Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Banii

Zoom Recenziile nepublicate ale lui CTP: Banii

Am avut mereu o relație dificilă cu banii. Ei veneau după mine, dar eu nu-i voiam. În timp ce lumea încearcă să fac rost de sume tot mai mari, eu nu știam cum să scap de valutele care intrau peste mine în casă. Am fost un oropsit al banilor. O vreme n-am putut să respir din cauza lor, deoarece îmi ocupau toată garsoniera confort 3 unde încercam să-mi pierd urmă după o vânătoare eșuată de urși pe vârfurile pleșuve ale Carpaților. Le-am zis banilor: Nu de voi am nevoie, ci de o identitate nouă, care să mă pună la adăpost de temutele omnivore cu blana brună.

Într-o zi, am decis să scap de bani. Nu suportam să-i mai văd. Pe mine opulența mă scârbește. Luxul îmi provoacă silă și mi se pare că nu pot să mănânc dintr-o farfurie dacă nu e dintr-un material prost și puțin ciobită.

Am luat deci toți banii care-mi umpluseră fără voia mea casa și m-am dus să-mi cumpăr o mașină. Pe cea mai scumpă.

– Vreau cea mai luxoasă Dacie 1310 pe care-o aveți la vânzare, i-am zis dealer-ului de la cimitirul de mașini, cu aerul că pentru mine banii nu-s o problemă decât în sensul că am prea mulți.

Dealer-ul s-a uitat la banii cu care venisem și pe care-i afișam ostentativ, ca să vadă cu cine are de-a face.

– Domnule Popescu…

– Domnul Popescu e Călin Popescu Tăriceanu. Mie spune-mi Cristi.

– Cristi, n-o să poți plăti mașina cu monede de 10 bani.

– De ce? Banii mei nu-s buni? Asta e discriminare. Tiranie și discriminare. Parcă am fi pe vremea lui Ceaușescu, fie-i țărâna ușoară, că a făcut multe pentru țara asta.

– Sunt buni, dar ne va lua o veșnicie să-i numărăm.

– Și? Te grăbești undeva? l-am încuiat eu de colo.

Dealer-ul de mașini uzate a început să numere banii. Trei ore mai târziu, a pus ultima monedă în grămăjoara cu monede numărate și mi-a zis, ridicând din umeri:

– Îmi pare rău, dar nu vă ajung banii.

– Cum să n-ajungă?

– Așa bine. Acoperă doar jumătate din prețul mașinii. Dacă vreți, vă vând o caroserie de Dacie, ca să faceți o casă pentru câine.

– Nu-mi trebuie. Mie nu-mi plac câinii. Pe câinele meu îl pun să doarmă afară, și vara, și iarna.

Așa se face că m-am întors acasă cu toți sacii de monede. Se pare că ăsta e blestemul meu. Să mă caute banii, să vină peste mine și să nu pot scăpa de ei. Când alții plâng după bani, eu n-am loc în casă din cauza lor.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]