Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Limbi roiale

Zoom Limbi roiale

Atunci când lucrezi la o televiziune aflată de aproape șase ani în insolvență și care, în loc să mai emită, ar trebui să muncească deja în folosul comunității pentru a acoperi gaura dată bugetului statului, nu prea ai variante multe de distracție. Mai ales vara, când e cald și nu-ți permiți să dai drumul la aerul condiționat în studiouri, că n-ai bani de curent electric.

Așa că, dacă ești în această situație nasoală de-a dreptul, vara, măcar vara, te muți pentru o perioadă cât mai îndelungată pe litoral. E mai ieftin, mai ales dacă găsești pe cineva care să-ți acopere toate costurile. Adică așa e chiar gratis.

Bine, trebuie, totuși, să te scremi puțin, să te umpli de ridicol, să scoți limba de-un cot și s-o trimiți să umble după finanțator. Nu contează pe unde umblă ăla, important e ca limba să-l găsească și să-l umezească respectuos.

Cam asta face Rareș Bogdan, cam asta face Cozmin Gușă și cam asta fac și alți angajați ai postului Realitatea TV de ani buni de zile. Cum vine vara, își scot limba atârnândă de căldură și o aruncă la înaintare, spre litoral. Ajunsă acolo, limba bate zdravăn de trei ori în dosul lui Muhammad Murad, investitor strategic în turism, anunțându-l că în scurt timp vin și proprietarii ei, ai limbii. Când ajung și aceștia din urmă, găsesc, de obicei, masa pusă și camerele dereticate, plus studiourile de vacanță gata aranjate, astfel încât să se pună direct pe treabă, să n-aibă cumva timpi morți în productiva activitate de umectare a binefăcătorului.

În alți ani, mai era cum mai era, dar anul acesta, când Muhammad Murad a avut nevoie de mai multă expunere, pentru că tocmai își lansa un nou hotel, o minunăție de 5 stele cum n-a văzut Țăndăreiul, insolvenții lingușitori de la Realitatea TV s-au dat peste cap ca să satisfacă înaltele exigențe ale domnului investitor.

Lăsând la o parte orice urmă de bun-simț – nu că e bănuit în breaslă că ar deține așa ceva –, Rareș Bogdan s-a repezit din prima să-și dea ținta adorației interesate peste cap. “Vă mulțumesc din suflet. Domnule Murad, felicitări. În această seară ați dovedit că sunteți mai român decât foarte mulți români și că sunteți român definitiv. Așa o să vă spun: românul definitiv.”

Să cauți și să găsești atât de repede sentințe atât de categorice, iată o preocupare demnă de un intelectual de frunte cum se pretinde Rareș Bogdan. Românul definitiv, cel căruia i-a înălțat ode o seară întreagă, nu făcuse altceva decât să inaugureze un hotel deosebit de kitschos la malul mării. O fi având acesta 5 stele prin dimensiunile camerelor, prin amplasare sau cine mai știe conform căror alte criterii necesare pentru o astfel de clasare, dar în materie de kitsch și prost-gust, hotelul Phoenicia Royal al domnului Murad are mult peste 10. Stele. În Țăndărei, cu banii luați de la fraierii de englezi, pe asigurări sociale, romii au construit locuințe mult mai echilibrate arhitectural și mai bine organizate din punct de vedere al designului interior, deși n-or fi beneficiat de specialiști scumpi, ca domnul Murad. Combinațiile de culori de prin camere, luminile multicolore ce se ițesc violent de prin acoperișuri false ar strepezi până și dinții unui Borat. Pe cei ai lui Rareș Bogdan, se vede treaba, îi lasă indiferenți, căci în mijlocul kitsch-ului domnia-sa vede cel mai important hotel al României: “Ați inaugurat Phoenicia Royal, care este un hotel nou, este cel mai modern hotel din România, la ora actuală, și este la nivelul lui Radisson și Marriott din București, dar camerele sunt mai mari”.

Că sunt sau nu mai mari camerele de la Phoenicia Royal decât cele de la Marriott sau Radisson, nici nu contează. Contează că e mare dosul domnului Muhammad Murad. Atât de mare, încât limbile lui Rareș Bogdan se simțeau, la un moment dat, stinghere. Lângă ele au venit, în ajutor, și cele ale lui Denise Rifai și ale altor colegi de insolvență, precum și cele ale politicienilor din toate partidele, care s-au grăbit să-și aștearnă prinosul băltind la spatele investitorului. În definitiv, sezonul estival e departe de a se fi terminat. Problema e că, la câtă salivă s-a consumat la lansare, hotelul preaslăvit de atâția fomiști să nu intre deja în renovări, ca după inundații.

 

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Capitalism ati vrut, capitalism aveti! Sā vā fie de bine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite