Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

RO11BRDE370SV11213513700

Zoom RO11BRDE370SV11213513700

E primăvară.  Cel puțin calendaristic,

de aproape două luni. Orașul e plin de copii care aleargă și se joacă. Sau ar alerga și s-ar juca, toți, dacă n-ar fi grija exagerată a părinților sau bunicilor care-i însoțesc în mai lungile sau mai scurtele plimbări în aer liber. Nu,  orașul nu e un oraș de grijulii ieșiți din tipare, e ditamai reședința de județ în care oamenii sunt căliți în lupta cu vântul care, după cum îți spune  oricine se prinde  că ești nou venit în Tulcea, „nu bate decât de două ori pe an: câte șase luni de fiecare dată“. Și, totuși, de multă vreme, copiii tulcenilor sunt  oleacă mai cocoloșiți decât copiii din alte orașe. pentru că orice julitură mai serioasă, orice răceală mai îndărătnică  presupun,  automat,  un drum până la Constanța. În Tulcea, la Spitalul Județean,  secția de pediatrie  are doar doi medici, dintre  care unul  este încă rezident.  Nu  sunt medici răi deloc, dar nici supraoameni  nu sunt, pentru ca în doi să asigure funcționarea secției 24/7.

În urmă cu aproape  un an

erau pline ecranele televizoarelor cu o știre din Tulcea: societatea civilă, aparent, se mobilizase pe rețelele sociale și cerea redeschiderea secției de pediatrie. La acel moment,  după  aproape  o lună de mobilizare,  ieșirea în stradă  părea cam fără subiect. Secția de pediatrie fusese,  oarecum,  pusă  în funcțiune,  cu greu și cu sincope,  dar nu mai era închisă. Dacă, însă, societatea civilă cerea deschiderea ei, asta relatau și jurnaliștii. Mitingul îndelung  pregătit  venea  după ce Spitalul Județean  avea deja un nou manager, venit de la București. Iar funcționarea secției de pediatrie a fost, de la bun început, cea mai mare problemă pe care trebuia  să o rezolve Tudor Năstăsescu, medicul care a lăsat Universitarul bucureștean  pentru  a conduce  spitalul tulcean.

Și, totuși, în ciuda eforturilor,

atunci, ca și acum, secția de pediatrie a SJU Tulcea funcționa și funcționează greu, cu majore lipsuri de personal. Doar doi medici (dintre  care unul rezident), chiar și ajutați de medicii deja retrași la pensie (unii prea obosiți, după o viață de muncă,  pentru  a mai putea  asigura gărzile), nu pot asigura asistența medicală de care au nevoie copiii unui întreg județ.

Unul dintre  motivele

pentru care medicii pediatri nu se înghesuie să se mute în Tulcea îl reprezintă salariile mici din sistemul medical și costurile  ridicate  ale vieții departe  de casă. Una e, ca tânăr  medic, să stai aproape de părinți, care te mai pot ajuta cu una-alta, și cu totul altceva este să te muți  la sute  de kilometri distanță.  Iar salariile din sistemul medical nu pot fi mărite  de administrația  locală.  Pur  și simplu,  legea nu permite ca un medic să fie plătit mai bine decât e acum. Atât e de simplu. Iar a aduce medici din alte orașe  și a-i împinge în brațele  plăților informale, mai ales când este vorba despre pediatri, nici măcar nu intră în discuție.

Așa se face că, după multe căutări,

a apărut o soluție. Una de mai scurtă sau mai lungă durată,  depinde  de momentul în care se va schimba legea salarizării. Pe lângă Spitalul Județean  s-a înființat un ONG: Asociația  Spitalul Județean de Urgență Tulcea. Prin intermediul acestei  asociații,  într-un  fel sau altul, se suplimentează  fondurile de care are nevoie spitalul pentru  a atrage aici medici. O asociație poate oferi burse și mai poate face câteva alte lucruri care să ușureze viața unui medic – să zicem pediatru,  dar nu numai – care ar alege să-și facă meseria în tulcea. iar modelul, probabil, nu este singular.

Sâmbătă  seară,  ASJUT a organizat primul  său  eveniment  caritabil.  La un moment  dat,  părea  că acesta  va fi o cruntă dezamăgire pentru organizatori, numărul celor care urmau să ofere, gratuit, momente  artistice în speranța  că-i vor face pe donatori să-și deschidă buzunarele  tindea  să-l depășească  net pe cel al donatorilor. nu doar afaceriștii locali, dar și politicienii aflați în campanie electorală păreau să trateze evenimentul cu indiferență.  În Tulcea și-au anunțat intenția  de a candida  la primărie  vreo șapte-opt oameni. Până la urmă, la eveniment n-am văzut decât doi: primarul în funcție,  însoțit  de soție,  căci anul acesta  va candida  ca independent,  și principalul  său  contracandidat, însoțit de nucleul  echipei sale de campanie, căci PSD-ul n-a stat niciodată rău în materie de mobilizare a oamenilor. Am mai văzut  doi deputați,  echidistant  repartizați în cele două mari partide, și pe președintele  Consiliului Județean,  oricum finanțator,  prin lege, al spitalului.

Până la urmă, fața managerului Năstăsescu s-a mai înseninat. Ca și cele ale celorlalți oameni care s-au ocupat de organizare.  Evenimentul n-a fost o dezamăgire,  a fost un  început  promițător. Firav, dar dătător de speranțe.

În final, am să reiau titlul acestui text: RO11BRDE370SV11213513700,  BRD Tulcea, Asociația  Spitalul Județean  de Urgență Tulcea. E un cont în care oricine poate  face donații.  Chiar și agitata  societate  civilă de mai an,  absentă  total sâmbătă seară.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

  • TikTok-ul lui Dumnezeu

    26 noiembrie 2024

    Călin Georgescu s-a infiltrat în buletinele de vot la fel de brusc și neobservat ca omuleții verzi ai lui Putin în Crimeea. A pășit pe un covor social țesut din […]

  • La vie en rose

    19 noiembrie 2024

    De m-ar trimite maica-n vecini să cumpăr borș, desculț, prin praful lumii, în veacul catastrofic, m-aș costuma-n cămașa țăranului din Gorj ce s-a desprins cîinește-n Paris din lanțul trofic. Sfidînd […]

Iubitori de arta