Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Publicul: cum îl crești, așa îl ai

Zoom Publicul: cum îl crești, așa îl ai

De când niște băieți deștepți din industria de publicitate,

ramura  BTL,  au reușit să-și convingă clienții din  industria  berii că cea mai bună promovare și-o pot face oferind concerte gratuite în aer liber, la care omul să mai lingă o bere, să mai întindă un mic în muștar, showbiz-ul românesc s-a schimbat catastrofal, mergând în jos, din ce în ce mai repede.

În primul rând, oamenii s-au obișnuit că un  concert,  oricine ar cânta,  e bun numai dacă e moca. Trupele și soliștii au acceptat ofertele care au început să curgă, în urmă cu mulți ani, din toate colțurile țării. Pentru ei era mai ușor așa: vii, cânți, îți iei banul, fix, fără să-ți faci probleme cu încasările, cum ți-ai face într-un turneu în care ai câștiga doar din încasări și, eventual, din sponsorizări. Chiar dacă berile s-au retras  din tipul ăsta  de proiecte, mai ales după ce s-au prins că firmele de BTL câștigă de două-trei ori mai mult decât artiștii și mai mult chiar decât se câștigă din vânzarea de bere la evenimente, ștafeta au preluat-o primăriile, ducând  flacăra  mocăciunii  mai departe. acum, orașele patriei se bat între ele în concursul  național  de organizare  a sărbătorii locale. De zilele orașului,  ale satului,  ale cătunului,  se adună  floarea showbiz-ului,  cântă  ce cântă,  iar toată lumea pleacă acasă mulțumită.

 

Și, uite-așa, trupele  și soliștii sunt fericiți cam patru-cinci luni pe an,

din mai în septembrie, când pot cânta în aer liber în fața unor  oameni  care-i aplaudă cu paharul de bere într-o mână, micii în cealaltă și muștarul întins artistic în jurul gurii pline cu pâine.  După aia, însă, din octombrie până în aprilie inclusiv, artiștii tremură de frig și, uneori, de foame. Căci concerte  în aer liber nu se mai țin.  iar  concertele  de prin  cluburi sunt rare și pline de fum. Dar, na, asta e, cântăm și în cluburi, dacă e nevoie.

 

Căci ăsta este al doilea lucru ce i s-a întâmplat showbiz-ului în ultimii ani:

dacă nu cântă pe la sate pentru spectatori fără chef să plătească, se înghesuie în baruri și cafenele, unde prestează,  nu prea scump, pentru niște oameni care îi ascultă cu o ureche, în timp ce-n cealaltă își varsă cocktail-uri rafinate, vorbind din ce în ce mai tare peste masă, căci muzica îi stânjenește  vizibil în conversație.

Sunt rare  momentele  în care  vreo trupă  organizează  un concert plătit, iar asta se întâmplă mai ales în orașe mari. În orașe  precum  Tulcea, unde  ori oferi concertul gratis, ori îi lași pe oameni să bea și să mănânce în timp ce cântă artistul, e aproape imposibil să organizezi un concert de muzică bună în sală, unde intrarea să se facă pe bază de bilet plătit, iară nu pe bază de invitație oferită, până la urmă, de organizatori.

 

Și, totuși, imposibilul  s-a întâmplat

în week-end-ul trecut, când a avut loc nu doar un concert, ci un scurt festival. Festivalul de Muzică Bună, mai exact, aflat  la prima  ediție,  care a strâns,  în două zile, șase reprezentații.  Sigur,  asta nu-i o noutate.  Se întâmplă  lucruri  în toată țara, unele dintre ele la o scară cu adevărat  mare, dar orice început e bun. Iar premiera, la Tulcea, a fost că s-au vândut toate biletele cu aproximativ o jumătate  de oră înainte  de începerea  evenimentului, în fiecare seară. Vineri, e drept, când pe scenă a urcat Gyuri Pascu, după Horia Stoicanu și Strada Mare, în sala teatrului „Jean Bart“ mai erau câteva locuri goale. ale  celor care, primind invitații,  s-or fi arătat,  probabil,  jigniți de ideea de a participa la încă ceva gratuit. Nu-i nimic. numele  lor au fost introduse deja în baza de date a celor care vor morțiș să plătească  biletul.  A doua  seară, însă, când au cântat Cosmin Vaman, Alexandra andrei  & Trupa Apam, Zoia Alecu și, în final, Alexandru Andrieș, alături de Maria Ioana Mîntulescu și Berti Barbera, în sală nu mai era nici un loc liber.

 

E drept, biletele nu costau o avere.

Am  putea  spune  că prețul unui  bilet era aproape simbolic, la 21 de lei. Dar în orașul în care Celelalte Cuvinte au strâns doar 300 de spectatori  neplătitori  acum un an, a umple o sală de 324 de locuri cu oameni dispuși să plătească pentru a asculta muzică bună  pare o performanță.

Anul viitor, Festivalul de Muzică Bună va aduce în Tulcea alt gen muzical, va fi altceva,  complet  diferit, și vom vedea atunci  dacă  organizatorii  își vor păstra entuziasmul și după cea de-a doua ediție. Dar până  atunci,  nu  ezitați  să aduceți spectacole bune în acel oraș, spectacole pentru care să cereți și bilete de intrare, fără să momiți oamenii cu plăcinte, bere sau vin. Public de calitate există oriunde, trebuie  doar  să vrei și să știi să-l scoți din amorțeală.

23 de vizualizări

3 comentarii

  1. #2

    „…cum ți-ai face într-un turneu în care ai câștiga doar din încasări și, eventual, din sponsorizări. ”

    TOTAL FALS! Asta se intampla probabil prin anii 70. Acum trupele canta pe banii promoterilor, a organizatorilor locali, incasati inainte, in urma unui contract cu suma fixa, nu e problema lor cat se incaseaza din bilete.

  2. #3

    Casa il vad pe Bert Barbaera ala, ar trebui ca organizatorii sa ma plateasca. Gyuri Pascu? Celellate Cuvinte? De unde le scoti, frate?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta