Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu plătim, nu vorbim

Zoom Nu plătim, nu vorbim

Fiecare meci pierdut de către Simona Halep naște hăuri în online-ul românesc. Se împart apele și taberele, se ascut cuțitele retoricii, se scot din teacă săbiile argumentării și se trece la șarjă. Una e tabăra celor care o susțin necondiționat pe domnișoara Halep, ceilalți sunt cei care o critică dacă rezultatul obținut nu este cel sperat de ei. De obicei, aceste meciuri au loc în jurul unor momente decisive din cariera jucătoarei de tenis. Ba o finală de turneu de Grand Slam, ba momentul premergător unei posibile ascensiuni în clasamentul WTA, și tot așa. Ostilitățile încep cu ore în avans: “Să vedeți că, dacă Simona pierde azi, iar apar ăia care nu se uită la tenis decât de sărbători, ca să o critice!”. E principala preacuzație a celor care o susțin necondiționat. Dincolo, în tabăra cealaltă, combatanții par a se mai fi plictisit, așa că nu încep cu miștourile și criticile decât după meciuri.

Se pune atâta pasiune în această dispută încât uneori ai impresia că ar fi suficientă o singură scânteie pentru ca sângele virtual să se mute în stradă, iar injuriile să se transforme în borduri, bucăți de macadam și petarde care să zboare dintr-o parte în alta. Temele sunt multiple, dar se pot distinge câteva idei principale. Este sau nu este Simona Halep un mare sportiv, atâta vreme cât nu reușește să se concentreze în momentele-cheie și nu reușește, până în acest moment, să câștige unul dintre acele turnee cu adevărat importante în cariera unui jucător de tenis? Este Simona Halep un bun al întregului popor, câtă vreme nu am contribuit noi la pregătirea sa ca sportivă? Avem voie să o criticăm pe Simona Halep, dacă ea nu concurează decât în numele său, într-un sport individual, susținut din bani privați?

Ei bine, despre calitățile de sportivă ale domnișoarei Halep să se pronunțe antrenorii și jucătorii de tenis, psihologii și alte categorii care chiar se pricep să evalueze performanța. La nivel popular, noi, simplii spectatori, nu putem spune despre Simona Halep decât că a câștigat turnee, a jucat la nivel înalt destui ani, a ocupat poziții înalte în clasamentelei de gen. Este sau nu un mare sportiv? Probabil că este. Nu cel mai mare, la fel de probabil, dar noi la atâta ne limităm a spune.

Pe partea de business, însă, domnișoara Halep funcționează impecabil. Este unul dintre sportivii români care a avut cele mai mari venituri din toate timpurile, iar ăsta este un aspect al sportului contemporan pe care nu-l putem neglija. Performanța financiară este, pentru sportivul contemporan, similară performanței sportive. O avere strânsă din sport îi face pe ceilalți să fie convinși că au de-a face cu un performer. Și, poate, așa și este.

Dar este Simona Halep supusă criticii populare, din moment ce antrenamentele sale, deplasările sale și toate cele legate de pregătirea sa ca sportivă au fost achitate din banii părinților, fără ca statul român să investească vreun leu? Avem dreptul, altfel spus, de a avea așteptări de la Simona Halep, câtă vreme n-am cotizat?

Pe politicieni, pe guvernanți, parlamentari și angajații din administrație am învățat că putem să-i criticăm, pentru că trăiesc din banii noștri. Noi le plătim salariile, deci avem toate drepturile din lume. Dacă nu-i plătim domnișoarei Halep câștigurile, mai avem vreun drept?

Nu putem compara situația Simonei Halep cu aceea a unei companii private, care-și poate realiza profiturile din afaceri eminamente private, dar pe care putem s-o criticăm atunci când încalcă anumite norme, inclusiv cele legale. Atunci când pierde și dezamăgește, Simona Halep nu încalcă nimic altceva decât așteptări, nu legi, nu morala. Deci mai avem sau nu mai avem vreun drept asupra domniei-sale?

Dacă păstrăm totul în această meschină lume a calculelor de genul “să vorbească doar cine plătește”, descoperim că, până la urmă, suporterii Simonei Halep au dreptul de a avea așteptări, au dreptul de a-și face speranțe și de a se arăta dezamăgiți, pentru că ei, suporterii, sunt exact cei care o plătesc pe Simona Halep. Exact suporterii ei, cei care se uită la tenis doar atunci când joacă ea, meci de meci, de-a lungul unui turneu.

Câștigurile jucătorilor de tenis vin, în principal, din premiile turneelor la care participă. Iar premiile au câteva surse principale de proveniență: veniturile din drepturile de televizare, veniturile din sponsorizări și veniturile din vânzarea de bilete. Biletele sunt bani plătiți direct de către suporterii sportului. Banii din televizări sunt bani dați, indirect, de către suporteri, pentru că drepturile de televizare se calculează în funcție de audiență, iar audiența este formată din suporteri. Sponsorizările? Da, și sponsorizările reprezintă bani veniți de la suporteri, chiar dacă pe o cale mai întortocheată. Orice client al BNP plătește premii la Roland Garros. Orice cumpărător de Mercedes dă premii la turneul de la Stuttgart și așa mai departe. În ceea ce privește celelalte venituri ale jucătorilor de tenis, cele din contractele de publicitate, lucrurile sunt și mai clare: orice șurub cumpărat de la Dedeman, orice strop de Dorna plătit îți dă dreptul să te consideri suporter financiar al Simonei Halep.

Cam așa stau lucrurile, de fapt, cu cei care, chipurile, nu plătesc pentru Simona Halep, dar au așteptări, dezamăgiri și o privire critică asupra meciurilor ei. De plătit, plătesc, mai mult decât cei care nu-și plătesc impozitele în țară, dar critică guverne. Asta nu înseamnă că au și dreptul de a șterge pe jos cu performanțele Simonei. Până la urmă, e mai puțin sport, de multă vreme, ci e spectacol și business. Pe partea de spectacol, așadar, se vor pronunța artiștii și criticii, ei fiind singurii îndreptățiți, iar pe partea de business se vor pronunța specialiștii. Ca de obicei, ăia care chiar dau banul nu au cu adevărat dreptul de a zice nimic. Li l-a interzis corul de pe Facebook.

1 comentariu

 1. #1

  Corect! Si foarte elegant spus!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]