Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale de ger extrem din istoria României

Zoom Momente esențiale de ger extrem din istoria României

15000 î.e.n. – Prima atestare arheologică a unui om de zăpadă pe teritoriul României. Se pare că primii oameni de zăpadă au venit din Africa, de unde au plecat pentru că era foarte cald și riscau să se topească.

82 î.e.n. – Burebista strânge toți dacii laolaltă, ca să se-nghesuie unii în alții și să se mai încălzească puțin, în crunta iarnă a acelui an.

88 e.n. – Dacii își pun pe cap căciulile care-i apărau de frig și trec Dunărea pe gheață, ca să atace garnizoanele romane din Moesia. Deviza lor era ”Cea mai bună apărare de frig este atacul”.

1480 – Pe fondul gerului năprasnic din acel an, Ștefan cel Mare se gândește tot mai serios să renunțe la coroana de domnitor al Moldovei și să-și pună pe cap o căciulă călduroasă din blană de urs.

1640 – Auzind că vine iarna, moldovenii aplică o tactică veche: pârjolesc holdele, otrăvesc fântânile și se retrag în munți.

1786 – Din cauza blănurilor pe care le purta, domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni e confundat de târgoveți cu Yeti, omul zăpezilor, și alungat cu furci și făclii în afara orașului.

1859 – Din cauză că Milcovul era înghețat, moldovenilor și valahilor le vine foarte greu să-l sece dintr-o sorbire.

1944 – Pusă să deszăpezească niște străzi, armata română întoarce armele și pactizează cu iarna, împotriva poporului.

1954 – Un strat de doi metri de zăpadă acoperă Bucureștiul. Pentru a asigura transportul în comun, autoritățile sapă tuneluri pentru tramvai, inaugurând astfel primul metrou din istoria orașului.

1980 – Din cauza temperaturilor record, un consilier local propune ca orașul să se numească de acum încolo Întorsura Bucureștiului.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Tare !!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]