Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Omorul la președinte

Zoom Omorul la președinte

Duminică seară, la deschiderea Festivalului “George Enescu”, familia prezidențială a fost huiduită în timp ce se îndrepta spre sala de concerte. Nici măcar nu s-a împlinit anul de când Klaus Iohannis și-a luat în primire mandatul și, iată, au apărut huiduielile, strigătele de “Rușine” și reproșurile. Ei, și? Ion Iliescu a fost huiduit zi de zi pe perioada tuturor celor trei mandate ale sale. La prima vizită de după 1989 a unui președinte occidental – François Mitterrand –, Ion Iliescu a fost făcut direct asasin. Așadar, un președinte huiduit nu este o noutate în România ultimilor 25 de ani. Nici măcar un președinte huiduit în primul an al primului mandat.

Și, totuși, de ce l-au huiduit ăia pe Iohannis? De ce i-au strigat “Rușine!”? Ce-i mâna pe ei în luptă? Ce voiau de la cel sus-pus?

Poate ați observat, poate nu, dar de mai bine de o lună, un post “de știri” încearcă să-și impună agenda. Iar agenda sa spune că Iohannis nu-și face treaba de președinte. Da, da. Iohannis e în concediu, Iohannis cheltuiește o grămadă de bani pentru remodelarea vilelor de protocol, Iohannis a ordonat tăierea a 40 de copaci de pe lângă vila de la Neptun, Carmen Iohannis are prea mulți stiliști, Iohannis e în concediu prea multe zile, Iohannis, Iohannis, Iohannis…

În ultimii zece ani anteriori prezidențialelor din noiembrie 2014, ajunseserăm să ne dorim un președinte care să aibă doar două mari calități, fără de care nu se mai putea: să nu fie jucător și băgăreț ca Traian Băsescu și să nu-și dorească să se substituie altor instituții ale statului. Când, alături de Blaga și alți pedeliști, Klaus Iohannis și-a luat țara înapoi, măcar aveam în față o confortabilă majoritate pro-prezidențială, aveam un președinte mai discret și promisiunea unei politici oarecum altfel. Iar în cele opt luni trecute de la începutul anului, chiar am căpătat o certitudine: Klaus Iohannis e departe, departe rău de Traian Băsescu. În bine. Cel puțin nu mai avem parte de scandalul zilnic la care a trebuit să asistăm ani buni.

Și, totuși, nici acest model nu convine. După ce populimea s-a învățat cu scurtu’ și urâtu’, cu grosu’ și arțăgosu’, acum se simte lipsită pe nedrept de circ. Fiindcă pâinea, oricum, nu i-o asigură președintele, ci ar trebui să și-o asigure singură, muncind. Iar lipsa asta a fost rapid sesizată de România TV, care a eliminat orice urmă de bun-simț din programele sale și a pus tunurile pe președinte. Probabil că lucrurile nu stau chiar așa, dar ai senzația că programul RTV conține 80% non-știri despre Klaus Iohannis și doar 20% non-știri despre țigani, maneliști și curve, care umpleau în întregime, altădată, orele de emisie ale postului.

Dar nu ăsta e cel mai grav lucru pe care-l face RTV. Cel mai grav e că minte și persistă în minciună. Nu contează că instituțiile statului, culmea, cele mai multe aflate în subordinea Guvernului și cam ostile lui Iohannis, neagă vehement cifrele vehiculate de realizatorii și invitații RTV. În ciuda datelor și, de cele mai multe ori, în ciuda evidenței, RTV continuă să răspândească informații false, fără nici cea mai mică urmă de jenă.

Cum la minciunile difuzate pe post nu reacționează aproape nimeni, nici Președinția, care ar avea toate motivele să nu tacă, nici CNA, care ar avea toate motivele să umple de amenzi televiziunea lui Sebastian Ghiță, lucrurile rămân, pentru mulți dintre telespectatorii televiziunii cu pricina, exact așa cum li le susură crețuleștile de pe ecran, ajutate de diverși vișani, fără ocupație, fără coloană și fără rușine.

Știm cert, acum, că Iohannis nu a vândut copii în anii ’90. Știm că renovarea vilei Lac 3 nu costă două milioane de euro, ci doar 900.000. Știm că la Neptun nu s-au tăiat 40 de copaci din ordinul lui Carmen Iohannis, ci doar cinci, pentru că erau uscați și cădeau pe președinte. Și, la fel, știm o groază de lucruri care au fost vehiculate în diverse perioade și s-au dovedit a fi false. Dar asta nu-i oprește pe cei de la RTV să le repete obsesiv, dând impresia că sunt adevărate.

Klaus Iohannis nu este, cel puțin până acum, un președinte care să impresioneze prin ceva. Dar nici nu poate fi dărâmat printr-o campanie din care răzbat, străvezii, minciuna și prostia. În plus, atitudinea asta nici măcar nu-l ajută pe Sebastian Ghiță în dosarele pe care i le instrumentează procurorii. Iar dacă, să spunem, unul singur dintre aceste dosare se va lăsa cu o condamnare, cei care azi scuipă cu toate gurile spre Iohannis vor umbla cu mâinile întinse pe la alți patroni, oferindu-se pe post de batiste pentru obrazul și fesele prezidențiale.

3 comentarii

 1. #1

  Pe linga tv-urile care vor sa-si impuna agenda mai sunt multi cetateni carora le lipsesc iesirile zilnice ale unui fost presedinte

 2. #2

  Cred c-am mai spus-o odată: tare stomac ai, maitre, dacă poţi urmări mai mult de un minut un astfel de canal, indiferent de oră sau emisiune.
  Nu e o critică, e de admirat sincer efortul de a urmări aşa ceva pentru a pălmui documentat, de pe pagina asta, adunătura slinoasă de la postul în speţă.
  Lectura unui astfel de articol îmi face bine mie şi (probabil) majorităţii celor care urmăresc ”Caţavencii”.
  Dar câţi suntem? Răspunsul e dureros şi îl cunoşti, sunt convins: prea puţini ca să contăm.

 3. #3

  Pe mine m-a impresionat: dupa nici un an, fara sa demonstrezi nici o competenta exceptionala sa-ti triplezi salariul 🙂 asta inseamna sa fii mafiot.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]