Ride Along a avut, la vremea sa, doza lui zdravănă de succes financiar. Nu comentez calitatea. Prost, neprost, a produs bani, deci a dat destule motive Hollywood-ului să lipească bani pe fruntea regizorului și să-i dea drumul să facă o continuare.
Asta au plătit, asta au primit. Ride Along 2 e o continuare în sensul cel mai contemporan al cuvîntului. Adică un film făcut în dorul lelii, cu un scenariu subțire fără a fi și fin, cu glume reciclate, cu burți demne de finala la mîncat pizza cu topping de mici și bere. Asta ca să nu mai adăugăm replicile și situațiile luate din „Marea carte a clișeelor penibile pe care nu le poți folosi decît dacă scrii scenariul cu un prosop imens peste tine și peste laptop, pentru că e rușinos să te vadă cineva făcînd asta”.
În fine. Ben Barber (Kevin Hart) a fost avansat polițist, deci face tot posibilul să-i arate detectivului viitor cumnat James Payton (Ice Cube) de ce e în stare. Adică să chițăie isteric și ridicol în fiecare scenă, să-i provoace celuilalt grimase de nervi și, în general, să facă genul de umor pe care și scenetele cu Leana și Costel îl consideră perimat. Practic, ștacheta e atît de jos încît riști să te împiedici de ea doar dacă ești genul de cetățean care sapă. După petrol. În Groapa Marianelor.
Nimic de zis, rețeta „polițist decent și partener incompetent” a produs și filme bune. Hai, nu glorii ale genului, dar chestii pe care le poți viziona fără sentimentul ăla de vină și de rușine pe care îl încearcă un cetățean cînd își trece browser-ul în modul Incognito.
Din păcate, nu e cazul. Replicile pică în nas, iar jocul actoricesc nimerește mereu gardul cu oiștea. Am spus deja, Hart pare să joace un băiat care și-a pus cocaină pe ciupercile halucinogene. Iar Ice Cube? Bine, dar cît de greu e să intri într-un rol care-ți pretinde doar să fii morocănos? Un cartof căruia machiajul i-a desenat monosprînceană ar fi mult mai expresiv decît el. Nu mai zic de o scîndură cu ochelari de soare sau de un arici lipsit de cafea dimineața.
Peste toate lipsurile vine aruncată o poveste-clișeu, simplă, mediocră și perfect ignorabilă. E un film cu „negri care sînt hazlii în timp ce sînt polițiști”, hai să nu avem pretenții de unde nu e cazul. Destul să spunem atît: cuplul Cube-Hart pleacă la Miami, unde fac un threesome investigativ cu detectiva Maya (Olivia Munn) și îl caută pe hacker-ul AJ (Ken Jeong). Pentru că el e singurul ins cu dovezi clare că Antonio (Benjamin Bratt) nu e filantrop, ci comerciant pe piața neagră de chestii nasoale. Nimic deosebit. Scenariul e doar o scuză, un schelet pe care se înșiră scenele de acțiune gîndite să impresioneze un contabil obișnuit cu bugetele asociate unor asemenea producții. Da, urmăririle, împușcăturile și modelele în bikini par să fi costat o gălăgie de bani. E și asta o variantă să ții spectatorul mulțumit: „Da, filmul e foarte prost, dar trebuia să merg la el, că au dat oamenii niște bani pe efecte speciale și rămîneau în pagubă”.
Ride Along 2. R.: Tim Story. Cu: Kevin Hart, Ice Cube, Olivia Munn, Ken Jeong, Benjamin Bratt.