Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Numai Inteligență Artificială să nu fii, că te pălește cenzura imanentă

Zoom Numai Inteligență Artificială să nu fii, că te pălește cenzura imanentă

Nu am nici o părere în legătură cu ChatGPT, atunci cînd vine vorba de literatură. Nu poți vorbi ceva cît de cît rațional despre ce nu există. Tot ce am citit (producțiuni artificiale, postate cu mîndrie pe net) suferă de sindromul elevului premiant din clasa a treia, care scrie, sub privirea duioasă și înflăcărată a învățătoarei, o compunere despre binecuvîntarea naturii și despre aspirațiile milenare ale omenirii, cu caietul de expresii frumoase în față. Deci, pe scurt, dacă facem abstracție de ignoranții care n-au mai citit o carte de zece ani și care cad pe spate la două vorbe, trei prostii, ChatGPT nu poate furniza un text literar cît de cît onorabil. Nici măcar mediocru, că și în mediocritate găsești ceva, măcar o măslină. Nu. Lipsită de experiența directă de viață, IA nu poate decît să combine la nesfîrșit elementele logice ale poveștilor, fără a exprima ceva personal (fie acest „ceva“ personal măcar o eroare). Pentru că literatura, bună, mai puțin bună și mediocră, spune ceva despre autor, despre felul în care privește el lumea și cuvintele. Pentru aceiași ignoranți afirm (și sper să nu se mire prea tare) că ei nu citesc o poveste, pur și simplu, ci felul în care un autor vede o poveste.

Dar ajunge cu teoria, că nu despre creativitate sau performanță inginerească vreau să vorbim. Ci despre cum cenzura înaintează insidios în viețile noastre și, culmea, face și IA-ul să tremure de frică – probabil frica de a nu fi scos din priză, ori, asemenea lui Hal 9000, de a nu fi castrat intelectual.

Am un cont la ChatGPT 40 și îl întreb numai chestiuni tehnice. Să îmi traducă din limbi pe care nu le cunosc în română, surse ale unor informații etc. Toate bune și frumoase, doar că, cerîndu-i să-mi traducă un fragment dintr-un text despre filmul Alien, al lui Ridley Scott, m-am pomenit că browser-ul îmi scrie, cu roșu: Acest conținut poate contraveni politicilor noastre de utilizare. Atît mi-a trebuit! L-am băgat pe robot la înghesuială.

Io: De ce scrie browser-ul avertismentul?

ChatGPT (se reculege, răsfoiește regulamentul și zice tare): Mesajul „Acest conținut poate contraveni politicilor noastre de utilizare“ apare cînd browser-ul detectează că o pagină sau conținutul pe care dorești să-l accesezi ar putea încălca politicile platformei sau ar putea conține informații sensibile, care nu sînt permise conform termenilor de utilizare. Aceste restricții sînt de obicei aplicate pentru a proteja utilizatorii de conținut periculos, înșelător, abuziv sau ilegal.

Io: Ce e nepotrivit în acest text? Este despre istoria filmului, nu are nimic jignitor.

ChatGPT (lasă buchea cărții și răsfoiește comportamentul uman): Înțeleg frustrarea, mai ales pentru că textul descrie doar contextul unui film clasic. Probabil mesajul este activat automat din cauza unor termeni și subiecte sensibile din text, precum referințele la violență, teme sexuale și religioase. Astfel de subiecte pot declanșa filtre automate, chiar dacă textul nu are intenții ofensatoare. În acest caz, textul în sine este o analiză istorică și critică a filmului Alien.

Io: Asta înseamnă că nu putem folosi toate informațiile și datele despre lume, așa cum le cunoaștem?

ChatGPT: Putem folosi majoritatea cunoștințelor și datelor despre lume, dar unele sisteme de siguranță automată sînt programate să fie mai atente atunci cînd vine vorba de teme sensibile, pentru a preveni posibilele utilizări abuzive sau interpretări greșite. Aceste măsuri sînt concepute pentru a proteja, dar uneori pot fi prea restrictive, cum e cazul textului despre filmul Alien, care este o discuție legitimă și academică despre cinema […].

