Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Locul unde timpul stă pe loc și face plajă

Zoom Locul unde timpul stă pe loc și face plajă

Toată stațiunea Neptun e un fel de parc tematic în care oamenii din zilele noastre pot să vadă cum se trăia în 1994. În timp ce mâncam la terasa unei autoserviri ascultând Modern Talking, mi-am dat seama că nici n-are rost să renovezi hotelurile, să repari străzile și să redai circuitului clădirea semipărăsită de pe strada principală, unde acum funcționează o popicărie-fantomă. Oamenii care vin la Neptun vin, de fapt, să vadă cum arăta România în ruine, la câțiva ani după Revoluție. Locul își pierde complet farmecul dacă faci hoteluri de cinci stele cu all-inclusive. Cine vrea condiții mai bune poate oricând să meargă la bulgari sau la Mamaia. O stațiune care-ți arată disperarea și mizeria începutului de capitalism nu găsești însă prea ușor.

Și-apoi, sunt oamenii care continuă să vină aici. Chelnerii sezonieri, abia coborâți din trenul de Suceava, care nu știu cum arată un guvid și nici dacă el chiar există, familistul plictisit care alternează berea la halbă cu mușcăturile dintr-o bucată de ciolan, turistul din Satu Mare care a făcut două zile pe drum și acum vrea să se bage-n mare chiar dacă e furtună, cântăreața blondă de la “Cireșica”, îmbrăcată într-o rochie argintie cu paiete, de parcă nu și-ar mai fi luat haine noi de când a participat, în anii ’80, la festivalul de la San Remo.

O singură chestie din litoralul anului 1994 nu mai era la locul ei. La televizor se dădea un campionat mondial de fotbal fără România.

1 comentariu

  1. #1

    Mda! Mortal de la groapa nu se mai intoarce. De fotbal putem uita, club sau nationala. A disparut infrastructura, complet, hardware si software. Iar MT chiar era naspa, Alphaville si Aha mai pot fi ascultate si azi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
romania100