Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Parchezi, nu parchezi, vremea nesimțirii trece

Zoom Parchezi, nu parchezi, vremea nesimțirii trece

– Nu vrei să parchezi aici!

Omul era calm, poate chiar prea calm pentru verva automobilistică a mîndrei care se încăpățîna să-și urce gipanul de neam prost pe trotuar. Nu prea mult, dar destul cît să blocheze complet accesul sărakilor osîndiți de soartă să meargă pe jos. În definitiv, nu era vina ei. Să renunțe și plebeii ăia să fie săraki și toate se vor rezolva de la sine. Exagerez, desigur. Veriga lipsă dintre cetățean și mahalagioaică nu părea genul care să cunoască termenul de “plebeu”.

Dar uite că soarta năstrușnică se încăpățîna să-i ciufulească fengșuiul și să n-o lase să-și exercite drepturile de european. Proptit în fața ei, omul aștepta liniștit ca bunul-simț, atrofiat de decenii de țățism, să triumfe asupra sentimentului de șofer de BMW al ființei. Și madam să-și miște hardughia undeva unde nu încurca fix pe toată lumea.

Ce dobitoc! Auzi, s-o streseze tocmai acum, cînd… Lasă ușor geamul în jos și lămurește din vîrful buzelor rujate cu roșu și scîrbă:

– Am pus-o pe avarii, da?

– Poți s-o pui unde vrei, eu susțin libertatea sexuală a femeilor, dar aici n-ar trebui să parchezi, răspunse nenorocitul, zîmbind așa, sfidător.

Revoltată de tupeul arătat de sărăcanul din fața ei, își aprinde repede o țigară, crapă din nou geamul așa, preț de vreo două degete, și explică zdrobitor:

– Îmi aștept copilul de la școală, da?

Nimic. Ticălosul nu pare strivit de forța argumentului. Ba chiar mormăie ceva despre mame tîmpite care își plimbă copiii în mașini duhnind a țigară. Asta e prea de tot. Porcul naibii trebuie să plătească! Îi arată ea!  Și, plină de ură și revoltă, bagă în marșarier și împinge monstrul în spate, să taie trotuarul în diagonală pînă în gardul viu. Să vedem, ce-o să facă?

Omul n-a facut nimic. Dar stîlpișorul de metal, strîmbat mai demult de un alt european cu drepturi și aproape invizibil în lumina chioară a serii, și-a strigat revolta cu un pîrîit sec. Adică, pardon, nu era el. Era toba de eșapament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Coronavirusul, pseudonimul penibil al ciumei

  25 februarie 2020

  Arta a cochetat cu moartea la Carnavalul din Veneția pînă cînd măștile fascinante și grotești pe care turiștii și le-au tras fericiți pe meclă au fost înlocuite brusc cu o […]

 • Coronapirus

  25 februarie 2020

  Cel mai nou, puternic și neașteptat aliat al Opoziției e acum coronavirusul, care vine din Italia, pe vechiul drum al romanilor, să ia în stăpînire ce a mai rămas, după […]

 • Guberniul său

  25 februarie 2020

  „Poate dumneavoastră aveți treabă și noi vă reținem!“ Asta i-a spus un ziarist președintelui Iohannis luni, când acesta din urmă limitase numărul de întrebări pe care le puteau pune ziariștii […]

 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

Cele mai citite