Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Recenziile nepublicate ale lui CTP Târgul de Crăciun din Piața Victoriei

Zoom Recenziile nepublicate ale lui CTP Târgul de Crăciun din Piața Victoriei

Capitolul 1: Poveste de Protest

Era în Ajunul Protestului. Bucureștiul forfotea de oameni care mergeau spre casele lor, pentru a se pregăti de Protest și a marca așa cum se cuvine manifestația împotriva hidrei bolșevice de la Guvern. Duceau cu ei plase pline de cumpărături: carton pentru pancarte, markere permanente cu care să scrie mesaje istețe, telefoane inteligente cu lumini și insigne pe care scrie #rezist.

Toată lumea se bucura, mai puțin bietul Tiberiu, pe care mătușa lui hapsână, Firea, îl obliga să stea peste program. Avea în continuare mult de lucru: trebuia să monteze gardurile, schelele și gheretele de la Târgul de Crăciun din Piața Victoriei. Lucra din greu, la lumina tot mai chioară a decorațiilor cu îngerași. În timp ce punea schelă peste schelă, privea cu o lacrimă în colțul ochiului cum ceilalți oameni mergeau spre case ducând la subraț câte o efigie în mărime naturală cu Iordache, Dragnea sau Tăriceanu în costum de pușcăriaș, simbolul sfânt al sărbătorii de Protest.

Orologiul din Piața Victoriei bătu ora 9. Peste o oră închidea la Mega Image. Tiberiu puse deoparte bradul de Crăciun pe care trebuia să-l instaleze în mijlocul târgului și dădu să plece, atent să nu calce pe globulețele, beteala și CD-urile cu Hrușcă împrăștiate pe jos. Dacă nu se grăbea, nu mai avea timp să cumpere cele necesare pentru ziua de Protest.

– Unde crezi că pleci, tinere frumos și liber? îi tăie calea Gabriela Firea, agitând amenințător în direcția lui un bibelou chinezesc.

Capitolul 2: O, ce idee minunată!

Tiberiu coborî din taxi în fața sediului PSD din Kiseleff. Trebuia să monteze un târg de Crăciun și acolo, ca să nu se adune manifestanții anti-Dragnea. Mai avea de ridicat un târg de Crăciun în fața Ministerului de Interne, unul la Primărie și unul în dreptul intrării la Senat, acolo unde se anunțaseră deja proteste împotriva lui Tăriceanu. Tiberiu era excedat. Îi venea să se spânzure cu instalația de brad. Nu i s-au mai trasat atâtea sarcini din 1989, când a trebuit să monteze un târg de Crăciun în piața Tienanmen din Beijing.

Tiberiu descâlcea fără chef cablurile unui instalații atunci când îi veni ideea. Asta era! Da, se va răzbuna în felul lui. Nu va mai pactiza și de data asta cu regimul, ca în anii ’80, atunci când, la ordinul Elenei Ceaușescu, le-a spus românilor că porcul de Crăciun nu există, ci e doar o invenție capitalistă, la fel ca Moș Crăciun, doar copiii cred că porcul e real și că vine în fiecare an de sărbători, încărcat cu piftie, șorici și friptură. ”De fapt, e o păcăleală consumeristă, un truc ieftin al bancherilor americani, care nu mai știu cum să te facă să cumperi niște cârnați de care oricum n-ai nevoie”, le-a spus atunci Tiberiu milioanelor de români.

Da, de data asta o să se răzbune. O să trec de partea poporului, se gândi Tiberiu, punând mâna pe telefonul cu luminiță.

– Băi, am o idee! Adună pe toată lumea și haideți în Kiseleff! Zilele lui Dragnea sunt numărate.

Capitolul 3: Domn, domn, s-arestăm

În fața sediului PSD era o forfotă de nedescris. Se adunaseră programatori și publicitari din toate păturile sociale. Toți conlucrau cu elan corporatist la montarea chioșcurilor, a bradului și a scenei nou-născului din iesle. Tiberiu coordona ridicarea târgului, numai că de data asta nu mai era un târg de Crăciun, ci un târg tematic de Protest.

Bradul era plin de cătușe, globulețe #rezist și efigii cu Iordache, Dragnea și Tăriceanu în costume vărgate de pârnăiaș. În loc de beteală, crengile erau ornate cu foi din dosarul Tel Drum.

La chișcuri se vindeau cozonaci de pușcărie, în care puteai găsi ascunse pile metalice, telefoane mobile și lingurițe de săpat. Un colind tradițional însuflețea pe toată lumea: ”Lanțurile – praf, cenușă, fă, Doamne, fereastra ușă!”.

În mijlocul târgului se găsea scena nativității. Înfășat, pruncul stătea într-o iesle, iar în jurul lui se-adunaseră vaci și oi, care-i celebrau cu respect venirea pe lume. Un Petre Daea de ceară îl veghea încărcat de daruri, cu aerul că e normal ca, dintre toate animalele, tocmai oaia să asiste la acest miracol. Deasupra întregii scene puteai citi, cu litere mari cât nesimțirea lui Tăriceanu: ”Vrem maternități, nu catedrale!”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]