Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Recenziile nepublicate ale lui CTP: Uniunea Europeană

Zoom Recenziile nepublicate ale lui CTP: Uniunea Europeană

Nu mi-a plăcut niciodată Uniunea Europeană. E condusă de birocrați aseptici și anoști îmbrăcați în costume, genul de oameni care n-au vânat niciodată căprioare cu arcul și nici n-au încercat să lovească un mistreț cu o Dacie 1310 fără frâne, ca să se asigure că pot supraviețui și într-o societate postapocaliptică. Birocrații de la Bruxelles sunt niște bărbați de carton. Oameni pentru care tenisul e o joacă și doar rareori se autoflagelează cu racheta atunci când greșesc o servă banală. Nu e de mirare că Marea Britanie a vrut să plece. Ce nu înțeleg e altceva. De ce un procent atât de mic a ales să iasă din UE? Doar 52%? Eu, să fi fost în locul britanicilor, aș fi ieșit cu cel puțin 65%. Ba nu, chiar mai mult. Aș fi votat în proporție de 70% să plec din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, nu-i bine nici să fii în afara Uniunii. Am fost mult timp cetățean al unei țări nemembre și știu cum e. Ești singur, în bătaia vântului, amenințat permanent de pericolele istoriei. Nu mai spun că Marea Britanie are vecini hrăpăreți. Insulele Feroe i-ar putea ataca în orice moment, chiar dacă nu au o armată profesionistă, ci una formată din chelneri, contabili și agenți de vânzări, care merg la muncă în timpul zilei și pun mâna pe arme abia după șase seara, când au ieșit de la job. Nu trebuie subestimați. I-ați văzut cum omoară balenele alea? Sar pe ele cu ciomegele de parcă bietele mamifere marine ar fi spus ceva nasol despre Simona Halep. (Hai, Simona, fă-ne mândri!)

Să nu uităm, deci: pericolul feroez e mereu prezent. Chiar dacă pe moment par inofensivi, ei de fapt visează la o lume dominată de Insulele Feroe, în care toți fotbaliștii merg la serviciu opt ore pe zi și joacă în Champions League doar după ce-au trecut pe-acasă, să se schimbe. Acum, că Marea Britanie a decis să iasă din UE, cizma feroeză a mai făcut un pas înainte. Să ne gândim permanent la acest pericol. Pe noi ne-au salvat golurile lui Budescu, dar pe englezi cine îi va apăra de vitejii pescari?

Oricât i-aș antipatiza pe birocrații de la Bruxelles, Europa trebuie să rămână unită. Nu ieșirea e soluția. Putem foarte bine să renegociem termenii apartenenței noastre la UE: de exemplu, cerându-le funcționarilor de la Bruxelles să renunțe la costume și să poarte niște simpatice și comode treninguri.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale