Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Presa locală, ajutor de boală

Zoom Presa locală, ajutor de boală

Cătălin Tolontan spunea, într-un interviu dat lui Radu Hângănuț pentru Sinteza, că 90% din banii din publicitatea online merg către Google și Facebook. În SUA, conform unui studiu recent. Iar Tolo este unul dintre oamenii de presă care citesc mult despre presă, așadar îl putem crede. Tot el spunea că bugetele de publicitate pentru presa scrisă din România, dacă ar fi să le împărțim la numărul de publicații existente, chiar și neauditate BRAT, o publicație scrisă ar câștiga din publicitate, în medie, aproximativ 4.000 de euro lunar. Practic, din martie anul viitor, un medic de vârf ar putea acoperi singur suma asta și i-ar mai rămâne vreo 2.000 de euro pentru cheltuieli personale.

Cu 4.000 de euro pe lună încasați din publicitate nu poate rezista nici o redacție serioasă. Nici măcar redacțiile neserioase nu pot rezista cu banii ăștia.

Despre presa centrală, atâta câtă mai e, e foarte greu de vorbit. Cele mai multe firme care editează cotidiene centrale se află în insolvență. Pentru că nu mai sunt bani. Aparent, doar firma care editează Gazeta Sporturilor și Ringier nu au această problemă. Patetic Media, firma care editează Cațavencii, este, de asemeni, o firmă care rezistă. Ringier vinde Libertatea, GSP e cel mai vândut cotidian non-tabloid, iar Cațavencii este, așa cum scrie sub capul de ziar, “săptămânalul”. Altul nu mai există pe piață. Noi, însă, trăim din vânzări, nu din publicitate. Prețul revistei, care e destul de mare, pentru unii, ne permite, chiar la tirajul actual, de 14.000 de exemplare, din care vindem 10.000, să rezistăm. Studențește și aproape voluntar, însă rezistăm. Dar cititorii noștri sunt mai darnici decât ai lor.

Cam asta e presa centrală.

Imaginați-vă, însă, cum e în presa locală. Sunt invidios pe orașele în care se tipăresc mai multe cotidiene și câteva săptămânale. Put a prosperitate. Poate pentru că sunt orașe mari, cu o populație de peste 150.000 de locuitori. Ce mai, e o piață adevărată, care permite vânzări de peste 10.000 de exemplare pe zi. Cât nu vinde un cotidian central precum Adevărul.

Dar crede cineva poveștile astea? Căci povești sunt, nimic altceva.

Presa locală, profitând de faptul că, pentru a obține publicitate de la stat nu i se cere auditare BRAT, își umflă și ea, cum poate, tirajele. Dacă auziți că un cotidian local dintr-un oraș de 150-160.000 de locuitori vinde 10.000 de exemplare zilnic, ieșiți în stradă. Nu ca să sărbătoriți și nici ca să vă revoltați. Ci ca să numărați punctele de difuzare din orașul respectiv. Dacă ai un chioșc de ziare la 5-10.000 de locuitori, e clar că, de fapt, nu poți vinde atâtea ziare. În Tulcea, de exemplu, există un chioșc de ziare la 15.000 de locuitori. A pretinde că vinzi, în condițiile astea, mai mult de 400 de ziare e minciună sfruntată. Dar, oricum, asta nu contează pentru nimeni.

Presa locală este, sau ar trebui să fie, piatra de temelie a presei unei națiuni. Doar că nu e. Din mijloc de informare asupra vieții comunităților locale, presa locală s-a transformat, imediat după 1990, în tribună pentru toți frustrații mici și mijlocii. Frustrații majori s-au reunit în presa centrală, care pe unde a putut. În loc să fie un loc în care chiar regăsești bucuriile și întristările unei comunități în care aproape oricine se știe cu oricine, presa locală a devenit, nu știu cum, un instrument de bâlci ieftin, o tarabă la care poți vedea nevolnici care-și rezolvă impotența simulând sexul rough cu actori locali.

Vă întrebați, poate, cum trăiește presa locală. E o întrebare bună, care, însă, n-are răspuns. Presa locală nu trăiește, ci se târâie. Nimeni nu-ți va spune, când ajungi în provincie, că se mândrește cu vreun ziar local. Și nu-ți va spune asta pentru că nu are cu ce se mândri. Câtă vreme presa locală a rămas la nivelul de inteligență în business promovat de Sorin Roșca Stănescu, respectiv “dă-mi publicitate ca să nu scriu de rău despre tine”, chiar nu ai cu ce te mândri. De aia, poate, îi și auzi pe unii spunând că “ei, ce să faci, trebuie să trăiască și ei…”. Răspunsul firesc ar trebui să fie cel imaginat de George R.R. Martin în Game of Thrones: “Valar Morghulis”. Toți oamenii trebuie să moară. E oarecum corect. În nici un caz nu trebuie ca toți oamenii să trăiască exploatând bube, mucegaiuri și noroi. Nu trebuie ca toți lingăii să aibă o pâine, nu trebuie ca șantajiștii să-și găsească înțelegere nicăieri. Cunosc orașe terorizate de-a dreptul de câte un individ care și-a făcut un site și care se pretinde ziarist. Acest gen de om, de exemplu, este dintre cei care pretind că au dreptul la viață îmbelșugată doar pentru că nu scriu de rău despre unul sau altul. Nici n-ar putea, în general, pentru că nici măcar nu știu să scrie, dar din acest handicap major pentru orice ziarist onest, ei fac o sursă de venit. Partidele le dau bani ca să nu le spurce, politicienii, individual, mai cotizează și ei, tot ca să nu fie maculați, firmele, din când în când, mai scapă câte ceva, la negru, ca să nu și-o ia. Asta, în condițiile în care un articol scris de un astfel de individ este citit de maximum 100 de oameni, crezut de doi și distribuit de mă-sa. Cu care, probabil, împarte profitul și, din când în când, perna.

Televiziunile de știri din România sunt de rahat. Din păcate. Nu chiar toate, dar mirosul e răspândit uniform, mai ales în prime-time. Presa centrală nu-i interesează pe oamenii din provincie pentru că nu scrie despre problemele lor. Presa locală ar fi singura cale pentru renașterea presei, pentru ca ea să redevină relevantă. Și ar fi o lecție pentru ziariștii domnești de la București, care sunt atât de puțini încât pot încăpea toți într-un restaurant mai măricel în care un politician dă de mâncare moca. Intră și bloggerii aici, fără probleme. Ziarele centrale ar trebui să-și trimită oamenii în practică în teritoriu, de exemplu, ca să mai ia contact cu lumea reală.

Dar poate e prea târziu. Sau, poate, nu.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Excelent articol, mulțumim!
  Ţi se zbârleşte părul.
  O idee pentru un episod viitor: cum au procedat alții încât să iasă din starea asta? Că doar nu am inventat noi gunoiul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]

 • În satul lui Lae Chiorul

  5 iunie 2018

  Intră uliul pe fereastră după pui de ceas cu cuc, unde-i dusă țara noastră ce-a fugit din balamuc? Arz-o focul să o arză, pustiită de feciori, că părem un neam […]

 • Cu Curtea-n două luntri

  5 iunie 2018

  Frauda, minciuna și ipocrizia sînt fiicele cu handicap ale democrației, copiii ei problemă, născuți pe ascuns din relația vinovată cu natura umană. În democrație se fură și se minte, se […]

 • Bale carnavalului!

  5 iunie 2018

  Fanii îi cer lui Klaus Iohannis să ia PSD în brațe și să se arunce cu el din vârful istoriei. ”Ori la bal, ori la spital”, îi ordonă Andreea Pora, […]