Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pentru că mulți proști și pentru că bani din filme cu automobile

Zoom Pentru că mulți proști și pentru că bani din filme cu automobile

Știți care este cea mai mișto cascadorie din filmul de față? Vin Diesel sărind cu schiurile peste un rechin spațial cu lasere care conduce un submarin nuclear? Jason Statham care sare în unghiul morții în timp ce driblează toată apărarea lui Atletico? Bolovan Johnson care pronunță un cuvînt polisilabic?

Nu. Cea mai mișto cascadorie o face rubrica de încasări globale, care a sărit deja de un miliard de dolari în toată lumea.

Deja, confruntat cu asemenea cifre, orice exercițiu critic are crize existențiale și murmură deprimat “Cui prodest?”, sperînd că nu vine nici un fan al filmului să întrebe ce marcă de mașină e aia.

Dar, mă rog, dacă tot sîntem aici, să începem: Vin Diesel și echipa lui de vis intră într-un nou concurs de mîncat ardei iuți și foarte iuți pentru că, să nu uităm, de la cursele de mîncat ardei iuți vine numele seriei. Și, cînd mușcă din ultimul ardei, găsesc înăuntru un USB criptat care conține marile adevăruri ale lumii. Prin urmare, ei devin ținta unei organizații oculte care vrea să le fure USB-ul și să țină omenirea în ignoranță. Vin Diesel pornește deci într-o cursă contra cronometru pentru a-l găsi pe hacker-ul care a criptat stick-ul, hacker care se ascunde în Munții Rodnei sub numele de Hacker-ul, pentru că Munții Rodnei sînt unicul loc din lume unde oculta mondială nu a putut pune sateliți care să urmărească fiecare mișcare a băștinașilor.

Din păcate, oculta l-a urmărit pe Vin Diesel printr-un implant ezoteric sub piele, deci el și Hacker-ul trebuie să fugă prin tunelul energetic de sub Munții Bucegi și să se ascundă printre punkerii alcooliști care fac chetă în Vama Veche. Ajunși acolo, ei conectează stick-ul la un telefon de generație mai veche, furat de unul din punkeri, și descoperă că singurul mod prin care poate fi spartă criptarea e să cîștige un joc de snake. Au spart criptarea! Află marele secret: imperiul pelasg a fost răsturnat de alieni răi și toate celelalte nații din lume sînt, de fapt, roboți extratereștri puși de alieni să nu-i lase pe români să devină stăpînii lumii, așa cum, de fapt, ar trebui. Vin Diesel se sinucide și, inspirați de sacrificiul său, toți ceilalţi, în afară de români, se sinucid şi ei. Pămîntul e liber. Undeva, ultimul robot ungur face planuri să fure Ardealul. Urmează un nou film.

Dacă vi se pare exagerat paragraful de mai sus e evident că n-ați văzut filmul. Povestea, dacă o putem numi așa, e un fan-fiction din ăla prost, pe care îl scriu liceenii coșuroși pe forumuri. Da, avem mașini și cascadorii, și bătăi, și toate locurile comune care erau penale pe vremea lui Dumas, dar toate astea, puse la grămadă, nu justifică nici pe departe pretenția de film. În cel mai bun caz, e un episod lung și foarte scump din Jackass, în care protagoniștii sînt atît de proști încît reușesc fiecare cascadorie în loc să le facă praf. Pe bune, sînt atît de ratați că nici de luzări nu sînt buni.

Pe final, îmi păstrez cîteva rînduri pentru analiza vag serioasă: e al optulea film din serie. Urmele de haz și de șarm au fost epuizate de ani de zile. Acum e doar rutină, susținută de reflexul consumerist al cetățenilor a căror maximă capacitate mentală e “pentru că automobile”. Sigur, dacă aveți pretenții vagi de intelectual, băgați repede la înaintare scuza aia cu “eu fac abstracţie de intrigă, știu că e pentru retardați, mă uit decît pentru mașini frumoase”. Sigur. Pun pariu că, pe vremuri, vă uitați la Top Gear și erați supărați că englezii ăia spun lucruri în loc să arate mai multă caroserie.

The Fate of the Furious. R.: F. Gary Gray. Cu: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Piața Victoriei teleormănenilor asupra românilor de pretutindeni

  14 august 2018

  După ce  a adus drept jertfă o fecioară neprihănită cu chistolul la jartieră, aruncînd-o dincolo de gardurile de protecție ale Guvernului în ghearele balaurului cu mai multe capete, Jandarmeria Română, […]

 • Muieutică și adevăr

  14 august 2018

  Pietroaiele care au zburat vineri seară spre jandarmi s-au întrupat dintr-un cuvînt. Așa a profețit domnul Liiceanu și așa s-a întîmplat. Revoluția a urmat, ascultătoare, drumul indicat de cele patru […]

 • Jandarmurdăria

  14 august 2018

  Concluzii după ridicarea norului de fum și gaze lacrimogene: 1) Jandarmeria nu poate fi judecată cu aceeași măsură cu care îi judecăm pe cei care au participat la protest. Nu […]

 • Scopul scuză mijloacele de tracțiune ale partidelor

  7 august 2018

  Săptămîna trecută, Klaus Iohannis și-a lăst bicicleta la poartă și a intrat călare pe Dragnea în Ierusalimul liberal, în aplauzele zarafilor. Oricît de deșelat ar arăta Dragnea și oricîte măgării […]

 • Procurorul Poporului

  7 august 2018

  Din adîncul temniței, cocoșat de o pedeapsă cît eternitatea, judecătorul Mircea Moldovan, numărător de voturi la alegerile prezidențiale din 2009, povestește frauda. Moldovan era atunci membru al BEC, vicepreședinte al […]