Derek Zoolander (Ben Stiller) ar putea fi caricatura oricărui bărbat din industria modei. E superficial, narcisist, vanitos și nu prea îl duce capul. Probabil că ultima e trăsătura esențială. Fără ea, celelalte caracteristici n-ar fi așa de evidente, iar potențialul comic al filmului Zoolander 2 ar tinde spre zero, dacă n-ar ajunge cumva în zona valorilor negative. Pentru că, lucru evident pentru toată lumea, Zoolander 2 nu e o comedie reușită. Există câteva momente care te fac să râzi, dar până la ele trebuie să navighezi printre scene răsuflate și neconvingătoare, printre trucuri ieftine și echivalentul cinematografic al unui spectacol cu Doru Octavian Dumitru.
La 15 ani după filmul original, aflăm că lucrurile s-au sfârșit nasol pentru Derek, protagonistul prostuț al seriei. Pentru că a insistat să construiască o clădire din același material ca al machetei miniaturale, imobilul s-a prăbușit, omorându-i soția. Prin 2006, a fost decăzut din drepturile părintești după ce s-a dovedit că nu știe să gătească paste. Încearcă să depășești asta, Norvegia! Dărâmat de soartă, abandonează societatea și se retrage în ”nordul extrem al statului New Jersey”. Cu greu e convins să revină pentru o prezentare de modă și să străbată pe jos, prin zăpadă, cei câțiva pași care-l despart de mașina Uber.
Pe aeroportul din Roma, acolo unde urmează să aibă loc show-ul, se întâlnește cu vechea lui cunoștință Hansel (Owen Wilson), un model nu atât de idiot, dar care se distinge printr-o activitate sexuală prodigioasă. Urmează o intrigă polițistă, în care Interpolul Modei încearcă să facă dreptate, pe un fundal de aluzii la cultura populară dintre care foarte puține sunt vag haioase.
Apare, ce-i drept, o orgie cu găini și hipopotami, dar scena durează mai puțin de un minut, ceea ce e neglijabil raportat la durata filmului. Deși ceva umor mai e. Penélope Cruz se plânge la un moment dat că n-a avut nici o șansă în industria modei din cauza sânilor ei naturali excesiv de mari, iar Zoolander și Hansel o ascultă cu înțelegere și compasiune, dar și cu niște erecții evidente în pantaloni. E genul de glumă care fixează target-ul filmului. E undeva pe la 17 ani. Pare un film făcut pentru elevii de liceu aflați în pragul majoratului, dar nostalgici deja după bancurile cretine pe care le făceau când erau mai mici.
E riscant să faci genul ăsta de comedie, care parodiază la fiecare pas clișee și referințe la cultura pop. Nu pare greu să ironizezi reflexele altor filme, însă tocmai de aici apare pericolul. Parodierea clișeelor e o treabă prea facilă, prea la îndemâna oricărui adolescent pus pe glume, ca să asigure succesul unei comedii. Nu-i suficient să pui cap la cap niște locuri comune de care să faci mișto. E nevoie de un personaj convingător care să le lege, de o idee directoare interesantă sau pur și simplu de niște glume mai bune. Orgia cu găini și cu un pui de hipopotam e tot ce ne poate oferi Zoolander 2 deocamdată.
Zoolander 2, SUA, 2016, comedie. Regia: Ben Stiller. Cu: Ben Stiller, Owen Wilson, Penélope Cruz.