Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale de ger extrem din istoria României

Zoom Momente esențiale de ger extrem din istoria României

15000 î.e.n. – Prima atestare arheologică a unui om de zăpadă pe teritoriul României. Se pare că primii oameni de zăpadă au venit din Africa, de unde au plecat pentru că era foarte cald și riscau să se topească.

82 î.e.n. – Burebista strânge toți dacii laolaltă, ca să se-nghesuie unii în alții și să se mai încălzească puțin, în crunta iarnă a acelui an.

88 e.n. – Dacii își pun pe cap căciulile care-i apărau de frig și trec Dunărea pe gheață, ca să atace garnizoanele romane din Moesia. Deviza lor era ”Cea mai bună apărare de frig este atacul”.

1480 – Pe fondul gerului năprasnic din acel an, Ștefan cel Mare se gândește tot mai serios să renunțe la coroana de domnitor al Moldovei și să-și pună pe cap o căciulă călduroasă din blană de urs.

1640 – Auzind că vine iarna, moldovenii aplică o tactică veche: pârjolesc holdele, otrăvesc fântânile și se retrag în munți.

1786 – Din cauza blănurilor pe care le purta, domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni e confundat de târgoveți cu Yeti, omul zăpezilor, și alungat cu furci și făclii în afara orașului.

1859 – Din cauză că Milcovul era înghețat, moldovenilor și valahilor le vine foarte greu să-l sece dintr-o sorbire.

1944 – Pusă să deszăpezească niște străzi, armata română întoarce armele și pactizează cu iarna, împotriva poporului.

1954 – Un strat de doi metri de zăpadă acoperă Bucureștiul. Pentru a asigura transportul în comun, autoritățile sapă tuneluri pentru tramvai, inaugurând astfel primul metrou din istoria orașului.

1980 – Din cauza temperaturilor record, un consilier local propune ca orașul să se numească de acum încolo Întorsura Bucureștiului.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Tare !!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Recviem pentru mustața lui Dragnea

  19 noiembrie 2019

  Prieten la toartă cu bărbierul austriac al Munților Carpați, Klaus Iohannis a reușit și el performanța de a-i ușui vrabia de sub nări lui Liviu Dragnea, lăsîndu-l orfan de mustață […]

 • Ciuma Roșie biruitoare

  19 noiembrie 2019

  Națiunile se ridică atunci cînd norocul le suflă în pînze. România a prins furtuna norocoasă de acum un secol – cînd, după ce a pierdut un război, și-a dublat teritoriul. […]

 • Fenomenalul domn Cîțu

  19 noiembrie 2019

  Când a încercat, la inițiativa prietenului lui mai inteligent, Lucian Isar, să atace speculativ leul, în 2009, Florin Vasile Cîțu a primit de la Mugur Isărescu un dos de palmă […]

 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]