Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Puțin Alien, să vă țină pînă la următorul

Zoom Puțin Alien, să vă țină pînă la următorul

Teoria multor pasionați ai genului este că întreaga sagă Alien există doar pentru că în viitorul lui Ridley Scott nu există români. Da, știu, sună relativ ilogic și stupid pentru niște oameni normali. Dar noi sîntem români, născuți și crescuți în ideea că străinii fac conspirații peste conspirații pentru a ne împiedica pe noi să ne realizăm destinul cosmic. Deci sună perfect credibil.

Mai mult, există și explicații logice și profund ancorate în realitatea balcanică. Să zicem că xenomorfii alieni ar infesta o navă cu români. Da, admitem cazul în care o navă românească ar decola fără să-și piardă roțile și ar ajunge în spațiu fără s-o împingă pilotul și fără să stea la “ia-mă, nene” după vreun asteroid mai amabil.

Deci români, spațiu, alieni. Probabil că primul alien ar muri de ciroză. Al doilea ar muri de rîs, văzînd cum gazda sa continuă să încerce să treacă spirtul prin pîine, deși în spațiu nu e gravitație. Al treilea ar fi prea gras ca să mai iasă dramatic din corpul gazdei, pentru că lene de-a găti și comandat șaorma spațială. Al patrulea ar rămîne captiv. Nu, nu din cauză că n-ar putea ieși. Dar și cînd ești un monstru sinistru ai niște standarde și jegul suprem din navă te scîrbește. Al cincilea ar ieși și ar cădea în depresie văzînd că victimele, în loc să țipe ca niște fetițe și să fugă, ar începe să comenteze mitocănește: “Ce, bă, n-ai mai văzut gîndaci? Păi, eu la garsonieră aveam unii mari, nu ca ăștia”. Și da, e “ăștia”, deși e un singur alien. Acum știm în cine a murit alienul de ciroză.

În fine, să trecem. Sîntem niște ani mai tîrziu, Prometheus a eșuat și ca misiune, și ca film, iar nava Covenant plutește liniștită prin spațiu înspre planeta ce urmează a fi colonizată de inșii și embrionii de la bord. Androidul sintetic Walter, care seamănă izbitor cu androidul sintetic David din filmul precedent și din debutul filmului de față, privește liniștit ecranele, cînd un dezastru are grijă să scoată nava din lenea liniștită de mai devreme. Căpitanul mort, echipajul trezit din criogenie mult prea devreme. Nasol. Din fericire, universul le trimite în drum un mesaj de pe o planetă mult mai apropiată și foarte propice vieții. E drept, ea pare total lipsită de orice formă de viață animală, mic amănunt care i-ar face pe toți să se întrebe lucruri, dar sună prea bine pentru a nu acosta acolo.

De-aci e simplu: vin coloniștii, vine și infestarea cu alieni, Scott se simte bine omorînd bieții umani în cele mai grotești moduri posibile în zona CGI, spectatorii rîd cu lacrimi văzînd reacțiile unor personaje depășite de situație. Pe bune, nu poți fi un individ normal, adică unul din care mass-media a stors și ultima fărîmă de bun-simț, fără să rîzi de isteria victimelor.

Evident, același Scott nu putea să lase eșecul Prometheus nezgîndărit. Dacă filmul precedent venea cu întrebări mari și răspunsuri mici, Alien: Covenant are pretenția să jongleze cu idei și dileme grele. Evoluție, creație, zei, oameni, finit vs. infinit și uman vs. android, toate sînt adunate laolaltă și presărate în jurul unui Michael Fassbender pe care dublul rol David Walter pare să-l ambiționeze mai mult ca un Oscar legat ca un morcov și pendulat pe la nas.

În final… nu, nu e un final. Supus dogmelor suverane ale lumii marketingului, titlul se dovedește în final a fi doar un pretext pentru filmul viitor, iar acela, la rîndul lui, e doar ceva care să facă reclamă filmului viitor 2.

Dar merită văzut? Dacă urîți oamenii, da. Dacă vă plac alienii siniștri, da. Dacă sînteți de părere că Ridley Scott e un tip relevant după ultimele lui filme, da. Dacă sînteți rătăciți prin oraș și aveți două ore de ucis, da. Dacă vă așteptați la un film superb, mai scădeți așteptările.

Alien: Covenant. R.: Ridley Scott. Cu: Michael Fassbender.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]