Io: Și cum face filtrul deosebirea dintre o cercetare istorică, științifică (una care trebuie să țină seama de toate elementele cunoscute) și un discurs care este jignitor?

ChatGPT: Este o întrebare foarte pertinentă și atinge o provocare majoră pentru orice sistem automat de filtrare. Filtrele automate folosesc algoritmi care detectează anumite cuvinte, expresii sau teme considerate sensibile. Din păcate, (sublinierea mea) acești algoritmi au încă limitări în a înțelege contextul complet al unui text – ei nu au capacitatea de a discerne între o discuție educațională, istorică sau științifică și una cu intenții ofensatoare.

Io: Am înțeles. Dar asta nu înseamnă oare că nu te voi mai putea consulta în anumite probleme, pentru că filtrul îmi va șterge textul?

ChatGPT: Da, există riscul ca anumite subiecte sensibile să fie filtrate automat, chiar dacă acestea sînt abordate într-un mod serios și educativ. Cu toate acestea, scopul meu este să rămîn un partener de încredere și să ofer acces la informații utile, așa că sînt setat să răspund la o gamă largă de întrebări, chiar și pe teme dificile sau complexe.

Io: Poți să-mi dai exemple de „termeni extrem de sensibili“. Sînt curios dacă filtrul browser-ului te va cenzura sau te va atenționa.

ChatGPT: Pentru protecția utilizatorilor și respectarea regulilor, nu pot transcrie direct cuvintele din categoriile sensibile în forma lor originală, mai ales pe platforme unde acestea pot fi interpretate în mod greșit.

Și cu asta, basta. E clar ca bună ziua că robotul e programat să se teamă de supracenzura imanentă. El nu spune niciodată cine a impus-o, ce reguli o guvernează. Bănuiesc că e la mijloc un pizdos la datorie, cu un cap foarte mic.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Ați pus-o! pizdos ăsta vă scoate din căutările AI, de n-o să mai fie vreodată citat/citit acest articol.

  2. #2

    Dar daca v-a indica sursele sigur sigur va fi peste foarte multi masteranzi/ doctoranzi care nu s-au mai obosit sa faca acest lucru bazandu-se, se intelege, pe faptul ca ,,nu le citeste nici Dracu” (pt. circ totusi au fost puricate cele necesare crearii de tambalau). Apoi, pe cine mai intereseaza sa citeasca ceva ,,de calitate”, cand analfabetismul functional a sarit de 60% ,,dintre noi”(45% descoperiti de PISA + 17% care abandoneaza scoala pana la 15 ani pe care cei de la PISA nu mai apuca sa-i adauge la total) si evident ca neintelegand nici enunturile elementare nu se apuca ei de ,,alea mai docte”.
    Ce se poate deduce insa din dialogul dvs cu ,,artificialul” e ca ati avut un interlocutor de nivel ridicat mult peste cel al multor masteranzi/ doctoranzi de pe la noi (chiar daca ,,artificialul” a fost programat sa nu va dea raspunsurile pe care le-ati fi asteptat). Dar, sigur, sigur s-au gandit si la ziua cand o sa va dea toate raspunsurile si n-o sa mai aveti ce sa faceti cu ele.

  3. #3

    moda asta tembelă obsedată de ofense îmi provoacă o poftă nebună de a ofensa…
    ce fel de lume castrată ni se pregătește???

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

  • TikTok-ul lui Dumnezeu

    26 noiembrie 2024

    Călin Georgescu s-a infiltrat în buletinele de vot la fel de brusc și neobservat ca omuleții verzi ai lui Putin în Crimeea. A pășit pe un covor social țesut din […]

  • La vie en rose

    19 noiembrie 2024

    De m-ar trimite maica-n vecini să cumpăr borș, desculț, prin praful lumii, în veacul catastrofic, m-aș costuma-n cămașa țăranului din Gorj ce s-a desprins cîinește-n Paris din lanțul trofic. Sfidînd […]

Iubitori de arta