Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Oameni mai mărunți decât CV-ul

Zoom Oameni mai mărunți decât CV-ul

Pe noi, ziariștii, mai mult decât un CV completat după toate rigorile Europass ne definește ceea ce am scris de-a lungul anilor. Desigur, dacă ne hotărâm să ne schimbăm cariera, să trecem la alt domeniu, ar trebui să trecem în CV lucrurile relevante pentru un potențial nou angajator. Dar, altfel, un CV de ziarist “bătrân” e cu atât mai convingător cu cât e mai chel.

Nu neapărat la 15 ani, când am început să scriu în Cațavencu Incomod, dar la 16, când revista s-a transformat în Academia Cațavencu, mi-am imaginat că de acolo voi ieși la pensie. Acest lucru nu mai este posibil, pentru că revista aia a murit, dar mai am o șansă cu revista pe care o citiți acum. Chiar dacă o vreme mi-am schimbat domeniul de activitate, învățând și publicitate, când a fost să mă întorc, m-am întors la locul în care am învățat să scriu. Mai scriu și am mai scris și în alte publicații, dar CV-ul meu este unul foarte sărăcăcios din punct de vedere al angajatorului principal. Dacă n-ar fi trecut peste noi diverse crize, ar fi fost CV-ul ideal: un singur loc de muncă în presă, o viață întreagă.

Scriu asta pentru că am văzut, recent, un CV de ziarist care ar putea să ia ochii tinerilor aspiranți la un loc de muncă în breasla asta. Un CV cât un caiet de sarcini pentru o licitație mânărită. Un CV pentru care ai nevoie de jumătate de copac secular pentru a-l tipări și despre care Gmail îți spune că depășește dimensiunea care poate fi trimisă pe e-mail.

Atunci când a candidat pentru un post de membru al CNA, ca independent, Grigore Cartianu și-a prezentat și CV-ul. Acesta a apărut și public, pe paginademedia.ro. Nu îl urmăresc pe domnul Cartianu cu prea mare atenție, în ultimii ani, dar CV-ul domniei-sale îmi pare o a doua mare reușită umoristică, după textul în care deplângea moartea unei tigroaice (să fi fost alt animal, nu mai știu).

În 27 de ani de presă, Grigore Cartianu a fost angajat la zece instituții de presă diferite. Unele cu ideologii diametral opuse. Să-ți schimbi ideologia și crezurile, în medie, la fiecare 2,7 ani, să treci din “penal” în penal fără să clipești, asta da performanță. Sau, poate, domnul Cartianu vrea să dovedească, prin CV, că nu e bou. Căci doar ăia sunt consecvenți, se știe.

Dar nu e neapărat relevant câte locuri de muncă a avut un om. Poate nu se mai înțelegea cu șefii. Ceea ce este de înțeles, fiindcă în multe dintre locurile prin care a lucrat domnul Cartianu era șeful. Mai relevant e ce consideră domnia-sa că ar fi neapărat necesar să treacă într-un CV de jurnalist.

“Mari evenimente de la care a relatat în calitate de jurnalist” este un capitol al acestui CV. CPM (un soi de WTF românesc)? Adică simți nevoia să subliniezi că ai fost, ca ziarist, la mineriada din 1991, la două Campionate Europene de fotbal și la două Mondiale? Că ai scris despre criza politică din 2012 și despre protestele din 2017-2018? Uau! Poate credea cineva că ai fost plecat de pe planetă în perioada aia și ai ratat evenimentele. Oricum, e clar că n-ai scris nimic memorabil dacă simți nevoia să amintești evenimentele despre care au scris toți, dar absolut toți jurnaliștii activi la momentul ăla.

Bun, asta e o mostră, dar ar putea fi benignă prin comparație cu următoarea: “Mari evenimente la care a participat în calitate de cetățean”. Da, Grigore Cartianu simte nevoia să spună posibilului său angajator că a fost la revoluție, în Piața Universității și la mineriada din iunie 1990. Păcat că nu ne spune și cum a participat. Pentru că, de exemplu, la mineriada din iunie 1990 cetățenii nu au participat. Au participat minerii, forțele represive ale regimului și aplaudacii. Noi, ceilalți, am privit oripilați. Unii de sub bâte și lanțuri, alții de la Măgurele, alții doar din case, din spatele ușilor profund ferecate. Oricum, soția domnului Cartianu ar trebui să fie ușor nefericită. Nașterea copiilor, nunțile verilor și ale prietenilor, tăierile de moț și grătarele epice de la țară nu sunt considerate, de consort, “mari evenimente” pentru cetățeanul din el. Trist.

O altă chestie pe care ține să o sublinieze Grigore Cartianu în CV-ul său este lista emisiunilor la care a participat ca invitat. E ca și cum orice alt cocalar s-ar lăuda de câte ori a spart semințe la colțul străzii.

Și mai sunt. Sunt multe lucruri care nu au ce căuta în CV-ul nici unui om, cu atât mai puțin în cel al unuia care se crede buricul pământului.

Există genul ăsta de oameni care simt nevoia să treacă într-un CV cam tot ce au făcut în viață, minut cu minut.

Există ziariști care, pentru a se prezenta, cară după ei 50 de bibliorafturi cu CV-ul. Cum există și alții care, în cel mai bun caz, găsesc pe undeva o carte de vizită pe care nu e trecut nici măcar numele complet, ci, eventual, o poreclă sau un alint. Gen “Tolo”.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Lipseste palmaresul de cosas? Titlurile de campion pe comuna? Atunci Gregoire Ecrivain este totusi modest.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100