Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Limbi roiale

Zoom Limbi roiale

Atunci când lucrezi la o televiziune aflată de aproape șase ani în insolvență și care, în loc să mai emită, ar trebui să muncească deja în folosul comunității pentru a acoperi gaura dată bugetului statului, nu prea ai variante multe de distracție. Mai ales vara, când e cald și nu-ți permiți să dai drumul la aerul condiționat în studiouri, că n-ai bani de curent electric.

Așa că, dacă ești în această situație nasoală de-a dreptul, vara, măcar vara, te muți pentru o perioadă cât mai îndelungată pe litoral. E mai ieftin, mai ales dacă găsești pe cineva care să-ți acopere toate costurile. Adică așa e chiar gratis.

Bine, trebuie, totuși, să te scremi puțin, să te umpli de ridicol, să scoți limba de-un cot și s-o trimiți să umble după finanțator. Nu contează pe unde umblă ăla, important e ca limba să-l găsească și să-l umezească respectuos.

Cam asta face Rareș Bogdan, cam asta face Cozmin Gușă și cam asta fac și alți angajați ai postului Realitatea TV de ani buni de zile. Cum vine vara, își scot limba atârnândă de căldură și o aruncă la înaintare, spre litoral. Ajunsă acolo, limba bate zdravăn de trei ori în dosul lui Muhammad Murad, investitor strategic în turism, anunțându-l că în scurt timp vin și proprietarii ei, ai limbii. Când ajung și aceștia din urmă, găsesc, de obicei, masa pusă și camerele dereticate, plus studiourile de vacanță gata aranjate, astfel încât să se pună direct pe treabă, să n-aibă cumva timpi morți în productiva activitate de umectare a binefăcătorului.

În alți ani, mai era cum mai era, dar anul acesta, când Muhammad Murad a avut nevoie de mai multă expunere, pentru că tocmai își lansa un nou hotel, o minunăție de 5 stele cum n-a văzut Țăndăreiul, insolvenții lingușitori de la Realitatea TV s-au dat peste cap ca să satisfacă înaltele exigențe ale domnului investitor.

Lăsând la o parte orice urmă de bun-simț – nu că e bănuit în breaslă că ar deține așa ceva –, Rareș Bogdan s-a repezit din prima să-și dea ținta adorației interesate peste cap. “Vă mulțumesc din suflet. Domnule Murad, felicitări. În această seară ați dovedit că sunteți mai român decât foarte mulți români și că sunteți român definitiv. Așa o să vă spun: românul definitiv.”

Să cauți și să găsești atât de repede sentințe atât de categorice, iată o preocupare demnă de un intelectual de frunte cum se pretinde Rareș Bogdan. Românul definitiv, cel căruia i-a înălțat ode o seară întreagă, nu făcuse altceva decât să inaugureze un hotel deosebit de kitschos la malul mării. O fi având acesta 5 stele prin dimensiunile camerelor, prin amplasare sau cine mai știe conform căror alte criterii necesare pentru o astfel de clasare, dar în materie de kitsch și prost-gust, hotelul Phoenicia Royal al domnului Murad are mult peste 10. Stele. În Țăndărei, cu banii luați de la fraierii de englezi, pe asigurări sociale, romii au construit locuințe mult mai echilibrate arhitectural și mai bine organizate din punct de vedere al designului interior, deși n-or fi beneficiat de specialiști scumpi, ca domnul Murad. Combinațiile de culori de prin camere, luminile multicolore ce se ițesc violent de prin acoperișuri false ar strepezi până și dinții unui Borat. Pe cei ai lui Rareș Bogdan, se vede treaba, îi lasă indiferenți, căci în mijlocul kitsch-ului domnia-sa vede cel mai important hotel al României: “Ați inaugurat Phoenicia Royal, care este un hotel nou, este cel mai modern hotel din România, la ora actuală, și este la nivelul lui Radisson și Marriott din București, dar camerele sunt mai mari”.

Că sunt sau nu mai mari camerele de la Phoenicia Royal decât cele de la Marriott sau Radisson, nici nu contează. Contează că e mare dosul domnului Muhammad Murad. Atât de mare, încât limbile lui Rareș Bogdan se simțeau, la un moment dat, stinghere. Lângă ele au venit, în ajutor, și cele ale lui Denise Rifai și ale altor colegi de insolvență, precum și cele ale politicienilor din toate partidele, care s-au grăbit să-și aștearnă prinosul băltind la spatele investitorului. În definitiv, sezonul estival e departe de a se fi terminat. Problema e că, la câtă salivă s-a consumat la lansare, hotelul preaslăvit de atâția fomiști să nu intre deja în renovări, ca după inundații.

 

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Capitalism ati vrut, capitalism aveti! Sā vā fie de bine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Piața Victoriei teleormănenilor asupra românilor de pretutindeni

  14 august 2018

  După ce  a adus drept jertfă o fecioară neprihănită cu chistolul la jartieră, aruncînd-o dincolo de gardurile de protecție ale Guvernului în ghearele balaurului cu mai multe capete, Jandarmeria Română, […]

 • Muieutică și adevăr

  14 august 2018

  Pietroaiele care au zburat vineri seară spre jandarmi s-au întrupat dintr-un cuvînt. Așa a profețit domnul Liiceanu și așa s-a întîmplat. Revoluția a urmat, ascultătoare, drumul indicat de cele patru […]

 • Jandarmurdăria

  14 august 2018

  Concluzii după ridicarea norului de fum și gaze lacrimogene: 1) Jandarmeria nu poate fi judecată cu aceeași măsură cu care îi judecăm pe cei care au participat la protest. Nu […]

 • Scopul scuză mijloacele de tracțiune ale partidelor

  7 august 2018

  Săptămîna trecută, Klaus Iohannis și-a lăst bicicleta la poartă și a intrat călare pe Dragnea în Ierusalimul liberal, în aplauzele zarafilor. Oricît de deșelat ar arăta Dragnea și oricîte măgării […]

 • Procurorul Poporului

  7 august 2018

  Din adîncul temniței, cocoșat de o pedeapsă cît eternitatea, judecătorul Mircea Moldovan, numărător de voturi la alegerile prezidențiale din 2009, povestește frauda. Moldovan era atunci membru al BEC, vicepreședinte al […]