Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

M-am plictisit așteptînd să moară presa

Zoom M-am plictisit așteptînd să moară presa

Să te uiți la presa din România într-o săptămînă în care nu s-a întâmplat nimic e mai trist decît să te uiți la o femeie de 50 de ani nemachiată. Nimicul nu împiedică armata de juni scribi plătiți cu salarii de salahor să vomite același număr constant de articole care îndobitocesc populația și îngroapă orice informație semnificativă într-o mare de irelevanță.

E din cauza Internetului, în mare parte. Hîrtia îți limita numărul de inepții la cel de pagini. Te forța să le triezi. Internetul nu funcționează așa. Am văzut luna trecută un anunț de angajare de la un cotidian dintr-ăsta, național, pe un post de redactor. Pentru aceiași bani ca un lucrător la McDonald’s, nefericitul avea o normă de articole ce-l obliga să screamă cîte ceva la aproximativ douăzeci de minute. Pentru că pe Internet nu încerci să atragi cititorul cu un articol bun. Ci arunci cu cîteva mii în el, pînă se lipește ceva de curiozitatea lui de maimuță.

În douăzeci de minute, „jurnalistul” are timp doar să fure o poză de pe Facebook-ul unei vedete și să facă o compunere de un paragraf în jurul ei și al unui detaliu ambalat ca incredibil de acolo. Nu o să-ți vină să crezi! Toate solistele pop nonconformiste din România s-au vopsit verde în cap, și fiecare fotografie e o știre separată! Sau să traducă ceva de pe Buzzfeed și să dea un titlu senzaționalist: „Tot ce știți despre pepenele roșu e o minciună!”, „Puțini știu ce se întîmplă dacă pui sare pe castraveți!”. Ăstea-s titluri reale, oameni buni.

Presa e o afacere căreia îi pasă de eficiență și randament, nu de relevanță. De ce să scoți redactorul din birou? Consumă bani. Face mai multe click-uri dacă stă pe scaun și traduce despre castraveți. Maximum dacă merge la sigur. Spre exemplu, la ultima babă din Vaslui care nu și-a dat cu părerea despre viol. Statisticile arată că interesul față de violuri a crescut de douăzeci de ori în ultima lună. Sigur articolul ăla o să aducă click-uri. Nasol de toată lumea care o să fie violată în septembrie, însă. Atunci piața o să fie deja suprasaturată de viol și n-o să-i mai pese nimănui. Presa e pe moarte, dar n-o să moară niciodată. Doar o să se zbată jalnic și sinistru în niște eterne ultime spasme. O să moară numai odată cu ultimul prost care va da click pe „O vedetă autohtonă a scăpat cu chiloțeii la vedere”. Și mai sînt zeci de mii de ani pînă cînd rasa umană va evolua destul cît prostul ăla să nu mai existe.

Pe fondul ăsta, Cristian Tudor Popescu, sătul probabil să bată un cal mort, s-a retras din presă. Și am să spun exact ce o să spună și un puțoi care nu s-a născut încă, despre mine, peste 30 de ani, cînd o să fac același lucru: Care presă, boss? Că tu nu făceai presă. Nu aduceai informații noi. Doar îți dădeai cu părerea despre lucruri aflate de alții. Și scriai povestioare despre viața ta mică de care nu îi pasă nimănui. Asta nu e presă, e beletristică de buzunar. E ca și cum ne-ai anunța că pleci de la o petrecere care s-a terminat de o săptămînă și la care oricum nu ai dansat.

