Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Omorul la președinte

Zoom Omorul la președinte

Duminică seară, la deschiderea Festivalului “George Enescu”, familia prezidențială a fost huiduită în timp ce se îndrepta spre sala de concerte. Nici măcar nu s-a împlinit anul de când Klaus Iohannis și-a luat în primire mandatul și, iată, au apărut huiduielile, strigătele de “Rușine” și reproșurile. Ei, și? Ion Iliescu a fost huiduit zi de zi pe perioada tuturor celor trei mandate ale sale. La prima vizită de după 1989 a unui președinte occidental – François Mitterrand –, Ion Iliescu a fost făcut direct asasin. Așadar, un președinte huiduit nu este o noutate în România ultimilor 25 de ani. Nici măcar un președinte huiduit în primul an al primului mandat.

Și, totuși, de ce l-au huiduit ăia pe Iohannis? De ce i-au strigat “Rușine!”? Ce-i mâna pe ei în luptă? Ce voiau de la cel sus-pus?

Poate ați observat, poate nu, dar de mai bine de o lună, un post “de știri” încearcă să-și impună agenda. Iar agenda sa spune că Iohannis nu-și face treaba de președinte. Da, da. Iohannis e în concediu, Iohannis cheltuiește o grămadă de bani pentru remodelarea vilelor de protocol, Iohannis a ordonat tăierea a 40 de copaci de pe lângă vila de la Neptun, Carmen Iohannis are prea mulți stiliști, Iohannis e în concediu prea multe zile, Iohannis, Iohannis, Iohannis…

În ultimii zece ani anteriori prezidențialelor din noiembrie 2014, ajunseserăm să ne dorim un președinte care să aibă doar două mari calități, fără de care nu se mai putea: să nu fie jucător și băgăreț ca Traian Băsescu și să nu-și dorească să se substituie altor instituții ale statului. Când, alături de Blaga și alți pedeliști, Klaus Iohannis și-a luat țara înapoi, măcar aveam în față o confortabilă majoritate pro-prezidențială, aveam un președinte mai discret și promisiunea unei politici oarecum altfel. Iar în cele opt luni trecute de la începutul anului, chiar am căpătat o certitudine: Klaus Iohannis e departe, departe rău de Traian Băsescu. În bine. Cel puțin nu mai avem parte de scandalul zilnic la care a trebuit să asistăm ani buni.

Și, totuși, nici acest model nu convine. După ce populimea s-a învățat cu scurtu’ și urâtu’, cu grosu’ și arțăgosu’, acum se simte lipsită pe nedrept de circ. Fiindcă pâinea, oricum, nu i-o asigură președintele, ci ar trebui să și-o asigure singură, muncind. Iar lipsa asta a fost rapid sesizată de România TV, care a eliminat orice urmă de bun-simț din programele sale și a pus tunurile pe președinte. Probabil că lucrurile nu stau chiar așa, dar ai senzația că programul RTV conține 80% non-știri despre Klaus Iohannis și doar 20% non-știri despre țigani, maneliști și curve, care umpleau în întregime, altădată, orele de emisie ale postului.

Dar nu ăsta e cel mai grav lucru pe care-l face RTV. Cel mai grav e că minte și persistă în minciună. Nu contează că instituțiile statului, culmea, cele mai multe aflate în subordinea Guvernului și cam ostile lui Iohannis, neagă vehement cifrele vehiculate de realizatorii și invitații RTV. În ciuda datelor și, de cele mai multe ori, în ciuda evidenței, RTV continuă să răspândească informații false, fără nici cea mai mică urmă de jenă.

Cum la minciunile difuzate pe post nu reacționează aproape nimeni, nici Președinția, care ar avea toate motivele să nu tacă, nici CNA, care ar avea toate motivele să umple de amenzi televiziunea lui Sebastian Ghiță, lucrurile rămân, pentru mulți dintre telespectatorii televiziunii cu pricina, exact așa cum li le susură crețuleștile de pe ecran, ajutate de diverși vișani, fără ocupație, fără coloană și fără rușine.

Știm cert, acum, că Iohannis nu a vândut copii în anii ’90. Știm că renovarea vilei Lac 3 nu costă două milioane de euro, ci doar 900.000. Știm că la Neptun nu s-au tăiat 40 de copaci din ordinul lui Carmen Iohannis, ci doar cinci, pentru că erau uscați și cădeau pe președinte. Și, la fel, știm o groază de lucruri care au fost vehiculate în diverse perioade și s-au dovedit a fi false. Dar asta nu-i oprește pe cei de la RTV să le repete obsesiv, dând impresia că sunt adevărate.

Klaus Iohannis nu este, cel puțin până acum, un președinte care să impresioneze prin ceva. Dar nici nu poate fi dărâmat printr-o campanie din care răzbat, străvezii, minciuna și prostia. În plus, atitudinea asta nici măcar nu-l ajută pe Sebastian Ghiță în dosarele pe care i le instrumentează procurorii. Iar dacă, să spunem, unul singur dintre aceste dosare se va lăsa cu o condamnare, cei care azi scuipă cu toate gurile spre Iohannis vor umbla cu mâinile întinse pe la alți patroni, oferindu-se pe post de batiste pentru obrazul și fesele prezidențiale.

3 comentarii

 1. #1

  Pe linga tv-urile care vor sa-si impuna agenda mai sunt multi cetateni carora le lipsesc iesirile zilnice ale unui fost presedinte

 2. #2

  Cred c-am mai spus-o odată: tare stomac ai, maitre, dacă poţi urmări mai mult de un minut un astfel de canal, indiferent de oră sau emisiune.
  Nu e o critică, e de admirat sincer efortul de a urmări aşa ceva pentru a pălmui documentat, de pe pagina asta, adunătura slinoasă de la postul în speţă.
  Lectura unui astfel de articol îmi face bine mie şi (probabil) majorităţii celor care urmăresc ”Caţavencii”.
  Dar câţi suntem? Răspunsul e dureros şi îl cunoşti, sunt convins: prea puţini ca să contăm.

 3. #3

  Pe mine m-a impresionat: dupa nici un an, fara sa demonstrezi nici o competenta exceptionala sa-ti triplezi salariul 🙂 asta inseamna sa fii mafiot.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]