Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Noua perlă gramaticală a turismului românesc – Să vă povestesc kung fu în Chinatown

Zoom Noua perlă gramaticală a turismului românesc – Să vă povestesc kung fu în Chinatown

Chinezii sunt atât de mulţi încât, atunci când îşi deschid un centru comercial, îi depăşesc numeric pe clienţi. Mi-am dat seama de asta vizitând Chinatown, oraşul chinezesc inaugurat de Boc săptămâna trecută în comuna Afumaţi. Stârnit de afirmaţiile premierului, care a spus că angroul va deveni în scurt timp un aspirator de turişti, am luat un maxi-taxi de la Obor şi m-am dus să văd cu ochii mei noua perlă a turismului românesc. 

La faţa locului, am constatat că printre standurile complexului comercial cam bate vântul. Nu vreau neapărat să spun prin asta că e pustiu, că lipsesc clienţii, ci că oraşul chinezesc e amplasat undeva în câmp. În spatele angroului, dincolo de nişte barăci în care stau probabil muncitorii de pe şantier, se vede marginea unei păduri.  E posibil, într-adevăr, ca locul să fie invadat de turişti, însă dintre aceia care vin să facă grătare în week-end. 

 

Comerţul de plastic

În halele imense care adăpostesc standurile am văzut surprinzător de multe magazine specializate în kitsch-uri. Găseşti acolo cam orice, de la bibelouri şi berze scheletice de tinichea în mărime naturală până la pălării conice chinezeşti, ideale în caz că vrei să culegi orez fără să te bată soarele în cap. Din lipsă de clienţi, vânzătorii stăteau blazaţi pe câte un scăunel, în dreptul standului, probabil neînţelegând de ce lumea nu se înghesuie să cumpere de la ei. Pentru că era ora prânzului, mulţi scormoneau cu beţişoarele în mâncarea chinezească adusă la caserolă. 

La câteva zile de la inaugurare, majoritatea spaţiilor comerciale nu erau deschise. În dreptul unora dintre ele se putea citi, în română şi chineză, anunţul „Cedez stand“. Am încercat să reţin varianta cu litere chinezeşti, în caz că o văd tatuată pe antebraţul unui cocalar.

 

Oraşul interzis fotografilor

Mulţi vânzători nu au nici un preţ afişat pentru marfă şi sunt dispuşi să negocieze. Dacă îi întrebi cât costă ceva, formează numeralele ca ardelenii, spunându-ţi, de exemplu, că pe o pereche de pantofi cer „cinci-cinci“.  Când nu se interesează nimeni de marfa lor, comercianţii îşi omoară timpul cum pot: se uită pe laptop la telenovele chinezeşti, fumează absenţi sau dau de mâncare câinelui pe care îl cresc pe lângă stand, probabil ca să-l taie de Crăciun. 

În concluzie, n-am găsit în Chinatown nimic din paradisul turistic descris de premierul Boc. Unde mai pui că turiştii care vin să viziteze oraşul chinezesc din Afumaţi nu pot posta pe Facebook fotografii din vacanţă. În Chinatown-ul românesc, fotografiatul e interzis cu o insistenţă enervantă, prin zeci de afişe şi agenţi de pază care te trag de mânecă atunci când te văd că scoţi aparatul. Dacă ar putea, în mod sigur ar interzice şi controalele gărzii financiare.

1 comentariu

 1. #1

  Europa de la Afumati
  am fost si eu zilele trecute la vechea europa -de la capatul tramvaiului 21, sa-mi iau o perna din puf chinezesc si am constatat ca mai multe cosmelii au disparut -ca si fostul “Niro” de unde se putea ajunge la Dragonul Rosu,dar acum o bariera interzice accesul.Asa ca misterul afaceristilor de la Afumati a fost spulberat -e vorba doar de o mutare,cred, a chinezilor de afaceri din miezul “europei”la …afumati – Dar fara case de marcat pasii garzii financiare, aflata in postul sfintei Marii, prietenii nostri raman in capitala,la marginea continentului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]