Citeşte mai multe despre:

9 comentarii

 1. #1

  Bravo ma radule! Esti bun

 2. #2

  Corect articol,cu un singur amendament.Am vazut femei de50 de ani aratand excelent nemachiate,scuza lipsa de modestie,sotia mea fiind una dintre ele.Cred ca ar trebui sa-ti ceri scuze fata de femeile de 50 de ani,altfel o sa cred ca esti deja speriat de pe acum de cat de trist arata sotia/prietena ta nemachiata…

 3. #3

  Am observat ca preiei destul de multe expresii englezesti pe care le traduci motamot, neobservand totusi cat de stupid si de snob suna acele expresii in limba romana. In acest articol apare expresia “a bate un cal mort” (to beat a dead horse), expresie ce, cred ca iti dai seama, nu exista in limba romana. Ca sa redai sensul expresiei aleia din engleza In limba romana, poti utiliza una sau mai mult din expresiile urmatoare: “a face din rahat bici” (a incerca sa faci ceva imposibil), “a bate apa-n piua” (a face ceva inutil), “a se lupta cu morile de vant” ( a incerca ceva fara rost). Bineinteles, niciuna din astea 3 nu redau EXACT sensul expresiei din engleza, insa se apropie.

  In alte articole ale tale de pe alte site-uri am observat ca utilizezi expresiile: “a nu da un cacat zburator pe ceva” (to not give a flying shit), respectiv “a trait sub o piatra” (to live under a rock), expresii ce nu exista in limba romana. Vrei tu sa le introduci fortzat in aceasta limba? Vrei ca puberii si adolescentii, care si-asa nu mai citesc nimic din literatura romaneasca, sa si le insuseasca de la sine? Vrei tu sa imbogatesti vocabularul limbii romane, preluand orbeste tot ce auzi in limba engleza si nestiind sa adaptezi limbii materne? Sau pur si simplu esti prea ignorant sa-ti mai pese de echivalentele romanesti si traduci asa, cuvant cu cuvant?

  Ai mare grija. Tu esti un formator de idei si puberii de 9 – 15 ani si respectiv adolescentii si postadolecentii pana la 25 de ani te citesc si isi insusesc orbeste ideile tale. Si vorbesc acum numai de felul in care scrii in limba romana, cu virgule puse aiurea, cu expresii straine preluate direct din engleza, pentru ca nu cunosti echivalentul in limba romana, despartirea frazelor in 2 propozitii distincte, nemaiutilizand virgula, de exemplu. “Mircea Badea este un idiot. Pentru ca nu-mi place mie”. (a doua propozitie incepe direct cu prepozitia scrisa cu litera mare). Ce fel de jurnalist esti, man, daca scrii asa prost? Cine te-a angajat pe tine? Aia care te-au angajat ce fel de studii au? Repet, nu ma iau numai de acest articol, ma refer si la cele scrise pe alte site-uri.

  Tu esti jurnalist? Sau un simplu entertainer? Eu cred ca esti un entertainer. Faci mishtouri sa se simta lumea bine. Tu esti pentru jurnalism ceea ce Arnold Schwarzenegger este pentru actorie. Daca esti un entertainer, man, atunci, nu lua in considerare ceea ce am spus. M-am saturat sa bat un cal mort. Oricum nimeni nu da un cacat zburator pe limba romana. Si oricum adolescentii pica bacu.

 4. #4

  Respect centaure !

 5. #5

  mie-mi plac femeile de 50 de ani nemachiate…

 6. #6

  Wow, ce bataie i-a dat Vasile lu’ Alexandru! O merita, n-am ce zice. Daca imi permiti, Vasile, cred ca ai vrut sa spui ca Alexandru e pentru jurnalism, ceea ce Schwarzenegger e pentru Congresul American.

 7. #7

  @Vasile: Ai scris mii de paragrafe ca in final sa realizezi ca totul a fost degeaba? Felicitari.

 8. #8

  Vasile e un mare om. :))))

 9. #9

  vasilica, esti istet, da’ nu prea tare. e evident ca expresiile sunt traduse motamot la misto, asa cum sunt, de altfel, scrise toate articolele lui radu. daca tu ai impresia ca radu face (sau afirma ca face) jurnalism, inseamna ca esti chiar mai natarau decat cred eu ca esti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]