Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Prequel-e, sequel-e, aceeași mizerie: Star Wars. The Return of the Shit  

Zoom Prequel-e, sequel-e, aceeași mizerie: Star Wars. The Return of the Shit  

E fascinant cum Disney poate aduna atîta ipocrizie corporatistă în tot ceea ce face legat de Star Wars, franciza pe care o scoate la produs de trei ani încoace cu verva unui pește de la marginea Babadagului. Întîi își umple gura cu fraze despre “conținut prietenos pentru fani” în preajma lansării unui film. Și apoi, cînd fraierii au plătit deja biletul și au intrat în sală, Disney își dă pantalonii jos și face franciza poștă între obsesia sa nesănătoasă pentru prințese și ideologia borșită a justiției sociale.

The Last Jedi este combinația perfectă de scenariu găunos, ritm comatos, direcții care nu duc nicăieri, personaje care nu înseamnă nimic, totul învelit în sosul gros al propagandei.

Dacă trilogia originală știa să arate într-o lumină superbă ce înseamnă demnitate, curaj, altruism și prietenie în fața unor sorți aparent zdrobitori pentru că povestea era spusă fermecător, mizeria lui Rian Johnson e un ghiveci de ideologii ajunse în faza lor complet toxică. Începem cu un feminism din ăla înăcrit în care o babă cu părul mov conduce întreaga flotă, o grasă asiatică se pune în fruntea unei trupe de elită, iar eroina principală este definită prin faptul că are vagin. De acolo vine și talentul ei natural de-a fi perfectă în toate.

Prin comparație, masculii sînt albi și profund idioți. Asta dacă nu se numesc Luke Skywalker, pentru că atunci furia progresistă a scenaristului îl trosnește ca un crucișător spațial fără frîne și, din personajul legedar de altădată, rămîne doar… Nu rămîne nimic. Rolul este măcelărit pe altarul ideologic și pe ecran rămîne doar carcasa unui emokid și mai penal decît tristul ăla care ar trebui să fie noul Vader.

Și, dacă asta nu era destul, Disney umple cadrul cu mesaje idioate despre cum e neetic să ucizi animale. Probabil că Disney va modifica finalul din Return of the Jedi și scena dintre Luke și Împărat va fi întreruptă de o proastă tunsă asimetric care va începe să urle: “Nu contează lupta dintre bine și rău, important e că mor găini spațiale pe o planetă obscură, de care voi n-ați auzit!”. Și, la fel de probabil, Luke și Împăratul vor face pace și vor expulza proasta din cadru cu fulgere și trăsnete, pentru că partea retardată a forței e de-a dreptul intolerabilă.

Dar culmea tupeului ideologic e atinsă cînd Disney simte nevoia s-o ardă hipsterește despre cît de jegoși sînt bogații, mai ales ăia care profită de pe urma războiului. Disney, adică acea corporație putredă de miliarde, care acum face bani vînzînd povești de război.

Dar să trecem peste propaganda ieftină. Destul să spun că, după vizionare, partea sugestionabilă a minții se întreabă dacă nu e cumva rasist și sexist să spui robot și nu “persoană mecanică non-umană” ori de cîte ori apare o găleată de șuruburi în cadru.

Altfel, filmul e fix cum v-ați aștepta: începe ca în Imperiul contraatacă și se termină ca în Reîntoarcerea lui Jedi, însă o face mult mai plictisitor. Dacă Imperiul… era scurt, concis și minuțios pregătit, fiecare moment avînd sensul lui, iar povestea era parfumată discret cu puțină filosofie – nu foarte adîncă, dar destulă pentru un film de acțiune –, mizeria de față preferă umplutura, ritmul tern care sufocă aproape o treime din cele 152 de minute, revelații care nu revelează nimic și răsturnări de situație care nu mai interesează pe nimeni.

Luke moare. Snoke moare. Leia moare. Și după aia revine la viață, într-un moment de un penibil feroce, acum celebru sub numele de “Mary Poppins în spațiu”. Dobitocii care au făcut filmul știau de un an de zile de moartea lui Carrie Fisher. Puteau să-i ofere o despărțire frumoasă de public. Dar nu. Au preferat să-și bată joc și de ea, și de fani.

Privit retrospectiv, The Last Jedi e porcăria făcută de Disney că să scoată din cadru personajele epice ale poveștii și să le înlocuiască cu alternativele lor insipide. Asta explică și de ce personajele originale sînt scrise atît de prost, uneori în totală contradicție cu ceea ce au reprezentat pe ecran  demult, tare demult, într-o galaxie îndepărtată.

Atenție, spoiler:The Last Jedi e un căcat sinistru.

Star Wars: The Last Jedi. R.: Rian Johnson. Cu: Mark Hamill, Carrie Fisher și niște triști care, pe vremea trilogiei originale, nu ar fi fost buni nici de “jumătatea din spate a unui cal spațial”.

6 comentarii

 1. #1

  cred ca mi-ar fi dificil sa contrazic. Biata Carrie s-a dus, dar de ce l-au executat (penibil) pe Harrison Ford in TFA? Mai ales ca, dupa cum s-a putut vedea si din aceasta galaxie, Han mai avea mojo

 2. #2

  Vazut
  Nu placut
  Tu dreptate abut

 3. #3

  Dreptate avut

 4. #4

  Are dreptate,o mizerie de film,pare o telenovelă turcească! M-am abținut cu greu să nu plec după primele 30 min,sperând totuși că va începe acțiunea! Dezamăgire totală!Cele mai prost pierdute 150 de min !

 5. #5

  Pe mine m-au pierdut cind au întins ca gaia matul. Pai anul trecut penibilitatea ceea era filmul nr 8. Anul asta e episodul 8, urmînd si cel 9. La episodul 7 s-a întîmplat ca a luat cinematograful foc cu mine înăuntru asa ca pot doar zice:
  Flit sa prindeti alti prosti

 6. #6

  Domnule Darie, cinematografia americana a fost si este o mare porcarie, pentru ca este plina de idioti, trogloditi si curve de toate felurile. America si-a salvat cumva onoarea in timpul primului razboi mondial, dar este in cadere vertiginoasa de atunci. Eu traiesc printre acesti “euglena viridis” si ma cutremur de alegerea mea. “Visul american”, un mare cacat dupa cantitatea mare de “vaca nebuna” ingurgitata. Popor mai idiot si mai incult nu o sa gasiti nicaieri pe glob. Asa ca este firesc sa scoata asemenea productii cinematografice. Doamne, am atatea exemple, cu acte, ca nu mai au nicio sansa la civilizatie si bun gust, dar au aselinizat (in mintea lor dobitoaca). Filmul cu Borat este manusa perfecta a acestor panarame.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Ciungul

  29 septembrie 2020

  Mîinile mele îmbătrînesc mai repede decît mine. Mă urc în tren și le văd în stînga și în dreapta. Mi se face cald și una îmi deschide politicoasă fereastra. Mă […]

 • Cea mai grea problemă a lui Nicușor

  29 septembrie 2020

  Chiar dacă teatrul de război pare să fumege peste cadavrele unor dinozauri, a fost o luptă electorală din care toată lumea a cîștigat cîte ceva. PNL a cîștigat ceea ce […]

 • Moët PNL!

  29 septembrie 2020

  Zumzăie fanfarele și sar cepurile butoaielor în întreaga țară: PNL a învins! Ce, pe cine, când și cum, încă nu se știe, dar e clar că a învins. PNL, partidul […]

 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]