Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis (39)

Zoom Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis (39)

Trei pași îl mai despărțeau de geaca lui Vela – și de Vela însuși, dar, intelectual vorbind, asta conta mai puțin –, cînd geacă se trase brusc înapoi, lăsîndu-și ministerialul suport să-și acopere goliciunea cu un biet maieu alb-gălbior, cu epoleți pe umeri.

Vela își privea cu ochi mari buricul expus opiniei publice.

– Vericule, ce-i cu frigul ăsta, așa, deodată? Și de unde e atîta lumină? Și de ce nu mai miroase suav a transpirație stătută? Ai dus-o pe doamna la spălat? grăi maieul în locul ministrului.

Zăpăcit de atîtea întrebări, Vela se fîstîci în ultimul hal. Pentru o clipă se holbă intens în propriul buric, se scărpină adînc în el și…nimic. Se mai scărpină o dată și îi acoperi pe toți cu un huruit de motor pornit cu manivela. Și cînd covorul gros de decibeli se împrăștie, Vela deschise gura și din hăul acela se revarsă peste întregul cabinet, într-o voce de megafon:

– DEȘTEAPTĂ-TEEEEE, ROMÂNEEEEEEEE!

Și așa mai departe. Mai lipsea doar să-i iasă din urechi un bec roșu și unul albastru care să sclipească intermitent. Ceea ce, în mod ciudat, chiar se întîmplă.

– Vela, de ce simți tu nevoia să cînți imnul de fiecare dată cînd te depășește intelectual o situație? întrebă Turcan.

– E un mecanism de apărare apărut în urma unui eveniment traumatic, explică doct geaca.

– Da, a suferit un abuz, adăugă maieul.

Deși știa că nu este corect din punct de vedere politic, ba chiar un pic mai greșit decît să fie prins că bea și fumează ca un ghiolban în clădirea Guvernului – fumatul și băutul în sine fiind foarte OK, altfel –, Ludovic II nu putu să nu scape o grimasă de milă combinată cu scîrbă. Pe bune, abuz cu…Vela? Cît de lipsit de gust moral și intelectual poți să fii? Brusc, scîrba se topi în groază. Asta nu însemna oare că erau toți în pericol?

– Un abuz de încredere, preciză geaca și toți răsuflară ușurați. Un speaker motivațional i-a zis odată că, dacă învață să fredoneze o melodie, își dezvoltă nivelul intelectual. Și cînd i-a explicat că asta înseamnă și că devine mai deștept, atunci a fost convins.

– Dar de ce imnul? insistă Ludovic II.

– PENTRU CĂ UN CÎNTEC CARE ÎNCEPE CU „DEȘTEAPTĂ-TE“, SIGUR TE FACE CU 200% MAI DEȘTEPT!

Cu toții se uitară spre maieu, șocați că putea emite o asemenea gogomănie. Dar maieul tăcea rușinat. Deasupra lui însă, mutra lui Vela radia de fudulia propriei inteligențe.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]