Săptămîna trecută s-au decernat premiile Nobel. Poate le știți, un nenea, acum vreo sută și ceva de ani, a inventat dinamita. Și, probabil ca să dea și ceva bun omenirii, s-a gîndit să înființeze niște premii care se decernează anual. Inițial era vorba doar de fizică, chimie, fiziologie și medicină, literatură și pace. Acum mai există și pentru economie.
Este, fără discuție, cel mai prestigios premiu în științe. E și destul de consistent, s-a ajuns acum la aproape un milion de euro. Iar legenda care circulă intens – cum că nu se dă un Nobel în matematici pentru că nevasta lui Nobel l-ar fi înșelat cu un matematician – e o vrăjeală. Premiile Nobel s-au dat mereu pentru chestii practice, și de-aia matematica nu e prinsă între ele.
Dar, mă rog, nu despre legendele din jurul premiului vreau să vorbim. Ci despre Nobelul în fizică de anul ăsta. Cei care au luat premiul sînt, toți trei, japonezi. (Bine, unul dintre ei e profesor în California, acum. Dar cercetările pentru care a luat premiul au fost făcute la o corporație în Japonia.) Shuji Nakamura, Isamu Akasaki și Hiroshi Amano au luat premiul Nobel pentru fizică pe 2014 pentru inventarea LED-ului albastru. Poate vi se pare un mărunțiș, pentru care n-ar da nimeni un milion de euro.
Dar, dacă aveți cumva în casă un televizor plat (nu din ăla de pe vremuri, de acum zece ani, cu tub catodic), cel mai probabil e cu LED-uri.
Acum, LED-urile nu sînt mare lucru. După cum le spune și numele, Light Emitting Diode, LED-urile sînt niște divaisuri banale, diode care emit lumină. Principiul (electroluminiscența) a fost descoperit în 1907. Prin 1927, un rus a făcut primul LED, dar nu s-a gîndit nimeni la ceva util de făcut cu el, iar descoperirea a fost ignorată. Abia în 1961-62, la Texas Instruments, a fost inventat LED-ul infraroșu. Tot atunci s-a inventat și LED-ul cu lumină roșie, îl știți sigur de la tot felul de “calculatoare electronice” de-acum douăzeci de ani. Și LED-ul verde a fost ușor de făcut. Numai pentru LED-ul cu lumină albastră au trebuit peste treizeci de ani de studii. Doar așa, combinînd cele trei culori, se poate ajunge la lumină albă. Bine, tot de la diodele cu lumină albastră au reușit cei trei să creeze un LED cu lumină albă, iar ăsta e cel pe care îl aveți în smartfoane pe post de lanternă.
Iarăși, e posibil să nu vi se pară mare lucru, dar există un aspect care face descoperirea asta extrem de importantă: eficiența energetică. LED-urile consumă de peste patru ori mai puțin față de lămpile clasice, cu filament. Prin urmare, iluminatul cu LED-uri este lejer mai economicos. Un alt factor este durabilitatea: luminile cu LED durează zeci de mii de ore! Una peste alta, iluminarea cu LED-uri are atît de multe beneficii (inclusiv în fața lămpilor cu fluorescență), încît cîștigă teren pe zi ce trece. Iar dacă mai aveați vreu dubiu că oamenii ăștia meritau Nobelul, ziceți-le “mersi” cînd vă uitați, pe ecranul uriaș și plat al teveului vostru, la vreun film în high definition. Ei au făcut asta posibil.
7 vizualizări