Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Poetul și obuzul

Zoom Poetul și obuzul

La o bătaie de pușcă de liniile germane, cu un ceas înainte să dispară într-un bombardament de artilerie, poetul Constantin T. Stoika, în vîrstă de 24 de ani, îi scrie mamei sale cu calmul pe care îl arată scriitorii înainte să-și ucidă personajele: “Iubită mamă, tu nu fi îngrijorată… Voi rămîne aici, lîngă tunuri și mitraliere și poezia și arta pentru care mi-am sacrificat tinerețea întreagă mă vor învăța să mor mai frumos și mai demn”.

Proiectilul care îi întrerupe viața și cariera face din această scrisoare un document liric ce pare scris de Hector în preziua morții sau de bătrînii spartani însetați de sinucidere. Eroismul românesc a avut sincope și explozii, iar Constantin T. Stoika s-a nimerit exact în groapa de obuz a unei astfel de explozii.

S-a născut la Buzău, într-o familie cu origini în nobilimea ardeleană a secolului al XVII-lea, cu un strămoș baron și un șir de rude înălțate la ranguri militare și demnități de stat, cu străbunici primari ai Bucureștiului, cu un arbore încărcat de cărturari, revoluționari, aventurieri și femei frumoase. De mic, sub îndrumarea mamei sale, Constantin manifestă o atracție pentru litere, iar societatea literaților prin care mami își fîțîie pruncul observă nu doar pieptul viguros al doamnei, ci și finețea artistică a fiului.

În liceu începe să publice poezii, și tot atunci i se descoperă marele talent pentru limbile străine, fie ele moderne sau clasice. La București urmează Literele și Filozofia în paralel cu Școala Militară de Artilerie, Geniu și Marină. Cu spiritul de prevedere al vechilor greci, care se antrenau și la poezie, și la aruncatul suliței, Constantin pare să-și anticipeze rolul de erou multilateral.

În puținul răgaz care îi rămîne publică poezie, traduce din latini și din francezi, scrie dramă, nuvelă, povestire, eseu, comentarii despre artă și critică literară. E redactor, publicist, traducător, critic, eseist și editor al unor periodice literare. E prieten cu majoritatea poeților vremii și lucrează sub protecția lui Ovid Densușianu. Mîna nu-i e încă formată, poemele n-au aerul perfect pe care și-l dorește autorul, dar tinerețea e o rezervă de optimism. În ziua izbucnirii primului război, Constantin încă se crede nemuritor.

Primele lupte din Ardeal îl găsesc în Regimentul 1 Grăniceri. Tot acolo îl găsește și ultima dintre lupte. Constantin înțelege dintr-o dată că războiul trăiește doar prin moartea soldaților și că poezia nu poate răzbate prin destin. Poezia nu-și poate salva autorul, dacă autorul a avut nesăbuința să o confrunte cu artileria.

Poetul Constantin T. Stoika a căzut la datorie în Munții Carpați, fost decorat post-mortem și uitat, apoi, așa cum numai oamenii pot fi uitați.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Coperta Catavencii 3 – 9 Octombrie 2018
Editoriale
 • Capra de șes din Teleorman

  16 octombrie 2018

  Încercați să duceți o capră de tăiat lemne la Bruxelles și veți avea surpriza, la întoarcere, c-o să-i apară cornițe și că-n loc de rumeguș o să producă lapte praf. […]

 • De-a proștii și vardiștii

  16 octombrie 2018

  Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape […]

 • Centenarul s-a terminat, începe campania

  16 octombrie 2018

  Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, investise enorm din punct de vedere emoțional în centenar. I-a plăcut ideea, s-a atașat de ea și părea că în anul 100 al […]

 • Dumnezeu nu bate cu BOR-ul

  9 octombrie 2018

  În cele două zile de referendum, Dumnezeu s-a mai îmbunat. N-a mai vărsat foc și pucioasă asupra sodomiților și gomoristelor, ci și-a nuanțat părerile din Vechiul Testament, punîndu-le în acord […]

 • Adio PSD, adio PNL

  9 octombrie 2018

  Prezența la referendum ne-a edificat măcar într-un anume sens. E drept, să dai 163 de milioane de lei pentru atâta lucru e cam mult și părem cam fraieri, dar să […]

Cele mai citite