Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Războaiele vampirilor

Zoom Războaiele vampirilor

Stați liniștiți, nu am înnebunit. Nu e vorba de vampirii ăia așa-zis macho din filmul cu fata aia care are mereu gura căscată. Nu, vorbim despre ceva mult mai comun, dar lejer mai periculos, pentru că există de-adevăratelea. Este vorba despre țînțari. Toți sînt enervanți, dar unii sînt și foarte periculoși. Mai ales cei care transmit malaria și febra Dengue (i se mai spune “febra oaselor rupte”, pentru că durerile cauzate te fac să crezi că ai oasele rupte).

Ei, pe lîngă toți banii lui Bill Gates băgați în eradicarea malariei, mai e nevoie și de idei. Aici intervin cercetătorii, care duduie de ele. De idei. Toate implică țînțari-mutant. Cu niște superputeri foarte interesante, ia de vezi mai jos. Eu le-am găsit într-un articol de pe Gizmodo și mă grăbesc să vi le împărtășesc, sînt prea mișto.

Prima (și cea mai simplă) idee presupune genocidul. Adică asasinarea tuturor țînțarilor răi. Dacă asta trebuie să facem ca să scăpăm de febra Dengue, o facem, nu? Pînă la urmă, au făcut oamenii chestii mult mai nasoale.

Una dintre tehnici: cercetătorii au modificat genetic țînțarii în așa fel încît larvele lor mor tinere și n-apucă să muște pe nimeni. Da, genocid. Dar jumătate din populația Terrei riscă să facă febră Dengue. Poate că merită, nu?

Însă există și alte variante. În Brazilia, Austria, Vietnam și Indonezia, vor fi eliberați în sălbăticie zeci de mii de țînțari infectați cu bacteria Wolbachia. Bacteria asta lucrează ca un vaccin și ca un prezervativ: în țînțarii cu Dengue boala e suprimată, iar ouăle rezultate din împerecherea unei țînțar Dengos cu o țînțăriță cu Wolbachia nu se transformă în larve. Și, în felul ăsta, se evită și genocidul.

Altă idee, dar nu la fel de eficientă: niște americani le-au “tăiat” nasurile țînțarilor. Astfel încît ăștia nu mai disting mirosul uman (favoritul lor) și se reped ca proasta la orice animal. Merge, dar nu e perfectă soluția asta, pentru că doar limitează, nu elimină infectarea.

Dar altă idee sună foarte mișto. Dacă nu poți bloca înțepătura, le poți afecta mobilitatea, nu? Tot un american a venit cu ideea să modifice genetic țînțarii astfel încît femelele (cele care pișcă) să se nască fără aripi. Da, sună similar cu ideile genocidale, dar poate că merită: doar în 2012, peste 200 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de malarie, și peste 600 de mii au murit. Cam nasol, nu?

Însă ideea care îmi place mie cel mai mult presupune să-i imunizăm chiar pe țînțari împotriva malariei. Astfel încît să nu mai luptăm noi contra bolii, ci chiar ei. Cum? Păi, paraziții de malarie sînt specifici gazdelor. Malaria care îmbolnăvește oamenii nu le face nimic șoarecilor de laborator. Și atunci, cercetătorii vor să izoleze gena imunității în șoareci și să le-o paseze țînțarilor. Astfel, țînțarii s-ar vindeca de malarie și n-ar transmite-o mai departe.

Toate astea par complicate, dar e nevoie de abordările genetice dintr-un motiv simplu și care are de-a face cu un SF celebru, în care niște călători în trecutul dinozaurilor omoară din greșeală un fluture. Modificările de mediu care survin schimbă dramatic prezentul. Dacă vreți, e povestea cu bătaia din aripi a fluturelui în Sydney care generează un uragan la New York, doar că în timp, nu în spațiu. Țînțarii sînt importanți în ecosistem. Și da, nici efectul modificărilor genetice nu e lămurit. Dar cred că e un risc pe care merită să ni-l asumăm, dacă eradicăm malaria. Totu-i să nu scăpăm de dracu’ și să dăm de tac-su’.

3 comentarii

 1. #1

  Pai, tantarii sunt bolnavi de malarie? Inseamna ca si seringa cu care se transmite HIV, de exemplu, e bolnava de SIDA…

 2. #2

  Max, dont have sex with your ex!
  Nu de alta, dar riscam sa te reproduci!
  Ai spus 2 mari idiotenii in cateva cuvinte.
  1. SIDA nu e acelasi lucru cu HIV. Un om care are virusul HIV nu inseamna ca are si boala SIDA, ba chiar poate sa n-o faca niciodata.
  2. Seringa este un obiect neinsufletit, nu se poate imbolnavi. Dupa mintea ta, si scaunul pe care stai ar trebui sa fie bolnav de prostie. Te rugam nu mai pune mana pe nimic!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]