Ziariștii în activitate sunt din ce în ce mai puțini, din ce în ce mai deprofesionalizați, din ce în ce mai lipsiți de mijloace și din ce în ce mai prost plătiți. Instituțiile media în activitate, locale sau naționale, sunt din ce în ce mai puține, din ce în ce mai suferinde financiar. Dar asta nu ne transformă în dumnezei. Simplul fapt că toți, ca industrie, o ducem rău nu ne face demni de venerație, nu ne conferă drepturi suplimentare.
În paralel cu industria media mor, pe capete, zeci de business-uri mai mari sau mai mici. Zilnic. Asta nu-i transformă pe proprietarii acestor business-uri în dumnezei. Și nici măcar în îngerași. Business-urile moarte pe timp de criză nu se duc, parafrazându-l pe Cartianu, să facă evaziune fiscală în ceruri. Se duc la groapa cu datornici a istoriei.
Există, dintotdeauna, tendința oamenilor din presă de a se considera zeități. Tendință preluată și de bloggeri, tendință pe care o poți vedea și la unul care nu știe să scrie, dar are câteva mii de urmăritori pe Twitter sau mii de like-uri la pagina de Facebook. E plină lumea, tipărită, audiovizuală sau online, de mii de zei închipuiți. Unii așteaptă adorație, cei mai mulți speră să inspire supunere și teamă, așa cum ne învață preoții că trebuie tratat Dumnezeul cel milostiv al creștinilor.
Dar, dincolo de orice am crede, nu suntem dumnezei. Nu, oricât i-ar face asta să plângă pe toți cei care încă se mai înghesuie la Facultatea de Jurnalism, de acolo nu ies candidați la conducerea Raiului, ci tot oameni ca toți oamenii, care știu mai bine sau mai prost o meserie. A te crede Dumnezeu, a vrea să fii tratat diferit față de semenii tăi doar pentru că ai în portofel o legitimație pe care scrie Presă este cel mai mare semn de nesimțire pe care îl poate da un cetățean. Căci despre cetățeni vorbim, cei care, trăind într-un stat, fie el și România, au de plătit taxe, au de respectat legi.
Dar dumnezeii închipuiți nu vor să facă toate astea. Ei nu stau la coadă, ei nu se înghesuie cu vulgul prin sălile de așteptare, ei nu, niciodată, ei nu. Cei de la Realitatea TV încearcă să ne convingă că sunt persecutați politic, când, de fapt, la temelia actualei construcții stau falsuri și ilegalități care ar putea umple un manual. Meseriași care n-au avut loc pe lângă dumnezeii actuali plâng și acum prin tribunale după bani pe care nu-i vor mai vedea niciodată, după taxe care nu le-au fost achitate de angajator, lăsându-i fără asistență medicală și, în general, fără nici un fel de asistență din partea unui stat care s-a simțit tras în piept. Fiind.
Acum vine și Evenimentul zilei în corul martirilor de conjunctură, anunțând că are loc un atac fără precedent la libertatea presei independente. Adică ei (citiți până la capăt, vărsați ulterior). Cică au sesizat și ambasada SUA, și autoritățile europene. Pentru ce? Pentru că li s-au blocat conturile imediat după un interviu slugarnic prestat președintelui Băsescu. În ce țară trăim, dacă unei firme i se blochează conturile după ce niște lingăi fac un interviu? Doamne, cum nu vii să-i pedepsești pe ăștia? Oops, totuși, de ce li s-au blocat conturile? Pentru că nu plătiseră TVA în valoare de 2.616.617 lei și alte taxe și impozite, suma totală ajungând la 6.532.146 de lei. Iar aceste datorii nu sunt de ieri, de azi, ci se tot strâng din 2012. Din 2012, în condițiile în care prevederile tembele ale Guvernului Ponta fac în așa fel încât la trei luni după emiterea unei facturi, chiar dacă aceasta nu a fost achitată, statul să vrea TVA-ul și să blocheze contul dacă nu i-l dai, chit că tu nu l-ai încasat. A spune că TVA-ul datorat de Evz provine doar din ultimele trei luni este o sfidare la adresa întregii industrii, însemnând că ei ar fi avut de încasat, pe factură, nu de la Niro, în pungi, peste un milion de euro din publicitate și vânzări. Chiar părem proști?
Nu, nu este atac la libertatea presei independente, pentru că Evenimentul zilei nu este presă independentă. Nu este nici măcar atac la libertatea presei, pentru că de același tratament au parte absolut toate firmele din România. Doar că acestea, neavând spate politic, nu pot sesiza ambasadele străine atunci când nu respectă legea. Dumnezeii autoproclamați o fac. Deși mai bine ar înmulți șaormele și ayranul, să aibă și pălmașii redacției ce mânca.