Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Schiorii Regelui Mihai

Zoom Schiorii Regelui Mihai

În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, cînd au văzut lumina zilei frații Pălăngeanu, județul Vrancea își putea hrăni locuitorii cu meniul dacilor liberi. Zona era bogată în păduri, crînguri și dumbrăvi, așa că de pe masa vrîncenilor nu lipseau loboda, ciuperca, ștevia, urzica, leurda, untișorul și ceapa-ciorii. Vara dădeau în pîrg merele pădurețe și corcodușele, iar toamna sătenii se delectau cu mure, zmeură și, dacă nu era un an prost, cu alune de pădure. Această dietă făcuse din vrînceni oameni supli și ușori, cu o sprinteneală aparte, care le îngăduia să fugărească, zi de zi, iepurii și dropiile pe care pădurea și miriștile Vrancei le înfățișau privirii. Chiar completată cu vînat, dieta vrînceană nu îngăduia apariția celui mai mic început de burtă, ultimul gras fiind văzut în județ tocmai pe vremea lui Cuza.

Ei bine, în acest context atletic au crescut și s-au împlinit frații Pălăngeanu, despre care se spune că puteau alerga un iepure zile în șir, prinzîndu-l și eliberîndu-l de mai multe ori, pînă cînd animalul, epuizat, refuza să se mai miște. Emil, fratele mai mare, s-a născut în 1891, iar Nicolae, fratele mai mic, în 1899. Amîndoi aveau să devină generali ai armatei regale, să lupte eroic în cele două războaie mondiale și să fie omorîți de comuniști. Dar, înainte ca toate astea să se întîmple, ambii s-au remarcat ca schiori.

În 1913, Emil termina școala militară. Sprinturile și salturile lui prin curtea cazărmii au atras rapid atenția superiorilor. Era singurul ofițer de cavalerie care fugea mai repede decît calul său. Așa că a fost trimis în Suedia să se antreneze cu trupele speciale de schiori. După un timp, și fratele lui, Nicolae, i-a călcat pe urme, și cei doi frați au avut aproape doi ani la dispoziție ca să-i dea gata pe suedezi.

Cînd s-au întors în țară, în pragul izbucnirii primului război, stăpîneau la perfecție cristianele și călăritul renilor, deghizarea în om de zăpadă și trasul la țintă de pe patine, în fine, tot ceea ce credeau scandinavii că înseamnă războiul de gherilă în condiții de frig.

Frații au primit misiunea să instruiască soldații recrutați pentru corpul vînătorilor de munte și așa a apărut, în noiembrie 1916, prima unitate de vînători de munte din armata României. În august 1917, Batalionul Vînătorilor de Munte a primit ordin de luptă la Mărășești, iar frații Pălăngeanu au luptat în fruntea detașamentelor lor. În luptele grele de la Cireșoaia, Tîrgu Ocna, Vrînceanu și Oituz, Emil și Nicolae și-au condus oamenii cu mare curaj, atacînd deseori la baionetă, și au obținut nu numai victoria pe cîmpul de luptă, ci și Ordinul “Mihai Viteazul”.

În 1923, frații Pălăngeanu au înființat Oficiul Național pentru Educație Fizică. Emil a fost și aghiotant regal, și instructor de sport pentru viitorul rege Mihai, pe care l-a învățat să schieze la nivelul campionilor din Laponia.

Ambii frați au ajuns generali și au luptat în al doilea război mondial împotriva rușilor. Așa că uciderea lor în timpul marii prigoane comuniste a venit de la sine. Emil a murit în 1953, la Capul Midia. Nicolae a murit la București. A făcut infarct cînd au venit să-l ia cu duba.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Recviem pentru mustața lui Dragnea

  19 noiembrie 2019

  Prieten la toartă cu bărbierul austriac al Munților Carpați, Klaus Iohannis a reușit și el performanța de a-i ușui vrabia de sub nări lui Liviu Dragnea, lăsîndu-l orfan de mustață […]

 • Ciuma Roșie biruitoare

  19 noiembrie 2019

  Națiunile se ridică atunci cînd norocul le suflă în pînze. România a prins furtuna norocoasă de acum un secol – cînd, după ce a pierdut un război, și-a dublat teritoriul. […]

 • Fenomenalul domn Cîțu

  19 noiembrie 2019

  Când a încercat, la inițiativa prietenului lui mai inteligent, Lucian Isar, să atace speculativ leul, în 2009, Florin Vasile Cîțu a primit de la Mugur Isărescu un dos de palmă […]

 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]