Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

REPORTAJ: La Marşul Panaramelor să nu te duci cu sacul

Zoom REPORTAJ: La Marşul Panaramelor să nu te duci cu sacul

„Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate“ – spunea Tudorel Butoi, expert criminalist, în direct, la TV, în urmă cu un an. 

Pretextul ideal pentru ca o mînă de oengiste şi hipsteriţe să organizeze în Bucureşti „Marşul Panaramelor“, un protest de inspiraţie canadiană, care are ca scop atragerea atenţiei asupra blamării victimelor agresiunilor, asupra violenţei structurale şi a toleranţei instituţionale. 

Deci joi, 6 octombrie, în faţa Tribunalului Bucureşti, la ora 17, vreo 30 de gagici deghizate în panarame se pregăteau de protest. Organizatoarele împărţeau fluiere şi pancarte cu mesaje specifice: „Vaginul meu, alegerea mea“, „Daţi vina pe agresori, nu pe victime“ şi „Make love, not rape“. Jurnaliştii dau năvală să pozeze o bunăciune blondă, pe al cărei fund scrie „Nu atinge“. O abordez pe Delia Panait, una dintre feministele organizatoare, cu o întrebare de bun-simţ: „Monica Tatoiu este feministă sau doar proastă?“. „Deşi în opinia publică Monica Tatoiu trece drept feministă, din păcate, prin declaraţiile sale, dovedeşte nu neapărat că nu este feministă, ci că nu cunoaşte ideologia“. V-am spus noi, e proastă. 

Pornim spre intersecţia din faţa Bibliotecii Naţionale, unde se va face un popas de vreo oră, şi aflu de la Delia că la protest sînt aşteptate mai ales femeile agresate pe stradă. Între timp, în gaşca panaramelor îşi face apariţia un bărbat cu perucă, îmbrăcat ca o centuristă. Părul de pe picioare sfidează privitorii prin găurile ciorapilor cu plasă. Este Miroslav Taşcu, heterosexual, lector universitar la SNSPA. Spune că, pînă a ajunge la protest, a fost fluierat pe stradă de mai multe ori. Logic, arată ca un travestit penibil. Cîteva dintre studentele lui sînt în mulţime şi mă roagă să le fac o fotografie cu domnul profesor. Trecătorii privesc de pe margine panaramele, în timp ce numărul acestora creşte spre 150 de persoane. Descopăr în mulţime pe Cristian Bradea, un tip pe care l-am văzut cam pe la toate concertele hipstăreşti, şi care azi poartă kilt. Cică susţine cauza protestatarelor, dar nu a găsit prin casă o fustă normală. Panaramele încep să scandeze „Oriunde m-aş plimba, fusta mea nu-i treaba ta“ şi „Nu vrem cursuri de apărare pentru o singură plimbare“. Apoi, se aşază în cerc, ţinîndu-se de mîini, cu cîte o garoafă roşie în gură. Aflu de la una dintre ele că momentul artistic tocmai oferit simbolizează reducerea femeii la tăcere prin aplicarea stereotipurilor. Mă rog, de-ale feministelor. Mă bag printre ele şi caut şi una violată sau măcar agresată de-a binelea, dar nu găsesc decît blogăriţe care au primit mesaje anonime de la victime. 

Pe margine, un bărbos la vreo 40 de ani, îmbrăcat sărăcăcios, priveşte tîmp la panarame. Îl întreb dacă ar viola ceva de pe acolo. „Bune toate, dar nu aş viola. E o prostie ce face ele aici. Mai bine cerea să crească puterea leului sau să se dea apartamente la toată lumea“, spune el duhnind a usturoi. E clar, pe foamea asta, nici violurile nu mai sînt ca pe vremuri. Toţi au chef doar de discuţii.

2 comentarii

 1. #1

  Protestul a fost ca si format de insipiratie canadiana dar problematica agresiunilor suferite de femei e una internationala si nu a ocolit tara noastra. Si in Romania femeile sunt sfatuite de politie sa se apere de violatori lungind fusta si sunt intrebate la judecatorie intr-un proces de viol cu ce erau imbracate atunci cand au fost agresate. Tocmai de asta a existat marsul in Bucuresti, pentru ca institutiile statului si societatea deopotriva sa nu mai blameze victima ci agresorul.

 2. #2

  Ahhh… si ne-am bucura nespus sa mergem acasa si sa adormim linistite dupa o zi in care nu am fost nediscriminate, ne-excluse social. Asta se va intampla cand invatatoarele vor primi acelasi salariu ca si domnii din Armata, cand cele 51% femei din populatia romania vor fi reprezentate de 50% femei in Parlament.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]