Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Planeta cu o coajă subțire albastră

Zoom Planeta cu o coajă subțire albastră

Care-i cea mai banală substanță din jurul nostru? Apa, nu? Ei bine, am dat zilele trecute peste niște calcule și curiozități despre apa noastră cea de toate zilele care m-au lăsat cu gura căscată. Vreau să vă las așa și eu, deci vi le spun și vouă. Pe rînd.

Mai întîi, despre cît de multă apă avem în jur, în realitate. Știți că Terrei i se spune “Planeta albastră”, nu? Ei bine, poate așa pare, dar mai degrabă ar trebui să-i spunem “Planeta cu o coajă subțire, albastră”. Pentru că, de fapt, există mult mai puțină apă prin zonă decît am fi înclinați să credem. Dar hai să vă fac niște calcule simple. Mie mi-au schimbat complet perspectiva.

Cam cîtă apă credeți că avem pe Pămînt? Păi, vreo 70% din suprafața Terrrei este acoperită cu apă. Pare enorm, nu? Dar, de fapt, este doar o “păturică” de apă. Hai să vă arăt. Raza Pămîntului e de vreo 6.400 de kilometri. Cel mai adînc punct din ocean e la vreo 11 kilometri, dar adîncimea medie a oceanului mondial este de vreo trei kilometri și ceva, aproape patru. 3.682 de metri, mai precis. Iar suprafața este de 361 de milioane de kilometri pătrați. În total, asta ne dă un volum de 1,3 miliarde de kilometri cubi. Iar sună enorm, dar de fapt e doar o sferă cu raza de vreo 680 de kilometri. Adică de ZECE ori mai mică decît raza Pămîntului. O sferă cam din București pînă la Praga. E drept, la fel de înaltă. Și cum o imagine face mai mult decît o mie de cuvinte, puteți vedea toată apa de pe Terra în poza de mai jos.

Dar stați așa, că mai am! Vedeți, în imagine, o bulinuță albastră mai mică? E toată apa dulce de pe Pămînt: rîuri, lacuri, mlaștini și, mai ales, subterană (99%!). Și mai e în poză un punct mic-mic. Aproape sigur nu se vede, așa că vă zic eu: în vîrful săgeții mai e un punct. Toată apa dulce din rîuri și lacuri. O sferă cu diametrul de vreo 55 de kilometri. Asta e tot. Parcă te pune pe gînduri, nu?

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

1 comentariu

  1. #1

    nuuup nu mă pune pe gânduri… doar că e bine de ştiut. E doar interesant… 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint