Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Revista breslei: Moştenirea kretinului

Zoom Revista breslei: Moştenirea kretinului

Nicolae Stan, generalul de securitate care face dezvăluiri “incendiare” despre familia Ceauşescu, ar fi un martor credibil dacă şi-ar aminti că: împlineşte 83 de ani (nu 84, cum declară), n-a fost niciodată şef al Direcţiei a V-a Securitate şi Gardă a DSS, n-a fost preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, iar Elena Ceauşescu nu s-a întâlnit în 1974 cu Evita Peron, moartă în 1952.

Horia Tabacu, consilier editorial la EvZ, a scos săptămâna trecută de la naftalină un securist ramolit şi a început o mini campanie de rescriere a istoriei recente. Am văzut, la un momentdat, un întreg studio de televiziune comentând pe marginea declaraţiilor lui Nicolae Stan, fost general de securitate şi fost şef al gărzii lui Ceauşescu. Oamenii discutau atât de serios, încât păreau că dau crezare informaţiilor scornite de bătrân. Evident, picanteriile furnizate la început de Stan duceau, până la urmă, în deznodământul obişnuit: Ceauşescu a fost un mare patriot, un om bun, deosebit. Ea, în schimb, era o curvă, o ahtiată după putere, avea amanţi şi aşa mai departe.

Sunt credibile afirmaţiile generalului Nicolae Stan? Nu, căci interviul cu el conţine mult prea multe inexactităţi pentru ca lucrurile plauzibile să mai poată fi luate în serios. Pe lângă zvonurile arhicunoscute (relaţiile homosexuale dintre Ceauşescu şi Dej etc), bătrânul securist strecoară informaţii şi date care nu se pupă ba, pe alocuri, se mai şi bat cap în cap.

În primul rând, generalul Nicolae Stan spune că împlineşte, pe 5 octombrie, 84 de ani. Fiind născut pe 5.10.1928, Nicolae Stan împlineşte, de fapt, 83 de ani. El declară în mod repetat că a fost pensionat forţat de către Elena Ceauşescu la vârsta de 51 de ani. Asta ar însemna că a fost pensionat acum 33 de ani, în 1978, dacă ne luăm după vârsta pe care crede el că o are, sau acum 32 de ani, în 1979, după vârsta reală. Conform dosarului său, însă, Nicolae Stan a fost pensionat de-abia în 1983, pe 26 martie, prin decretul prezidenţial nr. 82/1983. Anul în care el crede că a fost pensionat este, de fapt, anul de dinaintea celui (1979) în care a fost numit şef al Inspectoratului Judeţean Ilfov al Ministerului de Interne.

Nu este singura neconcordanţă din autobigrafia romanţată a securistului.  Într-un loc spune: Cum aţi ajuns aghiotantul lui? Au fost inundaţii pe la Ciurel. Eu eram şeful Securităţii Capitalei. Cred că era prin anul 1973 sau 1974. Soţii Ceauşescu au venit în vizită de lucru la acest baraj, cu toată conducerea de partid. Madam Ceauşescu a coborât unde era un stăvilar, să vadă ea cum se duce apa. Acolo era un bold de fier şi ea s-a împiedicat şi era să cadă jos. Eu am prins-o de tâţe, mă scuzaţi, şi am tras-o înapoi. Ea s-a dus la Bobu şi a întrebat: "Cine-i ăsta?". După trei zile m-a chemat Bobu şi mi-a spus să dau nişte poze. După încă trei zile m-a chemat Ceauşescu şi mi-a spus că mă numeşte şeful Direcţiei 5. Şi mi-a spus că mă subordonez numai lui.”. Deci, conform propriei memorii, Nicolae Stan crede că a devenit şeful Direcţiei a V-a în 1973-1974. De fapt, Nicolae Stan a fost numit adjunct al şefului Direcţiei a V-a Securitate şi Gardă în 1975 şi a stat în această funcţie până la 1 februarie 1979. Nicolae Stan nu a fost niciodată, conform datelor disponibile la CNSAS, şef al Direcţiei a V-a a Securităţii.

La un momentdat, în interviul video, Nicolae Stan spune că Elena Ceauşescu a vrut să fie o a doua doamnă Peron. “A fost în Argentina, şi a luat contact cu madam Peron şi aia a învăţat-o cum să devină preşedintă de stat după ce a murit ăla, Peron!”. Horia Tabacu, abil jurnalist, precum şi oamenii ăia serioşi din studioul RTV de care vorbeam la început, au dat-o în sus şi-n jos cu Evita Peron. Evita Peron, care a decedat în 1952, nici nu s-a întâlnit cu Elena Ceauşescu şi nici nu a fost preşedinte al Argentinei. Elena Ceauşescu s-a întâlnit, în 1974, cu Isabel Peron, a treia soţie a lui Juan Peron, care, într-adevăr, a fost preşedintă a Argentinei după moartea lui Juan Peron, între 29 iunie 1974 şi 24 martie 1976.

Un alt moment în care memoria plină de minciuni a lui Nicolae Stan îi joacă feste este acela în care bătrânul general declară că a fost preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal şi a calificat naţionala României la Campionatul European din 1984. Vă mai miră, acum, dacă spunem că Nicolae Stan nu a fost niciodată preşedintele FRF? Între 1981 şi 1983 preşedintele FRF a fost Andrei Rădulescu, iar între 1983 şi 1986 funcţia a fost deţinută de Ion Dumitrescu. Sub aceştia doi s-a obţinut calificarea la Euro.

Inexactităţi, informaţii false şi neconcordanţe mai sunt cu duiumul. Dar nu mai are rost să le enumerăm aici. Ce credibilitate poate avea un om care nu ştie nici măcar în ce an s-a născut, ce vârstă are şi nu ştie că nu a deţinut funcţiile pe catre pretinde că le-ar fi avut?

În linii mari, asta-i moştenirea kretinului: securişti ramoliţi care dau interviuri pentru ca lumea să-şi amintească faptul că pe 5 octombrie e ziua lor de naştere şi ziarişti bătrâni care înghit totul fără să rumege.

 

Pentru biografia generalului locotenent Nicolae Stan, consultaţi Caietele CNSAS nr. 3/2009, paginile 111-113. 

4 comentarii

 1. #1

  pai si cretinii care-i publica aberatiile ? tabacu si patrusca sunt mai breji ?

 2. #2

  Păi nu sunt mai breji. Sunt chiar mai jalnici decât el.

 3. #3

  dar ce va mira acest lucru doar securitatea a fost fabrica de zvonusi si minciuni sfruntata ale comunistilor. singura diferenta intre activisti si securisti a fost aceea ca primii erau mult mai tampiti decat cei din urma , mai putin nicolae stan si alti generali ca el !

 4. #4

  dar Realitatea TV care face emisiuni despre ce a spus securistul cum e?
  cu ocazia asta poate mai inteleg si romanii cum era organizata securitatea statului roman:

  Direcţiei a V-a – Securitate şi Gardă
  Directia a III-a – Contra-Informatii
  Directia a II-a – SECURITATE
  etc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]

Cele mai citite