Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Oriunde mă uit în viața mea

Zoom Oriunde mă uit în viața mea

Acum doi ani și puțin. Atunci am auzit că ar cânta și live, alături de trupă, nu doar singur, în selfvideoclipuri virale.

Acum doi ani și puțin, doi oameni care se aruncau cumva cu capetele înainte în ceva, stăteau la o masă de terasă și încercau să alcătuiască un line-up. Adică o listă de cântăreți sau trupe care să performeze într-un festival. Oarecum folk, dar în schimbare.

Una dintre idei era să cânte

și o trupă locală. Din Tulcea, adică. Doar că e destul de greu să găsești azi trupe, în Tulcea, care să mai cânte folk, sau care să cânte folk la un nivel care să le permită să urce pe aceeași scenă cu Andrieș, de exemplu.

Dar Paul știe muzică și știe, mai important, muzicieni. Din toate generațiile. Așa că l-a sunat pe Alex. Alexandru Cismaru este, la cei 24 de ani pe care i-a împlinit la început de august, un tânăr chitarist foarte talentat. Unul dintre acei chitariști talentați care au crescut la școala de muzică tulceană și, se pare, bine au făcut. Dacă o fi existând o asemenea școală sau e ceva în aer ori în apă… Alex, așadar, i-a spus lui Paul că nu mai cântă de ceva vreme în vreo formație locală, dar… Dar ar putea veni la festival cu colegii lui din trupa SPAM. De fapt, construcția se chema, pe vremea aceea, Cosmin Vaman, Alexandra Andrei & Trupa SPAM. Eu am auzit Vaman și am zis că-l știu. De pe Internet. Pentru că folkiștii nu apar la televizor. Câte piese știam, de fapt, în momentul ăla? Asta cu folkiștii o știam sigur și mai ascultasem câteva, dar mi-am dat seama de-abia acasă.

Așa s-a făcut să fie Cosmin Vaman,

Alexandra Andrei & Trupa SPAM. Cu o primă mare grijă: cum Dumnezeu încap oamenii ăștia pe afiș? Cum fac eu afișul ca să încapă toate numele astea, mai ales că mai există și Alexandru Andrieș cu Maria Ioana Mîntulescu & Berti Barbera? Așa a apărut ideea a două afișe pentru același eveniment, câte un afiș pentru fiecare zi. O idee născută din necesitate, care, până la urmă, nici n-a dat atât de rău.

A fost începutul.

Căci eu și încă niște oameni, mai mari sau mai mici, de care mi-e plină viața, ne-am îndrăgostit de muzica lor și de versurile lui. Luni de zile nu am scos primul lor album din CD-player-ul mașinii, cântând, deseori, în cor, pe voci mari sau mici. Eu sunt afon, mă mai abțineam să cânt. Recitam. Măcar aveam ce.

În urmă cu aproape un deceniu, făcusem un clasament personal al autorilor români care au îmbogățit muzica unor generații cu texte inteligente, sofisticate și, uneori, pline de umor. Nu erau în ordine valorică, toți plăcându-mi, ci în ordine cronologică. Erau Foarță (& Ujică), era Călin Pop, era Florin Dumitrescu, era Ada Milea, erau Bobo și Bobi. De acum doi ani și puțin, de când mi-am petrecut ore la rând, câteodată, adâncit în cântecele lui, e acolo și Cosmin Vaman.

E ceva pur personal, un clasament cum ne facem toți, fără valoare de adevăr suprem și fără a încerca să fie măcar o recomandare. Nu-mi permit. Dar pentru mine înseamnă mult și înseamnă, în anumite momente, influențe conștiente au ba.

Cosmin Vaman este un tip

plin de umor care târâie după el, pe înserat, o față lungă și copleșită de toate grijile lumii. Când îl vezi, după concerte, cum își încarcă în spate chitara și se îndepărtează, grav, spre odihnă, n-ai spune că el e autorul textelor ălora mușcătoare, care te fac să zâmbești sau să râzi, care pot face copiii să bată fericiți din palme de ziua lor. Ca în cazul mai tuturor timizilor, umorul lui e un instrument sau poate chiar o armă de autoapărare. Iar autoironia dovedește asta cu asupra de măsură.

Și tot ca orice mare timid, Cosmin pune mai multă dragoste în textele lui de dragoste decât ar pune orice Casanova al zilelor noastre. Sunt poezii pe care ai vrea să le reciți și cânți iubitei, și ți-e ciudă că nu-s ale tale. Le reciți și cânți sau mai bine dai play, că ies mai bine din gura lui. Peste ani, probabil, povestindu-i copilului ajuns mare primele întâlniri cu tatăl, eventual noaptea miraculoasă a concepției, mama va spune că a fost cucerită de o poezie în care era declarată cea mai frumoasă fată din lume și care se termina cu “cred că am început să mă văd cu ochii tăi”. Iar copilul încă nenăscut azi, dar care atunci va avea vârsta controverselor și certitudinea cunoașterii muzicii celebre a deceniilor doi și trei din secolul ăsta, va spune, râzând: “Și, mama, tata ți-a spus că versurile lui Cosmin Vaman sunt ale lui, de fapt?”.

Cosmin e un tip

mișto. Timid și singuratic, nu e și nici nu va fi vreodată singur. Undeva, în spate, stă Ciprian, de obicei nu se vede, căci ăsta e rolul ingrat al bateristului, dar se aude. Bine. În stânga lui stă Tudor. Sau, cum ar spune Cosmin pe scenă, autorul superbului clip al melodiei “Cele mai frumoase”. În dreapta, colorând melodiile cu vocea ei, e Alexandra. Iar în dreapta de tot e Alex, despre care v-am mai vorbit. Azi încap mai ușor pe afișe, căci sunt Trupa SPAM, un tot, o gașcă mișto care-ți poate umple ore întregi cu melancolie, iubire și ironie. Poți să și plângi, atunci când crezi că nu te vede nimeni, deși ei spun, într-un cântec de pe viitorul album, că nu știu s-o facă. Dar tu, ca spectator, ai voie.

Uneori, când sunt destul de trist

încât aș putea fi folkist, îi caut, îi vânez, cât de mult pot live, iar dacă nu pot live, măcar în înregistrări. N-or fi ele de la televizor, dar sunt pe album (în curând două) sau pe Internet. Îi ascult pe ei și-mi dau seama că au dreptate. Orice ar spune alții, orice îndemnuri la uitare spre ștergere a memoriei aș primi, când mă uit în viața mea, peste tot e plin de oameni pe care-i iubesc, pe care-i respect, la care nu vreau să renunț.

 

2 comentarii

 1. #1

  Superb!

 2. #2

  Folkiștii nu apar nici la radio, nu doar la televizor. Nici măcar la acel post de radio care v-a plătit pagina de publicitate (pagina 10).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]