Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

N. Manolescu a început să uite pînă și cînd minte

Zoom N. Manolescu a început să uite pînă și cînd minte

În Observator cultural, nr. 1037, a apărut un text de Stelian Tănase, „Minciunile lui Manolescu“ (poate fi citit în arhiva online a revistei.). Deși titlul e lipsit de menajamente, conținutul e scris la rece, fără atacuri la persoană și mai ales fără observații insultătoare. Stelian Tănase face acolo precizări însoțite de dovezi cît se poate de convingătoare, ca răspuns la un atac al lui N. Manolescu la adresa sa și a răposatului Alexandru Paleologu. Atacul cu pricina a apărut în revista România literară, al cărei director este N.M., într-un interviu în serial dintre N.M. și Daniel Cristea-Enache. Titlul serialului:  Peștele pe uscat.

Stelian Tănase spune în textul său că nu i-ar fi răspuns lui N.M. dacă acesta s-ar fi mulțumit să mintă doar în ceea ce îl privește, dar intervievatul lui Daniel Cristea-Enache minte și despre Alexandru Paleologu, care nu mai poate răspunde fabulațiilor fostului președinte al Partidului Alianței Civice și actualmente pretins președinte al Uniunii Scriitorilor.

În ce constau aceste minciuni? Stelian Tănase: „Nicolae Manolescu spune că nu cunoștea colaborarea lui Paleologu cu Securitatea, la data propunerii pe care i-o face de a deveni senator PAC. Propunerea i-am făcut-o eu, telefonic, în calitate de vicepreședinte PAC, pe baza unei înțelegeri mai vechi. Este fals că nu știa nimic despre colaborarea cu Securitatea. La începutul anului 1990, în primele 13 numere, revista Contrapunct a publicat capitole din Sfidarea memoriei. Două din aceste capitole se refereau exact la episodul recrutării lui Alexandru Paleologu și recompensele primite (300 de lei de două ori). Fragmentele din Sfidarea memoriei au stîrnit mare vîlvă. S-a comentat mult în lumea literară, în presă etc. Memorialistul de azi era perfect plasat să le citească. În plus, foiletonul Sfidarea memoriei a ținut peste trei luni. Amintesc că Alexandru Paleologu a fost primul scriitor care a mărturisit colaborarea sa cu Securitatea. Mărturia datează din 1988 și a apărut în Contrapunct la începutul anului în 1990. Manolescu spune în 2020 că, în 1992/1993, nu știa aceste lucruri. Cine îl crede?“.

Altă minciună detectată de Stelian Tănase în pomenitul interviu: „Mai spune că, «odată devenit senator, Paleologu s-a împrietenit cu Stelian Tănase și au scris împreună o carte de memorii». FALS! L-am cunoscut pe Alexandru Paleologu cu mult înainte de Revoluție, iar în Decembrie 1989, cartea era deja scrisă. PAC s-a înființat în 1991 (data la care plasează Manolescu cunoștința noastră), iar alegerile parlamentare au avut loc în septembrie 1992. Manolescu inventează cînd afirmă că dialogurile din Sfidarea memoriei au fost înregistrate după 1992. Adevărul e cu totul altul. Dialogurile au fost realizate integral înainte de căderea regimului comunist“. După cum se vede, N.M., ranchiunos pînă și cu morții, încearcă să iasă bine în acest interviu, înnegrindu-l cu miniciuni pe Al. P. S-ar putea însă ca pe N.M. să-l fi lăsat memoria, cel puțin în privința anului în care a fost scris volumul Sfidarea memoriei. Asta dacă nu cumva uită dinadins ce nu-i convine, fiindcă la începutul anilor 2000, în alt interviu, apărut în Cotidianul, N.M. îi lua apăsat apărarea lui Al. Paleologu pentru relațiile lui cu Securitatea și îl lăuda pe Al. P. că mărturisise, încă din 1990, că turnase la Securitate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale