Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Plajele și sălbaticii

Zoom Plajele și sălbaticii

Pe litoralul românesc al Mării Negre (die rumänische Schwarzmeerküste), tot ceea ce se găsește între vărsarea brațului Chilia în Marea Neagră și Capul Midia este plajă sălbatică. Nu neapărat și neamenajată.

Această bucată a litoralului face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și, teoretic, fără o modificare a regulamentului plajelor din Rezervație nu se poate amenaja nimic aici. Mai există, de asemeni, regulamentul Apelor Române, care prevede interzicerea construcțiilor definitive mai aproape de 150 de metri de malul mării și o mulțime de alte lucruri, asupra cărora vom reveni sau nu.

Cam 164 de kilometri din întregul litoral

românesc al Mării Negre se află în Rezervația Biosferei Delta Dunării. 164 din cam 245. Pe aproximativ 80 de kilometri, între Năvodari și Vama Veche, se înghesuie cam tot ce înseamnă turism pe litoral, în timp ce pe cei 164 de kilometri din rezervație n-ar trebui să se facă turism, cel puțin nu așa cum este el perceput în zilele noastre și mai ales în România.

Litoralul dintre canalul Chilia/Golful Musura și Capul Midia ar intra, teroetic, în zona de clasificare a plajelor sălbatice. Pentru protejarea naturii, pe aceste plaje sunt interzise camparea, desfășurarea de activități economice cu excepția pescuitului maritim autorizat, accesul auto, staționarea pe timp de noapte, aprinderea focului etc., etc.

Totuși, există pe acest litoral

care face parte din RBDD câteva plaje considerate deja ca plaje turistice. Plaja Sulina, Plaja Sfântu Gheorgeh, Plaja Gura Portiței, Plaja Vadu, Plaja Corbu, Plaja Midia. După cum am spus, aceste plaje nu există în mod legal. Dar…

Plaja de la Sulina este o plajă frecventată de foarte multă vreme. Există mărturii și fotografii că în perioada interbelică se făceau băi de soare și băi în mare pe plaja de la Sulina. Plaja de la Sulina nu este nici măcar neamenajată, existând construcții destul de apropiate de apă, cu un statut juridic incert, deocamdată. Există, de asemeni,amenajări făcute pe fonduri europene în vremea ministeriatului Elenei Udrea, amenajări care zac nefolosite pentru că proiectula fost considerat ca încălcând prevederile europene de mediu, ducând România până în pragul infringement-ului. Dar amenajările (căsuțe de lemn, alei de lemn, amfiteatru, toalete, loc de joacă etc.) există, s-au cheltuit bani publici pentru ele și, pur și simplu, putrezesc în soarele Dobrogei de Nord.

Plaja de la Sfântu Gheorghe este și acum o plajă puțin frecventată și absolut deloc amenajată. Au existat câteva încercări, cândva prin 2016 existau acolo un mic bar și o mică terasă de lemn, dar și acestea au dispărut de ceva vreme.

Plaja de la Gura Portiței, deși nu are statut de plajă amenajată, supunându-se acelorași reguli ca toate plajele din rezervație, este o plajă complet amenajată și administrată privat de foarte mulți ani. Deținătorii complexului Gura Portițeiși-au însușit și plaja, deși nu au acest drept, dar se bazează pe faptul că accesul la Gura Portiței este cel mai dificil dintre toate plajele cât de cât cunoscute din Rezervație, așa că fac absolut ce vor domniile-lor acolo, pentru, din fericire, un număr controlabil și mic de turiști.

Plajele de la Vadu, Corbu și Capul Midia sunt plajele din rezervație cele mai expuse, pentru că la ele se poate ajunge ușor, cu mașina. Acest lucru nu se întâmplă nici la Sulina, nici la Sfântu Gheorghe, nici la Gura Portiței, dar Vadu, Corbu și Capul Midia nu au mai avut acest noroc.

După decăderea din ce în ce mai accentuată

a sudului litoralului românesc, oamenii obișnuiți să stea în cort, aflați în căutarea unor plaje neaglomerate, pe care, eventual, să mai poată practica nudismul, au migrat înspre nord, atât cât au putut merge cu mașinile.

Cele mai accesibile plaje s-au dovedit a fi cele de la Năvodari, Capul Midia, Corbu și Vadu.

Năvodariul s-a aglomerat rapid cu blocuri construite în vădit dispreț al legii și cu grămezi de cluburi care coboară până în apă, în același dispreț al legii.

Au rămas, multă vreme, plajele de la Midia, Corbu și Vadu.

Foarte mulți ani, începând de prin 2000, aceste plaje au fost  frecventate doar de câțiva oameni, câteva zeci sau sute la nivelul unui an întreg. Încet-încet, însă, plajele au devenit din ce în ce mai aglomerate, week-end de week-end, ajungându-se până la aglomerări greu de anticipat cum 10-15 ani.

Corbu este, deja, o cauză pierdută. Doar plaja se află în rezervație, faleza și restul terenului care se întinde până în șosea ieșind de sub acoperirea RBDD. De aceea, la Corbu se văd deja germenii distrugerii zonei. Cei care au prins începutul construirii haotice din Vamă, de la începutul anilor 2000, descoperă aceleași simptome la Corbu, pe faleza mării, mai aproape sau mai departe de apă. S-au achiziționat terenuri, se construiesc pensiuni, hotelașuri, terase, case de vacanță. Haotic, fără plan general de dezvoltare și de urbanism. Se construiește mai avântat decât în Vamă acum 20 de ani, așa că în maximum cinci ani zona va fi un nou eșec arhitectural pe litoral.

La Vadu este mai complicat, pentru că nu doar plaja, ci și o mare parte din terenul aflat între mare și DJ 226 se află în rezervație. Indiferent că țin de comuna Corbu sau de comuna Săcele, pe terenurile de lângă plaja Vadu nu se poate construi decât foarte greu. Singurele construcții existente acum sunt doar cele care existau și înainte de înfiițnarea RBDD, la începutul anilor ’90. E drept, folosindu-se de îngăduința autorităților și de niște prevederi de care au tras ca de elastic, niște investitori construiseră cu mulți ani în urmă o mega-terasă de lemn, numită Cherhanaua Vadu Pescarilor. Aceasta a ars în septembrie 2015, în urma unui incendiu de vegetație provocat de către unul dintre mulții idioți care populează în week-end-uri zona.

Acum a mai rămas doar cherhanaua veche, extinsă puțin, dar mai cu măsură și, înspre plaja din Corbu, un restaurant ceva mai nou, Cherhanaua Bosoancă. De fapt, atât cherhanaua veche, cherhanaua care a ars și Cherhanaua Bosonacă îi aparținși i-au aparținut aceluiași om, Ionuț Bosoancă, zis și Ionuț Pescar, cel care, când se simțea călare pe cei mai mari cai posibili, se apucase să toarne și o fundație de beton fix pe plaja de la Vadu, pentru a construi un mic hotel. Fundația se află și azi acolo, năpădită de buruieni, dar ideea hotelașului a fost abandonată când i s-au explicat mai bine consecințele legale.

Anul acesta, dezastrul de pe

plajele de la Vadu, Corbu și Capul Midia a început târziu. Pe 1 iunie, timid, în faza a doua de relaxare, când s-au deschis plajele, au apărut în zonă câteva zeci de turiști. S-a văzut imediat, căci au apărut și gunoaiele, pet-urile goale, resturile dintre cele mai diverse, de parcă unii vin direct de pe unde vin ei ca să scape de scaune vechi, capace de WC-uri și pantofi scâlciați fix pe malul mării, în rezervație.

În week-end-ul de rusalii, însă, s-a prefigurat ceea ce avea să devină dezastrul din final de iunie, început de iulie.

Numai pe 8 iunie, comisarii demediu ai ARBDD au numărat în jur de 1.700 de persoane prezente pe plaja de la Vadu. Și, deși erau foarte multe mașini parcate direct pe plajă, foarte multe corturi instalate pe plajă, comisarii ARBDD au dat doar 12 amenzi și 5 avertismente în perioada 5-8 iunie, amenzi în valaore totală de 1.200 de lei.

Această permisivitate și îngăduință, în condițiile în care camparea acolo este strict interzisă, cum este strict interzis și accesul cu autovehicule pe plajă, au făcut ca, în week-end-ul 26-28 iunie, pe cele trei plaje din sudul rezervației să fie un adevărat puhoi de oameni: 8.000 de oameni și 3.000 de mașini, zilnic, la Vadu, 1.700 de oameni și 480 de mașini, zilnic, la Corbu și 320 de oameni și 150 de mașini la Capul Midia.

Vă închipuiți, desigur, că cel puțin plaja de la Vadu a fost plină de corturi. Inspectorii de la ARBDD n-au găsit, însă, decât 20 de oameni care campaseră pe plajă și i-au amendat cu câte 200 de lei. Aaa, și nouă oameni care intraseră cu mașinile pe plajă și pe care i-au amendat cu câte 1.000 de lei.

Nu suntem adepții

amenzilor aplicate ca alea în vreme de pandemie. Dar nici adepții bătăii de joc ce are loc week-end de week-end la Vadu n-avem cum fi. Orice comisar, inspector sau ranger al ARBDD care ar trece pe acolo, și orb să fie, tot ar aplica într-o zi de sâmbătă 300 de amenzi pentru campare și 150 pentru acces cu mașina pe plajă. Dar, na, e an electoral, nu se face.

Să nu se facă, e OK, dar nici să nu ne plângem când n-o mai fi nici din locul ăla decât o bucată de pământ bătătorit, plină cu terase, mobilier de plastic și mașini parcate una lângă alta.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Ursul pleaca din padure la oras, pelicanul pleaca din Delta, cormoranul mananca peste din piscine, oare de ce? Pentru ca ne credem fiinta suprema pe Pamant? Sau pentru ca nu suntem in stare sa intelegem echilibrul natural? NU, PENTRU CA SUNTEM ZILNIC MAI PROSTI CA IERI! De exemplu, daca reusim sa rezolvam disparitia albinelor, in maxim 4 ani murim, nu de covid, ca de foame! In anul in care, ca prostu’, mi-am etantseizat sera am avut ZERO recolta!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]