Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Profesorul castrat

Zoom Profesorul castrat

Cu trei zile înainte ca Andrei Pleșu să se ia la harță cu cei care-i comentează textele deja virale de pe blog-ul încorporat Adevărului, o altă entitate neînțeleasă a culturii și civilizației din spațiul carpato-danubiano-pontic se plângea că este atacat pe nedrept. Culmea, de către Pleșu, care la rându-i este atacat pe nedrept de către analfabeții pe care el îi numește forumiști.

Dacă am simplifica, am ajunge la faptul că “forumiștii”, de fapt, îl atacă pe Andrei Marga, dar, într-adevăr, ar fi prea simplu. Plecăm, însă, de la o constatare de bun-simț: cei doi Andrei se simt atacați și contraatacă. Dacă textul lui Pleșu face parte din seria nesfârșită de texte narcisice prin care încearcă nu atât să le atragă atenția criticilor că habar n-au unde să pună cratima, cât să-și redea sieși încrederea că încă are suficienți admiratori care să-i lăcrimeze la poarta blog-ului, textul lui Marga este unul dintre acelea, din ce în ce mai dese, care vin să marcheze decolarea fostului ministru al Învățământului spre o lume mai bună, în care locuitorilor nu li se mai cere cu atâta cerbicie ascuțime a minții, luciditate și autocontrol.

Cei doi au împărțit privirea respectuoasă a aceluiași premier, au fost colegi într-unul dintre cele mai șterse guverne, păreau, până la un moment dat, că se învârt în aceeași lume a academicilor azvârliți în politică pentru propria lor desfătare și pentru că azvârlitorilor le stătea bine la butonieră câte un om care a citit ceva mai mult decât sinteza zilnică a informărilor de la servicii.

Andrei Marga a ieșit din circuit odată cu partidul din care, pe vremuri, făcea parte. Iar orgoliului său nu i-a prins bine exilul la Cluj, căci aproape 12 ani nu s-a mai auzit despre el mai deloc. Când, brusc, la ungerea primului guvern Ponta, Andrei Marga a apărut ca ministru de Externe, scos din joben de un magician obosit și neatent, în fața noastră s-a arătat un bătrânel stresat, nepregătit, luat mereu prin surprindere și resentimentar cât cuprinde. Fostul profesor șarmant, fostul ministru competent dispăruseră, se pare, de multă vreme, locul lor fiind luat de cineva care părea mai dispus să pună mâna pe pumn și să dea cu el în cap, în loc să iasă din clenci cu o înjurătură elegantă.

Nici textul recent despre Andrei Pleșu nu dovedește că directorul ICR și-ar fi revenit. Înciudat de faptul că Andrei Pleșu are o critică mai bună și mai îngăduitoare, Andrei Marga vrea să arate că și el e un condei fin, că și el poate scrie texte mișto, profunde, care să se viralizeze instantaneu. Iar din această credință îi iese următoarea frază memorabilă: “Andrei Pleșu mă atacă, înăuntrul unei ofensive mai largi împotriva a tot ceea ce este viu și promițător în țară, după aprilie 2012, când a început schimbarea regimului din România. ș…ț Cristina Anghel, Ioan Ghișe, Petre Roman sunt, de asemenea, țintele sale”.

Când tu, ditamai universitarul, ajungi să te pui singur la același nivel cu o toantă isterică supramediatizată și cu un zărghit încremenit în proiect, numindu-te atât pe tine, cât și pe ei, “tot ceea ce este viu și promițător în țară”, e semn destul de evident că senilitatea a adus cu sine și o categorică emasculare intelectuală. Andrei Marga ar vrea, de fapt, să ragă ca leii clanului Cămătaru spre datornice, dar, cu o înduioșătoare voce de contratenor, ne spune că, și chiar de-ar mai avea sânge, acesta nu prea mai are prin ce instalații să circule.

Publicat în Cațavencii, nr. 8(86), 2013

1 comentariu

  1. #1

    stiri din romania

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint