidul hialuronic din buzele mamei respectivei directoare și vine, cândva, cu marile dovezi ale legăturilor foarte strânse dintre Dragnea și banii de la Tel Drum. Dar, la început, dovezile lipsesc. Altă campanie de teasing?

E drept, se vorbește ceva despre facturile lui Dragnea Junior. Și, mai ales, despre mail-urile trimise către directorul Tel Drum. Asta este o legătură clară. Se mai vorbește la începutul textului Rise Project despre “planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria”. Probabil o scăpare de condei. Pentru că în articol sunt prezentate doar planurile unei bucătării de vară a casei din Alexandria a lui Liviu Dragnea și, apoi, planurile unei vile-mamut, dar din Mamaia. Textul de pe site, onest, nu mai spune că această vilă, pentru care sunt prezentate devize și oferte de preț pentru diverse materiale și amenajări, i-ar aparține lui Dragnea. Pentru că nu există dovezi, iar jurnaliștii nu pot scrie fără dovezi. În schimb, un alt ziarist al Rise Project, prezent în Parlament, îl întreabă, luni seară, pe Dragnea despre camera majordomului din casa lui. Camera majordomului este prinsă în proiectul vilei din Mamaia, despre care nimeni nu a îndrăznit, fără probe, să spună că e a lui Dragnea. O spune, totuși, ziaristul din Parlament, care a citit articolul cu ochiul cititorului obișnuit. Iar din materialul cu pricina, cititorul obișnuit asta înțelege și asta este încurajat să înțeleagă: toate lucrurile de acolo, tot ce e în valiza cu pricina, îi aparțin lui Liviu Dragnea!

Se poate să fie așa, se poate să nu fie așa. Ziariștii de la Rise au exact aceeași problemă pe care o au și procurorii DNA: nu pot dovedi că lucrurile îi aparțin lui Dragnea.

Jurnalistic, valiza din Teleorman este un tun. Din documentele și fotografiile publicate până acum se scrie o telenovelă modernă, despre un grup de interese din provincie cum rar ajung să vadă spectatorii obișnuiți. Studii în străinătate, împrumuturi de un milion de lire sterline între rude, donații de zeci de mii de lei sau de euro între copii și părinți, frați și cumnați, excursii costisitoare, cumpărături crăcănătoare din capitalele Europei, investiții vizibile în operații estetice. E o lume pe care o vedem doar în seriale sau filme și despre care nu credem că ar putea exista în realitate. Dar sunt toate astea dovada unor infracțiuni? Deocamdată, nu.

Dacă pui o fotografie a unui individ lângă planurile unei case, asta nu dovedește că acea casă i-ar aparține. Asta făcea Vadim Tudor, dar el își asuma că nu-l crede nimeni. O făcea pentru a-și hrăni electoratul subdezvoltat intelectual. Rise Project nu este Corneliu Vadim Tudor. Este o organizație jurnalistică serioasă. Așa că nu putem presupune decât că primul episod al dezvăluirilor este doar un rateu provocat de entuziasm, o proastă dozare a informațiilor edificatoare și care chiar dovedesc ceva. Cu siguranță, Rise Project are în valiză bombe mult mai puternice decât silicoanele Nicoletei Pene. Sau nu.

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]