Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale de ger extrem din istoria României

Zoom Momente esențiale de ger extrem din istoria României

15000 î.e.n. – Prima atestare arheologică a unui om de zăpadă pe teritoriul României. Se pare că primii oameni de zăpadă au venit din Africa, de unde au plecat pentru că era foarte cald și riscau să se topească.

82 î.e.n. – Burebista strânge toți dacii laolaltă, ca să se-nghesuie unii în alții și să se mai încălzească puțin, în crunta iarnă a acelui an.

88 e.n. – Dacii își pun pe cap căciulile care-i apărau de frig și trec Dunărea pe gheață, ca să atace garnizoanele romane din Moesia. Deviza lor era ”Cea mai bună apărare de frig este atacul”.

1480 – Pe fondul gerului năprasnic din acel an, Ștefan cel Mare se gândește tot mai serios să renunțe la coroana de domnitor al Moldovei și să-și pună pe cap o căciulă călduroasă din blană de urs.

1640 – Auzind că vine iarna, moldovenii aplică o tactică veche: pârjolesc holdele, otrăvesc fântânile și se retrag în munți.

1786 – Din cauza blănurilor pe care le purta, domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni e confundat de târgoveți cu Yeti, omul zăpezilor, și alungat cu furci și făclii în afara orașului.

1859 – Din cauză că Milcovul era înghețat, moldovenilor și valahilor le vine foarte greu să-l sece dintr-o sorbire.

1944 – Pusă să deszăpezească niște străzi, armata română întoarce armele și pactizează cu iarna, împotriva poporului.

1954 – Un strat de doi metri de zăpadă acoperă Bucureștiul. Pentru a asigura transportul în comun, autoritățile sapă tuneluri pentru tramvai, inaugurând astfel primul metrou din istoria orașului.

1980 – Din cauza temperaturilor record, un consilier local propune ca orașul să se numească de acum încolo Întorsura Bucureștiului.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Tare !!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]