Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scriitor în comunism (LXIX)

Zoom Scriitor în comunism (LXIX)

Cum spuneam într-o altă gazetă, în toamna anului 1970 eram un om „liber“, adică, mai bine zis, scăpasem de armată unde, un an şi jumătate, construisem socialismul pe şantierele Patriei.

Ei bine, nu-l construisem chiar eu, cu mînuţele mele („Cu mînuţele-astea două / Construiesc o ţară nouă“, zicea o poezie din copilăria mea), eu îi faceam bine, dacă erau bolnavi, pe cei care chiar „edificau socialismul biruitor“, nişte amărîţi, care habar n-aveau că naţional-socialismul lui Ceauşescu s-ar fi prăbusit dacă nu l-ar fi proptit cu umerii lor de soldaţi fără drept de a purta armă. Miliţienii şi securiştii nu construiau nimic, ei ne păzeau numai. Nu de pomană sistemul fusese numit, pe bună dreptate, „lagărul socialist“. În toamna aia eram un om „liber“, aveam o iubită, studentă la Facultatea de Psihologie, pe Cristina, împlinisem douăzeci şi trei de ani, visam că o să ajung scriitor şi, başca, eram din nou student la Facultatea de Chimie a Institutului Pedagogic din Bucureşti. Lăsasem armata în urmă, dar ea avea să-mi ia urma ca să nu uit de existenţa ei. 

Aşa că ăia de la armată mi-au făcut o figură urîtă. M-au chemat la comisariatul militar de sector şi mi-au lipit o hîrtie pe livretul militar. Pe hîrtie scria: „Ordin de chemare la mobilizare. Ordon ca la declararea mobilizării publice SĂ VĂ PREZENTAŢI ÎN TERMEN DE 6 ORE la U.M. 10358“. Hîrtia mai avea trei cupoane de călătorie gratuită cu CFR, NAVROM, TAROM şi AUTO. Pînă în ’89 am trăit cu coşmarul că Ceauşescu va decreta, cine ştie din ce motiv, mobilizare generală.

(Va urma)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100