Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Poetul și obuzul

Zoom Poetul și obuzul

La o bătaie de pușcă de liniile germane, cu un ceas înainte să dispară într-un bombardament de artilerie, poetul Constantin T. Stoika, în vîrstă de 24 de ani, îi scrie mamei sale cu calmul pe care îl arată scriitorii înainte să-și ucidă personajele: “Iubită mamă, tu nu fi îngrijorată… Voi rămîne aici, lîngă tunuri și mitraliere și poezia și arta pentru care mi-am sacrificat tinerețea întreagă mă vor învăța să mor mai frumos și mai demn”.

Proiectilul care îi întrerupe viața și cariera face din această scrisoare un document liric ce pare scris de Hector în preziua morții sau de bătrînii spartani însetați de sinucidere. Eroismul românesc a avut sincope și explozii, iar Constantin T. Stoika s-a nimerit exact în groapa de obuz a unei astfel de explozii.

S-a născut la Buzău, într-o familie cu origini în nobilimea ardeleană a secolului al XVII-lea, cu un strămoș baron și un șir de rude înălțate la ranguri militare și demnități de stat, cu străbunici primari ai Bucureștiului, cu un arbore încărcat de cărturari, revoluționari, aventurieri și femei frumoase. De mic, sub îndrumarea mamei sale, Constantin manifestă o atracție pentru litere, iar societatea literaților prin care mami își fîțîie pruncul observă nu doar pieptul viguros al doamnei, ci și finețea artistică a fiului.

În liceu începe să publice poezii, și tot atunci i se descoperă marele talent pentru limbile străine, fie ele moderne sau clasice. La București urmează Literele și Filozofia în paralel cu Școala Militară de Artilerie, Geniu și Marină. Cu spiritul de prevedere al vechilor greci, care se antrenau și la poezie, și la aruncatul suliței, Constantin pare să-și anticipeze rolul de erou multilateral.

În puținul răgaz care îi rămîne publică poezie, traduce din latini și din francezi, scrie dramă, nuvelă, povestire, eseu, comentarii despre artă și critică literară. E redactor, publicist, traducător, critic, eseist și editor al unor periodice literare. E prieten cu majoritatea poeților vremii și lucrează sub protecția lui Ovid Densușianu. Mîna nu-i e încă formată, poemele n-au aerul perfect pe care și-l dorește autorul, dar tinerețea e o rezervă de optimism. În ziua izbucnirii primului război, Constantin încă se crede nemuritor.

Primele lupte din Ardeal îl găsesc în Regimentul 1 Grăniceri. Tot acolo îl găsește și ultima dintre lupte. Constantin înțelege dintr-o dată că războiul trăiește doar prin moartea soldaților și că poezia nu poate răzbate prin destin. Poezia nu-și poate salva autorul, dacă autorul a avut nesăbuința să o confrunte cu artileria.

Poetul Constantin T. Stoika a căzut la datorie în Munții Carpați, fost decorat post-mortem și uitat, apoi, așa cum numai oamenii pot fi uitați.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O, ce veste minunate!

  11 decembrie 2018

  Ultraliberalul Macron s-a comportat ca un peștișor de acvariu dispus să facă ordine în ocean. Adică să-i scutească pe marii rechini de taxa pe pradă și să le mărească guvizilor […]

 • Manu militari

  11 decembrie 2018

  Un grup organizat de generali SRI înfășurat, ca un fular de postav, în jurul președintelui Iohannis, la Alba Iulia. O imagine-stigmat, rămasă pe umărul Centenarului, în lipsă de altceva mai […]

 • Cel mai lent din curtea școlii

  11 decembrie 2018

  În decembrie 2015, Klaus Iohannis era pe val. Sărbătorea un an de la preluarea mandatului prezidențial și reușise să scape de guvernul PSD condus de Ponta, instalând un guvern tehnocrat. […]

 • În mahalalele istoriei

  4 decembrie 2018

  În vreme ce stafia miliardarului Soros stă cu ochii pe fostele țări socialiste ca nu cumva guvernanții să bage nechezol în rația noastră de libertate, Karl Marx și-a scos și […]

 • Cîinii de pază ai Securității

  4 decembrie 2018

  Samsarul agrar Adrian Rădulescu, valetul moșierului de la Nana și fost parlamentar PDL, a recunoscut controlul serviciilor asupra listelor de candidați. “Nu l-am adus noi, l-au adus Serviciile și ni […]

romania100