Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Războinicul internațional

Zoom Războinicul internațional

Într-o mahala din periferia săracă a Galațiului s-a născut, dintr-o familie încă și mai săracă, Nicolae Cristea, un copil al cărui destin n-au reușit să-l frîngă nici rujeola, nici tuberculoza și nici poliomielita, cele trei criterii de selecție ale vremii. Nicolae s-a strecurat cu neașteptată abilitate printre toate aceste maladii tradiționale ale mizeriei și s-a dezvoltat normal, cu un trup sprinten și vînjos și cu o minte frămîntată de dreptate. Nu se știe cum a ajuns să frunzărească încă de pe băncile gimnaziului primele broșuri comuniste, dar e sigur că lupta popoarelor împotriva asupritorului capitalist l-a cîștigat repede de partea ei. Așa că, înainte să împlinească 18 ani, Nicolae a început să ia parte la adunările clandestine organizate de comuniști și la manifestațiile sindicale. Lupta de clasă l-a atras mai mult ca munca și, în scurtă vreme, și-a făcut o meserie din vocația lui de luptător.

A urcat repede în ierarhia PCdR după ce și-a dat la iveală dibăcia în bătăile de stradă cu morți și răniți. Tovarășii de drum și-au dat seama că au în față un luptător înnăscut, care are nevoie de cauze mari, hrănite cu bătălii epice. Așa că, atunci cînd s-a ivit ocazia, l-au trimis să lupte în Războiul Civil din Spania.

Nicolae Cristea s-a înrolat în Regimentul Românesc de Artilerie Motorizată din cadrul Brigăzii Internaționale a XI-a, comandat de Walter Roman. A primit numele de război Joseph Copla, o pușcă Mosin Nagant și un încărcător plin cu gloanțe rusești, pe care l-a descărcat în prima linie a infanteriei franchiste. În bătălia de la Madrid a distrus singur un pluton de artilerie folosind grenade capturate de la inamic. Tot așa, în luptele de la Brunete, Quinto-Belquite și Teruel a fost consemnat cu fapte individuale ieșite din comun, lichidînd dușmanul cu un curaj nemaivăzut și salvîndu-și camarazii din situații fără ieșire. A fost avansat la gradul de căpitan și a primit comanda unei baterii. Cu ajutorul ei a anihilat artileria inamică în bătălia de pe Ebru, ajutînd armata republicană să traverseze în siguranță fluviul.

În decembrie 1938, cînd ceilalți voluntari din brigăzile internaționale au fost demobilizați, Nicolae Cristea a continuat să lupte în Catalonia pînă la înfrîngerea finală. Faima lui de luptător a traversat granițele și, odată cu ea, și-a încercat norocul și Nicolae Cristea. Numai că, ajuns în Franța, s-a trezit arestat și internat într-un lagăr de concentrare. După un an de urzit planuri a evadat, iar Rezistența franceză l-a primit cu brațele deschise. Nicolae a luat comanda unui detașament și a trecut la fapte. A aruncat în aer trenuri, a mitraliat trupele germane de ocupație, a tăiat cabluri de curent și telegraf, a sprijinit evacuarea savanților din teritoriile ocupate.

Toate astea nu erau deloc pe gustul nemților, așa că, pînă la urmă, Gestapo-ul l-a capturat și, în 1943, l-a executat. Nu înainte de a-l tortura după ritualul sadic al anchetatorilor SS.

Astfel, Nicolae Cristea a fost scutit de cariera postbelică de general comunist și membru în CC, la care l-ar fi obligat victoria socialismului.

3.220 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    si Nikolski tot jidan ca si dulberger (dulgheru)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta